ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Αγωγές 124 αποφοίτων που διεκδικούν αποζημίωση 50.000 ευρώ έκαστος
Κουγιουμουτζάκη*

Σε συνέχεια των δύο αγωγών που ήδη έχουν καταθέσει 62 απόφοιτοι των Προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του ΕΑΠ, κατατέθηκαν ακόμη δύο αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από άλλους 62 αποφοίτους του Ιδρύματος.

Οι ενάγοντες ζητούν να αναγνωρισθεί ότι το ΕΑΠ και το Ελληνικό Δημόσιο οφείλουν να τους καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον σε έκαστο εξ αυτών το ποσό των 50.000 ευρώ  ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υπόκεινται από την παράνομη παράλειψη ενεργοποίησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που τους απονέμουν αντίστοιχα τα άρθρα 1 και 2 π.δ. 66/2009.

Όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, βλέποντας ότι οι 62 συνάδελφοί τους οδηγήθηκαν στη δικαστική οδό για να βρουν αποκατάσταση της χρόνιας αδικίας που έχουν υποστεί, άλλοι 62 απόφοιτοι των δύο Προγραμμάτων ακολούθησαν το παράδειγμά τους, αισθανόμενοι και εκείνοι ότι οι σπουδές τους στο ΕΑΠ τους έχουν οδηγήσει σε επαγγελματικό αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να μετάσχουν σε Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, δεν μπορούν να εργαστούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άσκησαν αγωγές ζητώντας αποζημίωση 50.000 ευρώ έκαστος εξ αυτών για την προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Με τις τέσσερις αγωγές που εκκρεμούν πλέον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οι συνολικώς 124 ενάγοντες επικαλούνται τη χρόνια και εξακολουθητική αδράνεια του ΕΑΠ να ενεργήσει συστηματικά προς τα όργανα της Πολιτείας για να ληφθούν τα δέοντα κανονιστικά μέτρα προς ενεργοποίηση των απονεμόμενων στο π.δ. 66/2009 επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καθώς και την αθέμιτη εμπορική πρακτική που το ΕΑΠ ακολούθησε για να δημιουργήσει και εμπεδώσει στους ενάγοντες την εύλογη πεποίθηση ότι εγγραφόμενοι στα 2 Προγράμματα και αποφοιτώντας από αυτά θα έχουν όντως στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα του π.δ. 66/2009.

Οι απόφοιτοι στρέφονται και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενοι και την δική του εξακολουθητική και παράνομη παράλειψη -αφού τελούσε εν γνώσει των προβλημάτων επαγγελματικής πρόσβασης των εναγόντων στην αγορά εργασίας-, αφ’ενός μεν να απονείμει κωδικό κλάδου εκπαίδευσης στους ενάγοντες, αφ’ετέρου να εντάξει το πτυχίο τους στο προσοντολόγιο και στο να προβεί σε λήψη των απαιτούμενων μέτρων που μια χρηστή διοίκηση σε ένα κράτος δικαίου θα ελάμβανε για να διασφαλίσει την πρόσβαση των αποφοίτων ενός ΑΕΙ που απολαύει των εγγυήσεων του άρθρου 16 του Συντάγματος στην επαγγελματική ζωή του τόπου.