επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς». Με αυτή την ολιγόλογη ανακοίνωση, μόλις 16 λέξεων, ανακοινώθηκε η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών.

Δεν διευκρινίζεται δηλαδή αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πολύ περισσότερο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά μία εβδομάδα αργότερα, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Πριν την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα είχε πετάξει το μπαλάκι της έναρξης των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικός θέμα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Επικοινωνιών, κατά την τριμερή συνομιλία συμφωνήθηκε να γίνουν βήματα προς την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει πως οι ενέργειες της Αθήνας θα καθορίσουν την πρόοδο των συζητήσεων.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προστατευθούν με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις. «Οι προκλήσεις ενάντια στην κοινή λογική αποτελούν κίνδυνο», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε πως μία περιφερειακή  διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων.

Tέλος, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει για μία νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας-Ε.Ε., προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα βήματα όπως η τελωνειακή ένωση, τα ταξίδια χωρίς βίζα και το μεταναστευτικό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικών και επωφελών σχέσεων.

Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ) συμφώνησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς τόνισε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Στ. Πέτσας: «Το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι να φανεί αν η Τουρκία θα συναινέσει είτε σήμερα είτε μετά από κάποιες μέρες στην πρόσκληση που έχει για τις διερευνητικές επαφές.

«Δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν δεν βρούμε λύση ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα δεκαετιών. Έχουμε πει κι άλλες φορές ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών» πρόσθεσε.