Αυτά είναι τα ψυχομετρικά τεστ των αστυνομικών

Εύλογα είναι τα ερωτήματα για το αν υπάρχουν έγκυρα ψυχομετρικά τεστ, που φιλτράρουν την είσοδο στην Αστυνομία, καθώς μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον τρεις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και βιασμού ανηλίκου, στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί.

Η εκπομπή Το Πρωινό εξέθεσε σήμερα (3/12) τα ερωτήματα από το τεστ MMPI-2 (Πολυφασική Κλίμακα Προσωπικότητας) που προέρχεται από έκδοση του 2017, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, και χρησιμοποιείται από την ΕΛΑΣ και άλλα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα.

Το τεστ χωρίζεται σε τρεις υποκλίμακες, μία με ερωτήματα αποπροσανατολισμού, μία με ανεστραμμένα ερωτήματα (για την ανίχνευση ψεύδους), και μία με αυθόρμητες απαντήσεις.

Ως παράδειγμα, φέρονται ερωτήσεις από μία υποκλίμακα που απαντάται με «Αλήθεια» ή «Λάθος», για τις εξής δηλώσεις:

  • Η σεξουαλική μου ζωή είναι ικανοποιητική
  • Μερικές φορές με κυριεύουν κακά πνεύματα
  • Μερικές φορές με ευχαριστεί να πληγώνω πρόσωπα που αγαπώ
  • Ο άντρας θα πρέπει να είναι αρχηγός της οικογένειας
  • Άλλες ερωτήσεις, πέρα από ψυχωσικές ή νευρωσικές διαστάσεις, μετρούν πολύ απλοϊκά την ικανότητα του ατόμου μα αξιολογεί και να αποκρίνεται σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά πάντα με ερωτήματα πολλαπλής επιλογής, στα οποία οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά προφανείς.

Ο κ. Κασιμάτης εκφράζει μία επικρατή γνώμη στην ψυχολογική κοινότητα, πως τα ψυχομετρικά τεστ είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστα όταν εφαρμόζονται σε κάποιον που δεν επιζητά να βοηθηθεί από αυτά, αλλά αντίθετα τα βλέπει ως εμπόδιο.

«Είναι τεστ που χρησιμοποιήθηκαν από το 1950 περίπου, για την Αμερικανική αεροπορία. Τεστ τα οποία ποτέ δεν σταθμίστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο για την αστυνομία», πρόσθεσε.