Στην Κω βρήκαν τελικά καταφύγιο οι 382 μετανάστες που ήταν στοιβαγμένοι στο ακυβέρνητο σκάφος
Στην Κω βρήκαν τελικά καταφύγιο οι 382 μετανάστες που ήταν στοιβαγμένοι στο ακυβέρνητο σκάφος

Αφού έγιναν «μπαλάκι» για αρκετά 24ωρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μάς γυρνάει την πλάτη τελικά, οι σχεδόν 400 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, μεταφέρθηκαν στο  Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Μία υπόθεση που καταδεικνύει ξεκάθαρα για μία ακόμα φορά πως το μεταναστευτικό κινείται σε τεντωμένο σχοινί, με την Ελλάδα να είναι καταδικασμένη να τραβάει ολομόναχη… κουπί, την ίδια ώρα που εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές δοκιμάζονται σκληρά.

Οι 382 μετανάστες υποβλήθηκαν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης για covid-19 και βρέθηκαν αρνητικοί. Ήδη έγινε η πρώτη καταγραφή, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία από την επιτροπή ασύλου, ενώ θα παραμείνουν σε καραντίνα στη δομή για 15 μέρες.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έπλεαν από το μεσημέρι της Τετάρτης από την Κρήτη μέχρι την Κάρπαθο, ενώ για τρεις μέρες ήταν χωρίς νερό, φαγητό, φαρμακευτική βοήθεια και ιατρική παρακολούθηση. Ένας άνδρας υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και μία γυναίκα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο καθώς δεν άντεξε.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία αλλά περίπου στα μισά της διαδρομής  βρέθηκε ακυβέρνητο εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος.

Για την κατάσταση πάνω στο πλοίο ενημέρωνε με συνεχείς ανταποκρίσεις, με φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα η Aegean Boat Report επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οργάνωσης, ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου ότι το πλοίο  παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Φωτογραφίες έδειχναν σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους αβοήθητους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την γειτονική χώρα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής από το Αρχηγείο του Λιμενικού, στην πρώτη ενημέρωση για το ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφερόταν  ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι από το οποίο είχε αποπλεύσει, δηλαδή στην Τουρκία, κάτι που δεν δέχθηκε η γειτονική χώρα.

Σε ανάρτησή του  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας,  Γιάνης Πλακιωτάκης κατήγγειλε την Τουρκία ότι «συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή».