Eλληνικά μαχητικά αεροσκάφη F–16
Με υπεροπλοία μαχητικών F–16 στο Αιγαίο αιφνιδίασε την Τουρκία η Ελλάδα

Σε ολική αναδίπλωση οδηγείται πλέον η Τουρκία μετά τη μαζική κατακραυγή των πράξεών της από ηγέτες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο όμως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου διαπιστώνουν πως εφόσον τραβήξουν το σχοινί πέρα από τις αντοχές του, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια μαζική και ολομέτωπη επίθεση εναντίον τους από το παγκόσμιο στερέωμα.

Την ίδια στιγμή, η υπεροπλία και η υπεροχή της Ελλάδας και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δείχνουν στους Τούρκους ηγέτες πως υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα εκτιμούν ότι ισχύουν και σε όσα ισχύουν πραγματικά.

Η αιφνιδιαστική μάλιστα κίνηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να σηκώσει 40 συνολικά ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο για να αντιμετωπίσουν 20 τουρκικά μαχητικά που ήθελαν να επιχειρήσουν παραβιάσεις, έδωσε το μήνυμα πως η Ελλάδα παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος των αιθέρων.

Τη συγκεκριμένη κίνηση ανέφερε ως παράδειγμα και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για να δείξει πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε μόνιμη ετοιμότητα.

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό «χτύπημα» εναντίον της Τουρκίας αφού νωρίς το απόγευμα χθες η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία τόσο για την εισβολή της στη Συρία, όσο όμως και για την αγορά των S 400.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε την Τετάρτη, με 18 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το νομοσχέδιο για την Προώθηση της Αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας.

 

ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Την ίδια στιγμή, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Γάλλοι, που είναι έτοιμοι να στείλουν ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται μάλιστα έτοιμος, στην περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ νότια της Κρήτης ερευνητικό πλοίο, να αποστείλει ως απάντηση γαλλικό ερευνητικό, φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Εξάλλου η Γαλλία μπορεί να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή, καθώς έχει υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο, εκφράζει και το Βερολίνο με την εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ να καλεί την Τουρκία και τη Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

Τσαβούσογλου

Οι εξελίξεις έχουν αναγκάσει τόσο τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο όμως και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πολλαπλές αναδιπλώσεις, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να απαντά στις δηλώσεις Ερντογάν που υποστήριζε ότι μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη αν το ζητήσει η κυβέρνηση Σάρατζα, να απαντά ότι «η συμφωνία ασφαλείας δεν περιλαμβάνει διατάξεις για αποστολή στρατευμάτων».

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός θέλοντας να χαμηλώσει τους τόνους, υπήρξαν και παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν με τη Λιβύη, αλλά αυτή είναι απλώς μια επικαιροποιημένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη στρατευμάτων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.