Εξαφανίστηκε φάρμακο για τον διαβήτη, γιατί με ψευδείς βεβαιώσεις, οι γιατροί το δίνουν για αδυνάτισμα. Το σκεύασμα που χορηγείται εβδομαδιαία σε ενέσιμη μορφή, είναι σε έλλειψη πανελλαδικά.
Το πρόβλημα υπάρχει και στα φαρμακεία του Ηρακλείου και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αριστοτέλης Σκουντάκης είπε στην «Π» ότι είναι παράνομη η συνταγογράφισή του για αδυνάτισμα και πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να παρέμβουν, καθώς το στερούνται άνθρωποι που το έχουν ανάγκη για την πάθησή τους.
Να ελεγχθούν γιατροί για «το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων» ζήτησε με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται αιφνιδίως στο ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο που έχει ένδειξη μόνο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Το σκεύασμα έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως, μάλιστα το προωθούν και πολλοί διάσημοι αστέρες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στο αδυνάτισμα.
Εντούτοις, στη μορφή που κυκλοφορεί δεν έχει έγκριση για τον σκοπό αυτό αν και πολλοί γιατροί το χορηγούν, με αποτέλεσμα στη χώρα είναι να μένουν ακάλυπτοι οι διαβητικοί ασθενείς που το λάμβαναν για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Είναι αυτό το σκεύασμα κατάλληλο για να χάσουμε κιλά και να το παίρνουμε χωρίς να έχουμε διαβήτη;
«Όχι» λέει στην «Π» ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Μαργιωρής, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο «κόβει» την όρεξη γιατί δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο γαστρεντερικό, ωστόσο προκαλεί παρενέργειες όπως εμετούς και ναυτία και κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις του στον οργανισμό μετά από μακροχρόνια χρήση για την απώλεια βάρους, αφού δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες.
«Μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις» είπε ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για φαρμακευτική ουσία εγκεκριμένη για ασθενείς με διαβήτη.
Τι αναφέρουν οι φαρμακοποιοί
Στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει:
“Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.
Σε τελική ανάλυση, παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.
Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν.
Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)
Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα δημόσιας υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα, καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.
Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων”.