ΣΑΜΑΡΑΣ

Μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, άφησε  «αιχμές» για τη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Ο Α. Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη, με τίτλο: «Εμφύλιος Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β΄, Παρακράτος και Χούντα», έκανε λόγο για «επαγγελματίες κατευναστές» που βρίσκονται στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας μια φράση του Ίωνα Δραγούμη («Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του. Ο ραγιάς είναι μισός άνθρωπος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα»), ο πρώην πρωθυπουργός σε πολύ υψηλούς τόνους σημείωσε ότι «παρατηρώ περίεργα πράγματα εσχάτως, για να το πω κομψά… Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά  ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο».

Εγώ επαναλαμβάνω μια αλήθεια και μια αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση: Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου» και υπογραμμίζοντας ότι «η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα υπό κατοχή, μετά από τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δύο! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας».

Ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε «γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας. Εννοώ στην διεθνοποίηση της», τονίζοντας ότι «σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το “δεν ξεχνώ” έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα. Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το “Δεν ξεχνώ”».

Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση περί ένταξης του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Α. Σαμαράς ήταν ακόμα πιο οξύς: «Τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσσοβο», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε στη Βουλή ότι «δεν θεωρούμε ότι θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να ενταχθεί το Κόσσοβο σε διεθνείς οργανισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσσόβου, μολονότι διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας».