Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου

Ο Νίκος Λογοθέτης, η Κατερίνα Κοσμαδάκη και ο Μιχάλης Σφακιανάκης διεκδικούν την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου την προσεχή Κυριακή. Και την διεκδικούν σε  δύσκολες εποχές για την δικηγορία, την δικαιοσύνη και την κοινωνία.

Τρεις άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, οι οποίοι φιλοδοξούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στον 4ο μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας. Σήμερα, μέσα από τις κοινές ερωτήσεις που τους απευθύναμε,  μάς δίνουν μία πρώτη γεύση των θέσεών τους και της οπτικής με την οποία προσεγγίζουν κρίσιμα θέματα.

 

1 Διεκδικείτε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το δικηγορικό επάγγελμα και την κοινωνία γενικότερα.  Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις;

2 Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν θα μπορούσα να μην θέσω το ζήτημα του νέου Δικαστικού Μεγάρου… Πολύ περισσότερο τώρα που έχει πλήρως παροπλιστεί το κτήριο της πρώην Τουριστικής Αστυνομίας, όπου φιλοξενούνταν συνεδριάσεις του Εφετείου αλλά και του Μονομελούς.

Η κατάσταση, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, αποτελεί ντροπή για τη δικαιοσύνη στο Ηράκλειο αφού διαθέτουμε μόλις τρεις αίθουσες και είναι μέρες που συνεδριάζουν τέσσερα δικαστήρια. Το Μονομελές είναι «άστεγο», παράγοντες της δίκης και πολίτες ταλαιπωρούνται, δικαστικοί υπάλληλοι περιφέρονται και η ζωή συνεχίζεται…

3 Κάποτε στην Ελλάδα όλοι οι γονείς ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν  δικηγόροι ή γιατροί. Επάγγελμα με κύρος, καταξίωση και χρήμα. Σήμερα, πολλοί δικηγόροι, κυρίως νέοι αλλά και παλαιότεροι, δυσκολεύονται να επιβιώσουν, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και βιοποριστικά.

Αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμα και επαγγελματικό προσανατολισμό, βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα τους. Όλη αυτήν η κατάσταση, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα μιζέριας και γκρίνιας, ενώ κατά καιρούς διατυπώνονται σοβαρά παράπονα (έως και καταγγελίες) για τις κακές σχέσεις μεταξύ των ίδιων των συναδέλφων, με αθέμιτες τακτικές. Ποιο είναι το σχόλιο σας. 

4 Συζητώντας με νέους, κυρίως, δικηγόρους, ανέφεραν  ότι θα ήθελαν πολύ να εφαρμοστεί χρονοχρέωση καθώς δεν αντέχουν να απασχολούνται στα γραφεία τους από ενδιαφερόμενους για δύο και τρεις ώρες, χωρίς να πληρώνονται ούτε ευρώ για τις υπηρεσίες τους, διερωτώνται πότε επιτέλους θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στα πινάκια των εκδικαζόμενων υποθέσεων, ενώ σχολίαζαν ότι για να βγάλουν ασφαλιστική ενημερότητα, πρέπει να κάνουν… τάμα στον Άγιο Φανούριο. 

5 Ψήφος στο πρόσωπό σας,

σημαίνει… 

6Τι έχετε να πείτε στους ανθυποψήφιους σας;

 

Κατερίνα Κοσμαδάκη: “Δικηγορικό λειτούργημα με κύρος και καταξίωση”

1η: Πράγματι, το δικηγορικό επάγγελμα διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του και υπάρχει άμεση ανάγκη για την μετεξέλιξή του κατά τέτοιο τρόπο που θα ενισχύει, θα υποστηρίζει, θα επιμορφώνει και θα προστατεύει τα μέλη μας, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δύναμη, που θα τους προσδώσουν κύρος και αποτελεσματικότητα. Οι βασικοί μου στόχοι και θέσεις είναι:

Η Κατερίνα Κοσμαδάκη
Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 305 νέα κρούσματα

Η βελτίωση της καθημερινότητας του δικηγόρου σε σχέση με την άσκηση δικηγορίας και συγκεκριμένα η γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των πολυάριθμων καθημερινών διαδικαστικών δικηγορικών πράξεων.

Η επίλυση διαπιστωμένων λειτουργικών προβλημάτων, που ανάγονται στις ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, που επί σειρά ετών δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας.

Η ακώλυτη πρόσβαση των δικηγόρων στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία και η διευκόλυνση εκτέλεσης σχετικών δικηγορικών πράξεων.

Η στήριξη και προστασία των νέων και ασκουμένων δικηγόρων με την εξασφάλιση νόμιμης ελάχιστης αμοιβής και καλύτερων εν γένει συνθηκών άσκησης του λειτουργήματός μας.

Η διασφάλιση τήρησης των κατώτατων αμοιβών του Κώδικα Δικηγόρων, των μελών μας που συνεργάζονται με Τράπεζες και μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Η οικονομική και ουσιαστική στήριξη της γυναίκας δικηγόρου.

Η ουσιαστική παρέμβασή μας για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με την έκδοση αποφάσεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η ενίσχυση των επιτροπών του Συλλόγου με συμμετοχή μεγάλου αριθμού συναδέλφων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου και της βιβλιοθήκης, τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και την εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Η ηλεκτρονική έκδοση του νομικού περιοδικού «Ραδάμανθυς» με άρθρα, δικαστικές αποφάσεις και σχολιασμό αυτών.

Η προκήρυξη υποτροφιών για τη λήψη μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των μελών μας.

Η ταχύτερη και απλούστερη εκκαθάριση και απόδοση των οφειλομένων αμοιβών των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων δικηγόρων για νομική βοήθεια

Η ενίσχυση της θεατρικής και μουσικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Η ενίσχυση και στήριξη της ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ του ΔΣΗ για την ακόμη μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή μας σε αθλητικά δρώμενα και γενικότερα η ενίσχυση κάθε άλλης ενασχόλησης με τον αθλητισμό των δικηγόρων Ηρακλείου.

Η διεξαγωγή μαθημάτων ξένων γλωσσών και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων στην ηλεκτρονική και διαδικτυακή νέα εποχή, που έχουν πλέον καταστεί απαραίτητες για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Η δημιουργία και κατάλληλη στελέχωση ιατρείου εντός του Δικαστικού Μεγάρου για την αντιμετώπιση κάθε αιφνίδιου και επείγοντος περιστατικού υγείας, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στα πλαίσια της παροχής πρώτων βοηθειών.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων προς όφελος κυρίως των νέων δικηγόρων.

Η διεκδίκηση μείωσης και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών προς ελάφρυνση των μελών μας.

Η πραγματοποίηση ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και διαφόρων επιστημονικών δράσεων προς επιμόρφωση των μελών μας,

2η: Η επίλυση του ζητήματος του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου και γενικά των κτηριακών υποδομών στην πόλη του Ηρακλείου σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά είναι αναγκαία διότι μετά την εγκατάλειψη του κτιρίου της τουριστικής αστυνομίας λόγω επικινδυνότητας, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, οι αίθουσες του δικαστικού μεγάρου δεν επαρκούν για την κάλυψη των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων.

Υπάρχει άμεση ανάγκη εξεύρεσης αίθουσας προς μίσθωση εντός του κέντρου της πόλης προκειμένου να συμπληρώσει τις τρείς υπάρχουσες αίθουσες για την απρόσκοπτη συνεδρίαση όλων των Δικαστηρίων και την αποφυγή ταλαιπωρίας όλων των παραγόντων εκάστης δίκης. Συγχρόνως πρέπει να επισπευστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς οριστική επίλυση του προβλήματος έλλειψης κτηριακών υποδομών, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των δικηγόρων και των πολιτών.

3η και 4η: Το λειτούργημα του δικηγόρου πρέπει να έχει κύρος και καταξίωση. Βασικός μου στόχος είναι η εφαρμογή των κατώτατων αμοιβών του κώδικα δικηγόρων, προκειμένου τα μέλη μας να αμείβονται για οποιαδήποτε δικηγορική πράξη.

Επιδίωξή μου είναι επίσης η ψηφιακή διασύνδεση των δικηγόρων με όλες τις δικαστικές υπηρεσίες για άνετη γρήγορη και απρόσκοπτη διεκπεραίωση δικηγορικών πράξεων και η γρήγορη έκδοση οποιουδήποτε είδους πιστοποιητικών.

5η: Ψήφος στο πρόσωπό μου σημαίνει συνέχιση της προσπάθειας προς επίλυση όλων των προβλημάτων που μας απασχολούν σε ατομικό και θεσμικό επίπεδο.

6η: Στους ανθυποψηφίους μου εύχομαι καλή επιτυχία.

Μιχάλης Σφακιανάκης: “Αλλαγή σελίδας”

1η: Μεταπτυχιακός φοιτητής, αρχές δεκαετίας  του ‘90 στην Γαλλία, χρησιμοποίησα ως προμετωπίδα της εργασίας μου (και δέχτηκα έντονη κριτική σχετικά από την επιτροπή αξιολόγησης) μια φράση από το σενάριο της ταινίας «Το Μετέωρο Βήμα Του Πελαργού» που τότε είχε σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Η φράση ήταν: «ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ;»

O Μιχάλης Σφακιανάκης
κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέο lockdown

Οι εκλογές μέσα στις δύσκολες συνθήκες που γίνονται μας δίνουν την ευκαιρία αυτή. Να βρούμε τις λέξεις κλειδιά που θα κάνουν το γκρι της καθημερινότητάς μας άσπρο, κι αν όχι εντελώς, τουλάχιστον να χάσει την σκοτεινιά του. Οι θέσεις μου κινούνται σε αυτόν τον άξονα, όπως τις έχω διατυπώσει και κοινοποιήσει γραπτώς στους συναδέλφους.

Επιγραφικά:

Τα προβλήματα δεν έχουν την ρίζα τους μόνο στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές αλλά και στις ακολουθούμενες μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές πρακτικές της πλειοψηφίας.

Για τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, ικανές να κερδηθούν και να εφαρμοστούν, μόνο όταν οι δικηγόροι πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, βάζοντας στην άκρη κομματικές και ελιτίστικες λογικές κοινωνικού αυτοματισμού που οδηγούν στην αυτοαπομόνωση.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι οφείλουν να κατακτήσουν την συλλογικότητα και την αγωνιστικότητά τους. Είναι έγκλημα να λειτουργούν μόνο ενημερωτικά και διεκπεραιωτικά.

Η αλλαγή στο ΔΣΗ επιβάλλεται πια από τα πράγματα.

2η: Όντως η υλικοτεχνική υποδομή απονομής της Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο είναι τραγική και το θέμα των αιθουσών ή του Δικαστικού Μεγάρου είναι μόνο ότι φαίνεται προς τα έξω.

Η αλήθεια είναι πως τόσα χρόνια η διεύρυνση της δικαστικής ύλης (υπερχρεωμένα, κτηματολογικές διαφορές κλπ) δεν αντιμετωπίστηκε δεόντως όχι μόνο από την πολιτεία που, εν πάσει περιπτώσει και κατά την γνώμη μου, σιγοντάρει την εξαθλίωση και στην απονομή της Δικαιοσύνης, οδηγώντας στην απογοήτευση και στην αποστροφή το μέσο πολίτη από το να «γυρέψει το δίκιο του», αλλά και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των δικηγόρων, εδώ και πανελλαδικά, οι οποίες σε μόνιμη σύμπλευση με την πολιτική ηγεσία έκαναν όχι μόνο τα στραβά μάτια για την κατάσταση, αλλά νομιμοποιήσαν και την εξαθλίωση αυτή.

Ειδικότερα στο Ηράκλειο η συνεχής κατάρρευση του Δικαστικού Μεγάρου, τα σάπια έδρανα, τα σκονισμένα ημικατεστραμμένα αρχεία κλπ το άδειο και υπό κατάρρευση επίσης διπλανό κτήριο Αστυνομίας και Ειρηνοδικείου, αλλά κυρίως η κοροϊδία 15 και πλέον ετών σε σχέση με το νέο δικαστικό μέγαρο στο Λιμάνι, επειδή «μούρη γόνατο» ο Δικηγορικός Σύλλογος επέλεξε πλειοψηφικά να συγχρονιστεί με την κυβερνητικές επιλογές σύμπραξης ιδιωτών στην κατασκευή δημοσίων κτηρίων, δείχνουν επίσης σε τι ξεπούλημα για τα συμφέροντα των δικηγόρων και των πολιτών οδηγεί και τι κοροϊδία αποτελεί ο απολιτικ και δήθεν επιστημονικοφανής (βαθύτατα κατά τα λοιπά συντηρητικός) συνδικαλισμός τόσα χρόνια.

ΘΕΣΗ: Άμεση και μαχητική διεκδίκηση ανακατασκευής και αξιοποίησης και των τριών μεγάρων της λ. Δικαιοσύνης για την εγκατάσταση των Δικαστηρίων και των αρχείων όλων των βαθμών και ειδών δικαιοδοσίας,  ως και του υποθηκοφυλακείου /κτηματολογίου (Σημ: το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ φθηνότερο από την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου με συμπράξεις ιδιωτών) ώστε και ο πολίτης να εξυπηρετείται και κυρίως η Δικαιοσύνη να αποδίδεται αξιοπρεπώς.

Το απαλλοτριωθέν ακίνητο στο Λιμάνι μπορεί και ενδεχομένως πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες τις Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό και για να μην δούμε τα ιστορικά κτήρια του κέντρου της πόλης εμπορικά καταστήματα μεγάλων εταιριών, όπως διάφοροι κυβερνητικοί εγκέφαλοι τελευταία σχεδιάζουν.

3η: Σε κάθε ορκωμοσία νέων δικηγόρων αισθάνεται κανείς ότι πίσω από τα χαμόγελα και δάκρυα χαράς των επιτυχόντων και των δικών τους, κρύβεται μεγάλη ανησυχία για το μέλλον. Και τούτο εδράζεται στην διαπίστωση των νέων συναδέλφων, ήδη από την άσκησή τους, ότι κάτι δεν τους εξηγήθηκε καλά όταν έκαναν τις επιλογές σπουδών ή κατά την διάρκεια των σπουδών τους.

Ανάλογη ανησυχία φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και σε παλιότερους συναδέλφους που διαπιστώνουν ότι είναι στα όρια του αδύνατου να παρακολουθεί κάποιος τις εξοντωτικές προθεσμίες και λοιπές τυπικότητες στην απονομή του δικαίου, να διατηρεί οργανωμένο λογιστήριο, να επανεκπαιδευτεί σε ηλεκτρονικό σύστημα εκδίκασης κλπ.

Και όλα αυτά ενώ η ύλη έχει διευρυνθεί. Η αντίφαση είναι πολύπλευρη και σίγουρα μια σύντομη απάντηση δεν επαρκεί. Σκιαγραφώντας όμως την κατάσταση διαπιστώνουμε ότι μέσω ή λόγω των μνημονίων και των μέτρων για τον COVID-19, ήρθαν τα πάνω κάτω και στην δική μας καθημερινότητα.

Χαρακτηριστικό της αλλαγής αυτής ήταν η επικράτηση στην αγορά των μεγάλων δικηγορικών εταιριών ή γραφείων που δουλεύοντας για μεγάλες επίσης εταιρείες και πλούσια αφεντικά, εξασφάλισαν ή επιχειρούν να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για μεγαλύτερα κέρδη. Μεγάλο τους ατού η επαγγελματική ανασφάλεια του νέου αυτοαπασχολούμενου δικηγόρου που θέλει να μπει στην αγορά (γι’ αυτό σπούδασε) αλλά διαπιστώνει πως η αγορά δεν τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Έτσι και προκειμένου να δουλέψει ο σύγχρονος δικηγόρος αναγκάζεται όχι μόνο να μειώσει τις αμοιβές του αλλά κυρίως να εξαθλιώσει τον εαυτό του λαμβάνοντας 30 ΕΥΡΩ ανά δικόγραφο και 8 ΕΥΡΩ ανά έρευνα ή μηνιάτικα 300 και 400 ΕΥΡΩ, άλλως μπορεί (πιεζόμενος από την εξαθλίωση) να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό.

Και σε αυτή την κατάσταση η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική ηγεσία των δικηγόρων αλλά και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΔΣ Ηρακλείου όχι μόνο «εποίησε την νήσσαν» συντασσόμενη με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, αλλά και, εντελώς ένοχα, εκ των υστέρων τυρβάζει σε σφαίρες εξωπραγματικές, μιλώντας για …ανεξάρτητους δικηγόρους και ……κράτη δικαίου (!)

ΘΕΣΗ: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει το επιστημονικό δυναμικό να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή αξιώνοντας να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί αμοιβών που προβλέπει ο δικηγορικός κώδικας και όπου υπάρχουν κενά ή χρειάζονται αλλαγές να διεκδικήσει αναλόγως.

Μάλιστα μπορεί να ασκήσει τις δέουσες πειθαρχικές ενέργειες κατά εκείνων των …«συναδέλφων» που εκμεταλλεύονται την ανέχεια και την ανασφάλεια για να πλουτίζουν εις βάρος των λοιπών και μάλιστα αθέμιτα. Τούτο βέβαια δεν μπορεί να γίνει χωρίς α) την συντεταγμένη συμβολή των συναδέλφων στην διεκδίκηση και β) την αλλαγή στα συνδικαλιστικά όργανα του ΔΣΗ.

4η: Η αξίωση μιας αμοιβής για τον δικηγόρο, είτε αποκοπής, είτε αντιμισθίας, είτε χρονοχρέωσης, είναι θέμα καθημερινής συναλλαγής και το κυριότερο επιλογής του ίδιου του ενδιαφερομένου, ως και αποτέλεσμα των επαγγελματικών του σχέσεων.

Η άρνηση όμως πληρωμής από τον πελάτη, δεν έχει να κάνει μόνο με την ιδιαιτερότητα εκάστου, αλλά με την ακύρωση του κύρους του δικηγόρου, προϊόν και τούτο όχι μόνο  της «κακοδαιμονίας» της εποχής μας, αλλά και της καλλιεργούμενης συντηρητικής αντίληψης που θέλει τον δικηγόρο υπεράνω και έξω από την κοινωνία και εν πολλοίς απέναντι στην κοινωνία (και …ο νοών νοείτο).

Ο «επιστημονικός εγωισμός» πάντοτε υπήρξε το καλύτερο όχημα των λίγων προς την επιτυχία και κυρίως προς την δημιουργία πλατιάς μάζας … «κυρ Παντελήδων» που …. «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν ίσως κάποιο θάμα». (Θαύμα βέβαια εν προκειμένω νοείται το πως θα ‘ρθουν αυτοί στην επιφάνεια, για να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τους άλλους και τούμπαλιν). Δείτε όμως!

Ενώ κοινή διαπίστωση είναι πως οι αμοιβές δεν δίδονται, τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν δουλεύουν, τα φορολογικά είναι ασήκωτα, τα ασφαλιστικά ασταθή και κυρίως ασαφή, ουδέποτε οι δικηγορικοί σύλλογοι τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία επεδίωξαν την συμπόρευση μας με τους άλλους, έστω και μόνο επιστημονικούς κλάδους, για να διεκδικήσουν τα αιτήματά μας (για να μην μιλήσουμε για την μόνο συμβολική παρουσία σε άλλους κοινωνικούς αγώνες!).

Προφανώς τούτο αποτέλεσε πολιτική/κομματικότατη επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας τους της οποίας τα ολέθρια αποτελέσματα χρεωνόμαστε όλοι οι υπόλοιποι ανεξαρτήτως ιδεολογίας και χρώματος. ΘΕΣΗ: Αν τούτο κατανοηθεί ως γεγονός βιούμενο καθημερινά είμαι σίγουρος ότι αυτό καθ’ αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρή βάση για την διεκδίκηση του καλύτερου

5η: Αλλαγή σελίδας στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου. Η προηγούμενη έχει ξεφτίσει από καιρό.

6η: Τιμώ και σέβομαι τόσο την Κατερίνα Κοσμαδάκη όσο και τον Νίκο Λογοθέτη σαν συναδέλφους και φίλους. Προφανώς και διαφωνώ μαζί τους όχι τόσο στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας μας (εκεί όλοι μπορούμε να συμφωνούμε) αλλά στην προσέγγιση αφενός των αιτίων αυτής της καθημερινότητας και αφετέρου των λύσεων που τα προβλήματα της απαιτούν.

Τους καταλογίζω όμως ότι οι συνδικαλιστικές πρακτικές που τόσα χρόνια με συνέπεια ακολούθησαν ως στελέχη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΔΣΗ είναι μέρος του προβλήματος των δικηγόρων και γι’ αυτό είμαι απέναντί τους. Σημειώνω τέλος ότι, με βάση όσα έχουν μέχρι και σήμερα διατυπώσει, μόνο επιφανειακά διαπιστώνουν το πρόβλημα που λέγεται εργασιακό – ασφαλιστικό –  φορολογικό και μάλιστα χωρίς καμιά πρόταση σχετικά. Κατά τα λοιπά τους εύχομαι καλή επιτυχία.

Νίκος Λογοθέτης: «Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά»

1η: Πράγματι η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η δυσκολότερη για το δικηγορικό λειτούργημα καθώς συνδέεται άρρηκτα με μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης. Πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου είναι προφανές ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ανακύπτουν διαρκώς νέα τα οποία επιτείνουν την επαγγελματική αγωνία των συναδέλφων.

O Νίκος Λογοθέτης
Γιατροί από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη

Οι προγραμματικές θέσεις και προτάσεις μας, με επίκεντρο τον δικηγόρο και τη Δικαιοσύνη, κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες οι οποίοι, επιγραμματικά, σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δικηγορικού Συλλόγου, την καθημερινότητα των δικηγόρων, την ειδική πρόνοια για συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων και τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης σε τοπικό, πρωτίστως, επίπεδο.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότερες μπορούν να υλοποιηθούν από τον Σύλλογό μας. Άλλες επαφίενται στη βούληση της Πολιτείας. Για τις πρώτες δεσμεύομαι ότι θα κινηθούμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης του Συλλόγου, στην κατεύθυνση της υλοποίησής τους.

Οι δεύτερες δεν εντάσσονται αποκλειστικά στο πεδίο δράσης των συλλογικών οργάνων του σώματος. Η διαρκής και επίμονη όμως υποστήριξή τους, ακόμα και αν έχουν αμιγώς πολιτικές διαστάσεις, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα θεσμικά όργανα του κλάδου και για όσους συμμετέχουν σε αυτά. Είναι προφανές ότι θα συμβάλλουμε με μεθοδικότητα και συνέπεια, ώστε να καταστεί εφικτή η πραγματοποίησή τους.

Στην προσπάθεια για την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων, η άποψη και η συμμετοχή όλων των συναδέλφων θα είναι βασική μας επιδίωξη.

2η: Η παρηκμασμένη, ντροπιαστική κατάσταση των χώρων που απονέμεται Δικαιοσύνη, η  εικόνα εγκατάλειψης, οι αδικαιολόγητες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή είναι αυτονόητο ότι δεν περιποιούν τιμή για την Πολιτεία και του φορείς της. Η αγανάκτηση όλων μας είναι δεδομένη.

Η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου αποτελεί έργο μείζονος σημασίας η εκτέλεση του οποίου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Αν και η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την εκτέλεση των έργων που αφορούν στην κατασκευή επτά νέων (μεταξύ αυτών του Ηρακλείου) δικαστικών μεγάρων, τον Σεπτέμβριο αναρτήθηκε η προκήρυξη της Α’ Φάσης του Δημόσιου, Διεθνούς Διαγωνισμού με την Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, που αφορά το έργο της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να υπάρχει δημοσιοποίηση χρονοδιαγράμματος για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κρήτης.

Η έντονη παρέμβαση μας στην εξέλιξη αυτή είναι δεδομένη και θα είναι διαρκής, αλλά κυρίως ουσιώδης, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου μέχρι την ημέρα που το Ηράκλειο θα αποκτήσει το Δικαστικό Μέγαρο που του αξίζει.

Μέχρι τότε η παρέμβαση αλλά και η συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου, με κάθε τρόπο, για την βελτίωση των συνθηκών στο υφιστάμενο, είναι για εμάς αυτονόητη.

3η: H αδιάλειπτη δημοσιονομική και εν γένει οικονομική κρίση που μαστίζει το σύνολο της κοινωνίας εδώ και μία δεκαετία, έχει αναπόδραστα επηρεάσει και το δικηγορικό λειτούργημα. Είναι βέβαιο ότι ο αντίκτυπος της κρίσης είναι περισσότερο εμφανής στη μεσαία τάξη της δικηγορίας και στους νέους συναδέλφους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς οικονομικές και επαγγελματικές δυσχέρειες.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό κυρίως με τις άστοχες ή και σκόπιμες πολιτικές επιλογές σε βάρος της δικηγορικής ύλης οδήγησαν στις παρούσες συνθήκες, όπου το αυτονόητο κατέστη επιδίωξη.

Η εύλογη απαισιοδοξία των νέων δικηγόρων, η όξυνση των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων, η υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών και η απώλεια του κύρους του επαγγέλματος, δυστυχώς πλέον δεν αιφνιδιάζουν.

Καθιστούν όμως πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για υπεύθυνη συνδικαλιστική στρατηγική με σκοπό την άμεση βελτίωση – οικονομική και μη – των όρων και συνθηκών εργασίας κάθε δικηγόρου, την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του αλλά και τον διαρκή έλεγχο των φαινομένων παρακμής και ευτελισμού του δικηγορικού λειτουργήματος.

Οι καλύτερες ημέρες όμως δεν θα έρθουν με ανεδαφικές προτάσεις, παρωχημένες απλουστεύσεις και άκριτες γενικεύσεις.

Απαιτείται συντονισμός, μεθοδικότητα, ρεαλιστικές επιλογές, στοχευμένες δράσεις και τολμηρές πρωτοβουλίες, αλλά κυρίως πίστη και αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν με τη ενεργό συμμετοχή και την στήριξη όλων μας.

4η: Στα πλαίσιο δράσεων για την βέλτιστη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία αποτελεί κεντρική στόχευση, προβλέπουμε μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας στην οποία θα περιλαμβάνεται ειδική εφαρμογή για την απευθείας ενημέρωση της ροής των εκθεμάτων των εκδικαζόμενων υποθέσεων της ποινικής διαδικασίας, εξ αποστάσεως, ώστε να αξιοποιείται παραγωγικά ο χρόνος, που ασκόπως δαπανάται στην αναμονή μέχρι την εκφώνηση της υπόθεσης.

Για την χρονοχρέωση υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο αλλά η στόχευση μας πρέπει να είναι ο συντονισμός των δικηγόρων στην εφαρμογή της και η ενημέρωση των πολιτών και μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου για την ευρύτερη αποδοχή του ως συναλλακτική πραγματικότητα. Αν και αυτό ακούγεται παράδοξο, τις πιο πολλές φορές η εφαρμογή της χρονοχρέωσης, ιδιαίτερα σε σημαντικές υποθέσεις δεν σημαίνει επιβάρυνση του ενδιαφερομένου.

Αναφορικά με το ζήτημα της εξυπηρέτησης από τον ασφαλιστικό φορέα, όπου πράγματι η ταλαιπωρία των συναδέλφων για την διευθέτηση των αιτημάτων τους προκαλεί αγανάκτηση, θα επιδιώξουμε να οριστεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ υπάλληλος της τοπικής διεύθυνσης του ασφαλιστικού φορέα, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την διαχείριση και την διεκπεραίωση αιτημάτων, σχετικών με την ασφάλιση των δικηγόρων και των εν γένει ασφαλισμένων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών.

Μέχρι δε την υλοποίηση του αιτήματος μας, θα υπάρξει ορισμός αρμοδίου μέλους του ΔΣ για την παραλαβή και διαβίβαση με επιμέλεια του ΔΣΗ, είτε με μετάβαση στην Αθήνα, είτε μέσω συνεργάτη του Συλλόγου εκεί, κάθε αιτήματος των μελών.

5η: Υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, άμεση πρόσβαση κάθε συναδέλφου στην διοίκηση του συλλόγου και στον πρόεδρο του προσωπικά, παρεμβατική και διεκδικητική εκπροσώπηση, συγκροτημένη συλλογική δράση και συνεργασία.

6η: Οι κοινές αγωνίες και τα κοινά προβλήματα μας οδήγησαν όλους να είμαστε υποψήφιοι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου. Κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση τους από 01.01.2022. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά.