Στην εκτίμηση ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους πολίτες προχώρησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον Σκάι, από το σύνολο των ανθρώπων που δυνητικά θα προσβληθούν το 10% έως 15% θα εισαχθεί στο νοσοκομείο και ένα 5% «δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει».
Το 4ο κύμα είναι εδώ
Έκκληση υπέρ του εμβολιασμού απηύθυνε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέροντας: «Το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει».
Όπως εξήγησε, καταγράφεται άνοδος των κρουσμάτων, χωρίς ακόμα να συνοδεύεται από αύξηση των βαριών περιστατικών και πρόσθεσε ότι «όλο το παιχνίδι παίζεται σε τρία μέτωπα», τον εμβολιασμό, τα μέτρα ατομικής προστασίας και τη γρήγορη διάγνωση.
«Όσο περισσότερο εμβολιαστούμε τόσο το καλύτερο. Είναι όμως πρόβλημα ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και δε μιλάμε για αυτούς που είναι ανένδοτοι, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι αμφίθυμο», σημείωσε.
Ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού, έφερε σαν παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών, όπου είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 70%. «Στην ίδια ηλικιακή ομάδα από αυτούς που νοσηλεύονται, μόνο το 5%- 10% είναι εμβολιασμένο», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης των εμβολίων από το Σεπτέμβριο, είπε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Αποκαλυπτική η κατάσταση στο «Σωτηρία»
Μία ενδεικτική όψη της συνολικής εικόνας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας περιέγραψε επίσης η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.
«Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» τόνισε μιλώντας στο «Mega».
Νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με την ιατρό, στο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. «Σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη, και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν λίγα προβλήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία».
Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι αρκετοί νέοι, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορoναϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως: άγχος, αυπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.
Ζητούν δημοσιοποίηση ποσοστών
Με παρέμβασή της η Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών της χώρας καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία και να προβεί στην αναφορά των ποσοστών των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοινώνονται καθημερινά.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Στο πλαίσιο της ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης που διενεργείται καθημερινά για τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την αποτύπωση των δεδομένων αυτών υπό το πρίσμα του εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα κρίνουμε αναγκαίο να ενημερώνονται καθημερινά οι πολίτες για το τι ποσοστό των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων αφορά σε εμβολιασμένους και τι ποσοστό σε ανεμβολίαστους. Η πληροφορία αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια, στην υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και στην κατάρριψη κάθε είδους παραπληροφόρησης, εσκεμμένης διαστρέβλωσης αλλά και ανησυχίας που διατηρεί μερίδα των πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί.