ΓΣΕΕ Ινστιτούτο Εργασίας

Σε δεκαέξι χρόνια και συγκεκριμένα το 2033 θα επιστρέψουν οι επενδύσεις στο επίπεδο του 2008. Αυτό προβλέπει το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΕ στην έκθεση που δημοσίευσε χθες  για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνει πως οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α’ τριμήνου του 2008.

Επίσης  η έκθεση-καταπέλτης  οριοθετεί στο 28,7% την πραγματική ανεργία το β’ τρίμηνο του 2017, ενώ εκτιμάται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Επίσης από την ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σημειώνεται πως:

  • Το επίπεδο κατανάλωσης δεν θα είναι διατηρήσιμο, αν δεν υπάρξει σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων
  • Ο όγκος των εξαγωγών σε πραγματικούς όρους απέχει πολύ από το να καταστεί βασικός αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας
  • Η συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης κυμαίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκαν κατά 4,9%
  • Ο βαθμός απασχόλησης του εργατικού δυναμικού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός (52%)

* Το 2009-16, ο αγροτικός αναβαθμίζεται καθώς η συμβολή του στην παραγωγική διάρθρωση της χώρας αυξάνεται κατά 28,2%. Η βιομηχανία υποβαθμίζεται κατά 7,9% και το προϊόν της το 2016 αντιστοιχεί πλέον στο 15,8% της συνολικής παραγωγής.

Σε σημείο καμπής

Επίσης από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνεται πως είναι οχτώ οι λόγοι που εξηγούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής:

1) Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Για δεύτερη φορά μετά το 2014 αναζητά διέξοδο από την εύθραυστη σταθεροποίησή της στο χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποίο βρίσκεται μετά τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2013.

2) Δεν παρατηρούνται οι μακροοικονομικοί και οι παραγωγικοί μετασχηματισμοί που θα δημιουργούσαν ουσιαστικές προϋποθέσεις μετάβασης της οικονομίας προς μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.

3) Οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α’ τριμήνου του 2008, κάνοντας εμφανές το τεράστιο επενδυτικό κενό στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία. Υπολογίζεται ότι –με βάση τον μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων του 2016– ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2008 το α’ τρίμηνο του 2033.

4) Η κατανάλωση έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο χαμηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο του α’ τριμήνου του 2008. Το επίπεδό της δεν θα είναι διατηρήσιμο δεδομένων των επικείμενων μέτρων λιτότητας και αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων στην οικονομία.

5) Ο όγκος των εξαγωγών σε πραγματικούς όρους απέχει πολύ από το να καταστεί βασικός αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας.

6) Παρατηρούνται υψηλά ποσοστά υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες το 2017), και των απογοητευμένων ανέργων, που επίσης υπερτριπλασιάζεται (από 37 χιλιάδες σε 109 χιλιάδες) την αντίστοιχη περίοδο.

7) Η σημαντική αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, καθώς ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση ήταν το 2016 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας.

8) Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της EU-SILC για το 2015, το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου. Το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.