ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ 14 τούνελ της Ολυμπίας Οδού θα βαφτούν με ειδικό χρώμα του ΙΤΕ
Ο Δ. Καραναστάσης

Δεκα τέσσερα τούνελ της Ολυμπίας Οδού θα βαφτούν με  ένα καινοτόμο αυτοκαθαριζόμενο και φωτοκαταλυτικό χρώμα που προέκυψε από τη συνεργασία της spin off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας “PCN Materials” με μεγάλη ελληνική εταιρία χρωμάτων.

Τα μοναδικά φωτοκαταλυτικά υλικά χαρακτηριστικής δομής συνδυάζουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αντιρρυπαντικές και αντιμολυσματικές ιδιότητες και μπορούν να εφαρμοστούν παντού

Πρόσφατα και μετά από την επιτυχή διεκδίκηση της σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό, η spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)   PCN materials πήρε το «πράσινο φως» να ξεκινήσει την εφαρμογή των φωτοκαταλυτικών της υλικών, για λογαριασμό της Ολυμπίας Οδού, σε περισσότερα από 14 τούνελ συνολικής επιφάνειας πάνω από 120.000 τ.μ στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Πύργος.

Το έργο ξεκινάει εντός του Φεβρουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Με την επίδραση της αβλαβούς ορατής ακτινοβολίας τα φωτοκαταλυτικά υλικά, μιμούμενα τον μηχανισμό αυτοκαθαρισμού της φύσης, καταστρέφουν ρύπους και παθογόνους μικροοργανισμούς πρωτίστως στην αέρια φάση (αλλά και σε υγρά απόβλητα), καθαρίζοντας εσωτερικούς χώρους (όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, παιδικούς σταθμούς, οίκους ευγηρίας, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους) στους οποίους οι πολίτες δαπανούν πάνω από το 90% της ημέρας τους, αλλά και εξωτερικούς.

Τα φωτοκαταλυτικά υλικά,όπως- σημειωνει το dnews.gr- παράγονται με τη μορφή σκόνης ή διαλύματος, αναμειγνύονται με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) και εφαρμόζονται με μεγάλη ευκολία σε επιφάνειες από υφάσματα (κουρτίνες, ταπετσαρίες, εργαστηριακές ποδιές, καναπέδες, μοκέτες, καθίσματα αυτοκινήτων, τρένων, μετρό, αεροπλάνων, συνεδριακών αιθουσών), σε τοιχοποιίες από σοβά, τσιμέντο ή γυψοσανίδα, σε επιφάνειες ξύλου ή μετάλλου, ακόμη και σε φίλτρα κλιματιστικών συστημάτων.

Η ικανότητα των φωτοκαταλυτικών επιχρισμάτων (που θα χρησιμοποιηθούν στα τούνελ της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ) να αποδομούν τους αέριους ρυπαντές έχει πιστοποιηθεί στο εξουσιοδοτημένο από το ΕΣΥΔ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν απόδοση αποδόμησης των οξειδίων του αζώτου >50% στην ορατή ακτινοβολία και >80% στην υπεριώδη ακτινοβολία για την οργανική σύνθεση, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι τα χρώματα εφαρμόστηκαν πιλοτικά στα demo houses στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Για να προωθήσουν στην ελληνική και διεθνή αγορά τα μοναδικά αυτά υλικά ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης (1981-2017) και ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών (TCM) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ από το 1991, κ. Γεώργιος Κυριακίδης και ο μετα-διδακτορικός ερευνητής στο ΙΤΕ και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Βασίλης Μπίνας ίδρυσαν το 2019 την εταιρεία spin-off του ΙΤΕ με την επωνυμία “PCN Materials ΙΚΕ”(από το Photo-Catalytic Nano Materials).

Οι ιδρυτές της εταιρείας. Δεξιά ο Γέωργιος Κυριακίδης και αριστερά ο Βασίλης Μπίνας
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Το τούνελ στα Μάλια έμεινε άσπρο, παρά την ρύπανση

Όταν το 2015 ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ έβαψαν με άσπρη μπογιά 4.000 τετραγωνικά μέτρα ενός τούνελ του βόρειου οδικού άξονα στο ύψος των Μαλίων της Κρήτης, διαπίστωσαν με ικανοποίηση πως οι τοίχοι, στο πέρασμα του χρόνου, παρέμεναν άσπροι παρ’ όλη τη ρύπανση.

Το μυστικό βρισκόταν στη σύσταση του χρώματος και σε ένα ειδικό φωτοκαταλυτικό υλικό με το οποίο ήταν εμπλουτισμένο το χρώμα. Το υλικό αυτό έχει την ικανότητα να αποδομεί τους ρύπους όταν έρχονται σε επαφή μαζί του καθαρίζοντας έτσι τον αέρα. «Αποτέλεσμα ήταν η εξάλειψη των ρύπων, η κυκλοφορία καθαρού αέρα αλλά και η εξοικονόμηση περισσότερων από 54.000 ευρώ ετησίως από τη δαπάνη συντήρησης της σήραγγας.

Το δεύτερο έργο ολοκληρώθηκε το 2017 και αφορούσε  μια σημαντική συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την εφαρμογή αντιρρυπαντικού/βακτηριοκτόνου επιχρίσματος στα ιατρεία και στους θαλάμους ασθενών του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Εφέδρων Αξιωματικών (Στρατόπεδο ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, με θεαματικά αποτελέσματα μείωσης ρύπων οξειδίων του αζώτου ΝΟx της τάξεως του 70% και του φορτίου αέριων παθογόνων της τάξεως του 99

Πέρσι η PCN Materials συμπεριλήφθηκε στις 7 ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του EIT Health της ΕΕ και πρόκειται να εφαρμόσει την τεχνολογία της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης Tartu της Εσθονίας.

Ταυτόχρονα, μια πολυεθνική εταιρεία στην Γερμανία ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή της πατενταρισμένης αυτής τεχνολογίας που φέρει ελληνική υπογραφή.

Τώρα η εταιρεία ξεκινάει συνεργασία με εταιρία παραγωγής χρωμάτων στη Κίνα μέσω ενός MoU που έχει υπογράψει το ΙΤΕ με αντίστοιχο φορέα στην περιοχή Jiangsu (Jiangsu Industrial Technology Research, JITRI), ο οποίος συντονίζει περισσότερα από 70 ερευνητικά Ινστιτούτα στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Sanghai.

Απώτερος στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω license και η εγκατάσταση γραμμής παραγωγής της ελληνικής φωτοκαταλυτικής σκόνης στην Κίνα καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.