Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ), πρόκειται να προσφύγει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ζητώντας τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί πρότυπη δίκη, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 6 Ιουνίου 2025, με θέμα την επαναφορά της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Είχει προηγηθεί η προσφυγή δημοσίου υπαλλήλου στα διοικητικά δικαστήρια, για την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας. Με τη σειρά της η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε παρέμβαση υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου, και αίτημα με το οποίο ζητούσε η αγωγή να δικαστεί ως πρότυπη δίκη.
Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από την ΑΔΕΔΥ και έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο, που εισήγαγε προς συζήτηση την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου ως πρότυπη δίκη και όρισε εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ιωάννη Μιχαλακόπουλο.
Οι συνταξιούχοι στην αντεπίθεση
Τώρα έρχεται η σειρά των συνταξιούχων να περάσουν στην αντεπίθεση.
Όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης είναι ένα πάγιο αίτημα των συνταξιούχων της χώρας, ενώ με την προσφυγή στο ΣτΕ, θέλει να βάλει τέλος σε «μια κατάφωρη αδικία».
«Περισσότερα από 2,5 εκατ. συνταξιούχων υποφέρουν εδώ και 13 συναπτά έτη, έχοντας χάσει δύο από τις συντάξεις που δικαιούνται και τους ανήκουν. Πρόκειται για συντάξεις που περικόπηκαν βίαια, με την επίφαση μιας οικονομικής κρίσης, για την οποία οι συνταξιούχοι δεν έφταιξαν. Όμως πλήρωσαν πολύ σκληρά, σηκώνοντας το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δικτύου.
Να διορθωθεί η αδικία.
«Τώρα, έρχεται η στιγμή, που η συγκεκριμένη αδικία πρέπει να διορθωθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται για τους θετικούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πανηγυρίζει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που προέρχονται από την οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί τα ελληνικά νοικοκυριά (άρα και οι συνταξιούχοι), λόγω κυρίως των έμμεσων φόρων και της υπερφορολόγησης. Εκτιμά ότι και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ίδια θετική πορεία και θα καταγράφεται το θετικό αποτύπωμα από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, στην Οικονομία μας», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ.
«Και το αποτέλεσμα; Πώς θα στηριχθούν έμπρακτα τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα; Πώς οι συνταξιούχοι της χώρας θα επιστρέψουν στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από τα Μνημόνια; Θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στο 2025 και βιώνουμε την αφαίμαξη των εισοδημάτων μας, εδώ και μία 15αετία. Πότε θα δούμε και εμείς το θετικό αποτέλεσμα από τις θυσίες μας;», αναρωτιούνται.
Συνταξιούχοι στα πρόθυρα της εξαθλίωσης
Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, είναι απαραίτητη, για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας έναντι των υπολοίπων πολιτών, αλλά κυρίως για λόγους επιβίωσης.
Περιγράφουν ένα ζοφερό τοπίο, με συνταξιούχους που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της εξαθλίωσης: «Η δραματική αύξηση των τιμών των προϊόντων, λόγω του ανεξέλεγκτου και κερδοσκοπικού πληθωρισμού, τους έχει τσακίσει. Δεν αντέχουν άλλο να ζουν με τον φόβο και την αγωνία, πώς θα καταφέρουν να ζεστάνουν το σπίτι τους, πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο, πώς θα βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι και πώς θα πάρουν τα φάρμακά τους. Δεν τους αξίζει τέτοια κατάντια…».
Για όσους βιαστούν να χαρακτηρίσουν την φρασεολογία υπερβολική ή μελό, αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι οι τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους – σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις φιλοδωρήματα, κάτω από 700 ευρώ μικτά (658 ευρώ καθαρά), ενώ η πλειοψηφία των συντάξεων είναι κάτω από 1000 ευρώ το μήνα μικτά (940 καθαρά). Την ίδια στιγμή οι νέες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα είναι κατά μέσο όρο 37% χαμηλότερες από τις συντάξεις του δημοσίου – διαφορά που αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε περισσότερα από 470 ευρώ.
Μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Το ΕΝΔΙΣΥ, αφού δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και ότι ελπίζει να δικαιώσει τις προσδοκίες των συνταξιούχων, καταλήγει με το εξής υστερόγραφο:
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν είχε ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, θα έπρεπε ήδη να έχει επαναφέρει (με πολιτική απόφαση) την 13η και την 14η σύνταξη. Οι συνταξιούχοι όμως, δεν τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε στο πλευρό τους. Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό τους έδινε και πανηγύριζε γι’ αυτό. Άρα, η προσφυγή στην Δικαιοσύνη είναι μονόδρομος».
Πηγή: in.gr