Μέτρα ασφάλειας σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα για να μην έχουμε αντίστοιχες τραγωδίες όπως τον περασμένο Δεκέμβρη που θρηνήσαμε το θάνατο ενός μαθητή σε σχολείο στις Σέρρες από την έκρηξη του λέβητα του σχολείου, ζητά το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με το ΤΕΕ ΤΑΚ υπάρχουν μαρτυρίες που δείχνουν ότι βρίσκονται στο «κόκκινο» αρκετές εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας σε σχολικές μονάδες ακόμα και σε πρόσφατης κατασκευής σχολικές μονάδες!
Πρόκειται για ένα μείζον θέμα τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο οποίος σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια, αφού εκτός από το ζήτημα της στατικότητας υπάρχουν και μείζονα ζητήματα σε σχέση με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και της λειτουργικής ασφάλειας των κτηρίων.
Είναι υποχρέωσή μας ως ΤΕΕ ΤΑΚ και ως Σύμβουλος της Πολιτείας όποιο πρόβλημα διαπιστώνουμε να το αναδεικνύουμε. Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε λοιπόν είναι ότι ο έλεγχος που γίνεται δεν είναι επιμελής και γίνεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι ή έχουν ελλίπεις γνώσεις πάνω στο κρίσιμο αυτό αντικείμενο.
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου όπου αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις προς τους Δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης, τις Σχολικές Επιτροπές, τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις, την Περιφέρεια Κρήτης με την προτροπή της άμεσης διενέργειας μιας σειράς ελέγχων που κρίνονται απολύτως επιβεβλημένοι.
Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν για αρκετές εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας σε σχολικές ακόμα και σε πρόσφατης κατασκευής σχολικές μονάδες. Για παράδειγμα έχουν εντοπιστεί λέβητες θέρμανσης με ανύπαρκτες διατάξεις ασφαλείας ή και λάθος εγκατάσταση.
Ασυντήρητες εγκαταστάσεις χωρίς τήρηση των ελάχιστων μέτρων ασφαλείας σε δεξαμενές και λέβητες. Ηλεκτρολογικοί πίνακες χωρίς Διακόπτη Διαφορικού Ρεύματος (ΔΔΡ), το γνωστό ρελέ ασφαλείας. Ψευδοροφές που οδεύουν νερά μέσα σε ηλεκτρολογικούς πίνακες. Ηλεκτρολογικές γραμμές που έχουν παράτυπα παρακαμφθεί από το ΔΔΡ και δε διαθέτουν προστασία. Τοπικές κλιματιστικές μονάδες (εξωτερικές μονάδες Aircondition) σε προσβάσιμο χώρο από μαθητές, χωρίς προστατευτικά καλύμματα (ακόμα και οι εργοστασιακές γρίλιες να λείπουν).
Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση με πιστοποιητικό ληγμένο για δεκαετίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να επανελέγχονται κάθε 2 χρόνια. Απενεργοποιημένα συστήματα πυρανίχνευσης (σε ελάχιστες μονάδες βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων που υπάρχουν). Οξειδωμένες μεταλλικές κατασκευές (πυλώνες, σκάλες, στέγαστρα, βάσεις φωτιστικών σωμάτων, κλπ). Γυαλισμένα-ολισθηρά σκαλοπάτια χωρίς κάποια μέριμνα αντιολισθηρότητας.
Το ΤΕΕ ΤΑΚ ζητά να γίνουν έλεγχοι με σκοπό την εναρμόνιση της Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [ΕΛΟΤ-HD60634] και έκδοση πιστοποιητικού (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη για την Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση στον ΔΕΔΔΗΕ). Επίσης να γίνει έλεγχος των λεβητοστασίων, αποτύπωση της υφιστάμενης εγκατάστασης (όπως είναι κατασκευασμένο-as built) και δήλωση Μηχανικού (ευρύτερος τομέας Μηχανολογίας) ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και η εγκατάσταση τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Ακόμα να προχωρήσει έλεγχος από τεχνικό ασφαλείας του συνόλου της κτηριακής εγκατάστασης. Αντίστοιχα να γίνει έλεγχος πυροπροστασίας- πυρασφαλείας σε όσα κτήρια υποχρεούνται. Παράλληλα να διαμορφωθούν σχέδια διαφυγής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Θα πρέπει να σημειωθεί η υποχρέωση εκπόνησης μελετών και έργων προσβασιμότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διασφαλίζει και τις υποδομές διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.