Σήμερα το πρωί θα γίνει η τελετή υπογραφής δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Τα μνημόνια θα υπογράψουν ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Κώστα Φωτάκη, ενώ την ίδια θα βρίσκεται στην Κρήτη και ο υπουργός Παιδείας κ.Γαβρόγλου.
Ο υπουργός θα αναφερθεί στον τρόπο και στη διαδικασία υλοποίησης των δυο αυτών μνημονίων συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού ανάπτυξη ενός κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πλέον ισχυρά χρηματοδοτούμενους τομείς έρευνας από το πρόγραμμα «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΠΕΘ.
Τα αντικείμενα των δύο μνημονίων συνεργασίας είναι:
- Η από κοινού οργάνωση διδακτορικών σπουδών, με βάση τις προβλέψεις του Ν 4485/2017, καθώς μετά από σχετική αξιολόγηση επιτρέπεται πλέον σε Τμήματα των ΤΕΙ να οργανώνουν διδακτορικές σπουδές [απόφαση υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αρ. 59095/Ζ1 (ΦΕΚ 1360 τ΄Β/19-06-2018) περί «Καθορισμού κριτηρίων και διαδικασιών για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών από Τμήματα των ΤΕΙ»].
Δίνεται δε η δυνατότητα σε ερευνητές του ΙΤΕ να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές στα Τμήματα των ΑΕΙ, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασιών.
Το ΤΕΙ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στο ΥΠΠΕΘ προς αξιολόγηση και έγκριση οργάνωσης διδακτορικών σπουδών στα παρακάτω Τμήματα: Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ, Τεχνολόγων Γεωπόνων.
- Η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών στον αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικό άξονα το αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.
Στόχος είναι το Αγρόκτημα, μια έκταση που ξεπερνά τα 100 στρέμματα, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αγροδιατροφή στην Κρήτη, τη χώρα και ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Εκεί σχεδιάζεται να ενταχθούν δράσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από επιδεικτικούς αγρούς και ρομποτικά συστήματα υποστήριξης των καλλιεργειών, βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με τη μοριακή βιολογία και τη γενετική.