Εισιτήριο για να λάβουν μέρος στην πανελλήνια φάση της 16ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών – EUSO 2 έλαβαν, από το Ηράκλειο, το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου

Η μετάβαση από το μαυροπίνακα στο θαυμαστό κόσμο των πειραμάτων είναι ένα τεράστιο βήμα που καταφέρνουν να κάνουν πλέον οι μαθητές χάρη στο ζήλο που επιδεικνύουν οι ίδιοι αλλά και οι καθηγητές τους.

Το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον τοπικό διαγωνισμό για Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετέχουν στην πανελλήνια φάση της 16ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών – EUSO 2018. Τον διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν τα 1ο και 2ο Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών στις εγκαταστάσεις του 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Η πανελλήνια φάση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων  Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (http://panekfe.gr/) και θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για την τρίτη και τελική φάση θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών που θα πραγματοποιηθεί στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου 2018 (https://www.euso2018.si).

Πρώτη στην ομάδα των σχολείων του 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. ήρθε η ομάδα EUSO του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, αποτελούμενη από τους μαθητές Άννα Ανωγειανάκη, Εμμανουήλ Καρακωνσταντάκη και Ευάγγελο Σεληνιωτάκη, και υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. κ. Ευτυχία Βαρούχα (Φυσικός, ΠΕ0401), Αικατερίνη Περδικάκη (Χημικός, ΠΕ0402) και Μαρία Θειακάκη (Βιολόγος,ΠΕ0404).

Λύκειο Αγίας Βαρβάρας: “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα παιδιά”

Πρώτη στην ομάδα των σχολείων του 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. ήρθε η  ομάδα EUSO του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, αποτελούμενη από τους μαθητές Άννα Ανωγειανάκη, Εμμανουήλ Καρακωνσταντάκη και Ευάγγελο Σεληνιωτάκη, και υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. κ. Ευτυχία Βαρούχα (Φυσικός, ΠΕ0401), Αικατερίνη Περδικάκη (Χημικός, ΠΕ0402) και Μαρία Θειακάκη (Βιολόγος,ΠΕ0404).

Η κ. Βαρούχα αναφέρει στην «Π» πως ο διαγωνισμός αφορά μαθητές Β΄ Λυκείου, οι οποίοι καλούνται να φέρουν σε πέρας πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. «Υπήρχαν πολλά παιδιά που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και έπρεπε  να επιλέξουμε μία τριμελή ομάδα» εξηγεί.

Ακολούθησε η προετοιμασία των μαθητών με σειρά πειραμάτων, τεστ και έγινε επιλογή των τριών παιδιών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Το σχολείο είχε και στο παρελθόν λάβει μέρος στο διαγωνισμό, όμως δεν είχε συμμετάσχει στην πανελλαδική φάση.

«Για τα παιδιά είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, συμμετέχουν και οι τρεις ως ομάδα, δε διαγωνίζεται ο καθένας μόνος του, κάνουν τρεις ώρες πειράματα, τους αρέσει η διαδικασία του διαγωνισμού και της προετοιμασίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι συμμετέχουν σε πειράματα, που είναι η ουσία των θετικών επιστημών και  όχι κάτι θεωρητικό» ονίζει η κ. Βαρούχα.

Για το 2ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου ξεχώρισε η ομάδα του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, αποτελούμενη από τους μαθητές, Κωνσταντίνο Γκίζη, Γεώργιο Κοσμαδάκη και Αννα Πιπεράκη και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αντώνη Μαργαρίτη (Χημικός, ΠΕ0402).
Από αριστερά προς δεξιά οι: Πιπεράκη Άννα, ο καθηγητής Αντώνης Μαργαρίτης, Κοσμαδάκης Γιώργος, Γκίζης Κώστας

Πειραματικό Λύκειο: “Ξεφεύγουμε από τον πίνακα”

Για το 2ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου ξεχώρισε  η ομάδα του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, αποτελούμενη από τους μαθητές, Κωνσταντίνο Γκίζη, Γεώργιο Κοσμαδάκη και Αννα Πιπεράκη και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αντώνη Μαργαρίτη (Χημικός, ΠΕ0402).

«Οι μαθητές δοκιμάζονται σε τρία μαθήματα, όχι σε θεωρητικό αλλά σε εργαστηριακό επίπεδο.

Όταν ξεκινάει ο διαγωνισμός δίνονται πειραματικές διατάξεις και έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για το κάθε μάθημα, τότε θα πραγματοποιήσουν πειραματικές μετρήσεις, θα δουλέψουν όργανα, θα εξηγήσουν τα πειραματικά αποτελέσματα, θα κάνουν γραφικές παραστάσεις, θα βγάλουν αποτελέσματα» περιγράφει ο κ. Μαργαρίτης. «Είναι ένας διαγωνισμός που εξετάζει το μαθητή στις δεξιότητες που έχει αποκτήσει από την πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον τοπικό διαγωνισμό για την 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών
Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον τοπικό διαγωνισμό για την 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Τα περισσότερα παιδιά είναι καλά στη θεωρία δεν μπορούν όμως να ανταποκριθούν στο εργαστηριακό κομμάτι, αυτό πρέπει να έχει δουλευτεί στο σχολείο, εκεί είναι η δυσκολία» τονίζει.

Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει πως σημαντική δυσλειτουργία δημιουργεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας «έκοψε» το πλεονέκτημα που είχε ένας καθηγητής φυσικών επιστημών να έχει μειωμένο ωράριο κατά τρεις ώρες κάθε βδομάδα για να αφιερωθεί στη προετοιμασία του εργαστηρίου.

«Οι θετικές επιστήμες είναι καθαρά εργαστηριακές αλλά τις κάνουμε εν τέλει στο μαυροπίνακα. Αυτό δεν είναι ο, τι καλύτερο», τονίζει.

Το σχολείο έχει λάβει μέρος πολλές φορές στο διαγωνισμό με σημαντικές επιτυχίες και σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά δεν έχει φτάσει στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως για  το Ε.Κ.Φ.Ε. Λασιθίου, ξεχώρισε η ομάδα του 2ου  ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, αποτελούμενη από τους μαθητές Παπαδάκη Γιώργο, Κακογιαννάκη Πελοπίδα, Μαργαρίτη Ορέστη και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νικόλαο Καραβελάκη (Φυσικός, ΠΕ0 401).

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης, με φθίνουσα κατάταξη των ομάδων, σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία τους και στα τρία εργαστηριακά εξεταζόμενα αντικείμενα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), ανά ΕΚΦΕ που ανήκει το σχολείο τους:  1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου: 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου,  2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου: ΓΕΛ Αλικαρνασσού, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου και  ΕΚΦΕ Λασιθίου: ΓΕΛ Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου.

Περισσότερες λεπτομέρειες, τα θέματα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από το διαγωνισμό είναι αναρτημένα  στις  ιστοσελίδες  του  1ου  ΕΚΦΕ  Ηρακλείου  (http://1ekfe.ira. sch.gr)  και  του  2ου  ΕΚΦΕ Ηρακλείου (http://2ekfe.ira. sch.gr).