Σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν το σπίτι όπου θα στεγάσουν τα όνειρά τους για τα επόμενα χρόνια επιδίδονται από σήμερα οι νέοι φοιτητές.
Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που κινείται φέτος η αγορά της φοιτητικής στέγης. Από τη μία πλευρά, η ζήτηση δεν έχει ακόμα καλά – καλά ξεκινήσει, καθώς θεωρήθηκε ότι τα Πανεπιστήμια θα κάνουν παραδόσεις διαδικτυακά.
Παράλληλα, ο κοροναϊός έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό, συνεπώς, υπάρχει προσφορά για φοιτητικά σπίτια και από ιδιοκτήτες ακινήτων που μέχρι πρότινος προτιμούσαν να τα εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια μίσθωση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, κ. Άρτεμις Μαυράκη, αναφέρει πως ακόμα δεν είναι έντονο το ενδιαφέρον για αναζήτηση σπιτιών από φοιτητές που έρχονται στο Ηράκλειο.
Ο λόγος είναι ότι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, μία κίνηση είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων.
Όσο αφορά στις τιμές, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά είναι στην προσφορά που έχει αυξηθεί, αφού δεν ενοικιάζονται πια σπίτια από τουρίστες
. Ωστόσο, τα διαμερίσματα που είχαν διαμορφωθεί για τουριστική εκμετάλλευση έχουν ανεβασμένα ενοίκια καθώς είναι επιπλωμένα και ανακαινισμένα. Συνολικά, όμως, η μείωση στα μισθώματα είναι από 8% ως 10%.
Πέρσι έβρισκε κανείς ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών γύρω στα 320 ευρώ, τώρα το βρίσκει από 290 ευρώ ως 300 ευρώ. Το ενοίκιο σε ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών, κυμαίνεται από 270 ως 300 ευρώ. Τα διαμερίσματα που προορίζονταν μέχρι πρότινος για τουρίστες, κοστίζουν από 380 ως 400 ευρώ.
Ο δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, αναφέρει πως οι φοιτητές τηρούσαν στάση αναμονής λόγω του κοροναϊού κι έτσι η ζήτηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ακόμα, κάποιοι τελειόφοιτοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με την προσδοκία ότι η εξεταστική θα γίνει διαδικτυακά. Η προσφορά είναι μεγάλη, αφού τα σπίτια δεν ενοικιάζονται από τουρίστες, όχι στο βαθμό που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές.
Ο κ. Αράπογλου αναφέρει πως τα μισθώματα έχουν μειωθεί από 10% ως 20%, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε διαμέρισμα. Οι φοιτητές, πάντως, επιλέγουν σπίτια στο κέντρο της πόλης, για να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή, αλλά και σε σημεία όπου υπάρχει αστική συγκοινωνία για να πάνε στα Πανεπιστήμια.