Κρύβει μέσα της μία μικρή ζωγράφο που κατάφερε με το ταλέντο της να στείλει ένα μοναδικό μήνυμα ενάντια σε αυτή τη συνήθεια που έχει κόψει το νήμα της ζωής πολλών ανθρώπων.
Η τότε μαθήτρια της Γ΄ τάξης στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Τάλως) Έρη Κότση κατέκτησε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό ζωγραφικής/σκίτσου με θέμα «Παιδί και κάπνισμα» που υλοποίησε την προηγούμενη σχολική χρονιά η «Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ΕΚΕ», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.
Σκίτσο-γροθιά στο στομάχι
Μία νεαρή γυναίκα ανάβει ένα τσιγάρο, πρόκειται για μία εικόνα που παραπέμπει σε σταρ του σινεμά. Αν κοιτάξει όμως κανείς παρακάτω, θα δει έναν οργανισμό καταστραμμένο από το τσιγάρο που σιγά- σιγά τρώει τα σωθικά της… Αυτό το σκίτσο που με μια πρώτη ματιά σοκάρει, δημιούργησε η Έρη, η οποία σήμερα φοιτά στην Α’ τάξη του 13ου Λυκείου Ηρακλείου.
Όπως αναφέρει στην «Π», όνειρό της είναι να σπουδάσει γιατρός, έτσι το θέμα του διαγωνισμού τής διέγειρε την έμπνευση και κατάφερε να συνδυάσει τη διάθεσή της να γιατρεύει τον κόσμο με το ταλέντο της στη ζωγραφική.
Κλίση στις καλές τέχνες είχε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ενώ είναι μία πολύ καλή μαθήτρια. Τα αγαπημένα της μαθήματα είναι η Βιολογία, η Φυσική και τα Μαθηματικά. Η πρώτη της επιλογή, όταν έρθει η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, είναι η Ιατρική Κρήτης, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σπουδάσει στη Μ. Βρετανία.
Για τη διάκρισή της αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενη, είναι κάτι που της δίνει κίνητρο να συνεχίζει, αφού το ταλέντο της αναγνωρίστηκε από ένα ευρύ κοινό.
Η υπεύθυνη καθηγήτριά της ήταν η κ. Κλειώ Χρηστάκη (ΠΕ08- Καλλιτεχνικών). Η ίδια αναφέρει στην «Π» πως είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς. Παλιότερα είχε διακριθεί μαθήτριά της και σε διαγωνισμό φωτογραφίας στο Χονγκ Κονγκ.
Τονίζει πως το συγκεκριμένο μάθημα βοηθά τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, προσφέρει χαλάρωση, γνώσεις για την ιστορία της τέχνης, εξασκούν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους. Βοηθούν ακόμα την αυτοπεποίθησή τους, πρόκειται για ένα μάθημα που δε γίνονται λάθη, δεν υπάρχουν κανόνες, όλα τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν.
Για την Έρη αναφέρει πως είναι ένα συγκροτημένο παιδί που εκφράζεται με το σχέδιο.