Η διδακτορική διατριβή που εκπόνησε ο Ηρακλειώτης, Μιχάλης Μουνταντωνάκης πήρε Βραβείο

Το να λαμβάνεις μία διεθνή διάκριση στα πρώτα του ερευνητικά βήματα δεν είναι και λίγο…

Η διδακτορική διατριβή που εκπόνησε ο Ηρακλειώτης, Μιχάλης Μουνταντωνάκης, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με τίτλο “Υπηρεσίες για τη Διασύνδεση και Ολοκλήρωση Μεγάλου Πλήθους Σημασιολογικών Συνολοδεδομένων“ κέρδισε το Βραβείο Διακεκριμένης Διδακτορικής Διατριβής για το 2020 από την Ένωση για την Επιστήμη του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Science Association  – https://swsa.semanticweb.org/).

Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη Διδακτορική Διατριβή στην Περιοχή του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web).

Ο οργανισμός SWSA είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση του επιστημονικού έργου στον Σημασιολογικό Ιστό και σε συναφείς τομείς σε όλο τον κόσμο, με κύριες δραστηριότητες την οργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου για το Σημασιολογικό Ιστό (ISWC – International Semantic Web and Conference), του πιο έγκυρου και ανταγωνιστικού συνεδρίου της περιοχής, την οργάνωση και υποστήριξη σεμιναρίων ή θερινών σχολείων και την προώθηση της αριστείας στον τομέα με τη θέσπιση διαφόρων βραβείων.

Η διατριβή του Μιχάλη Μουνταντωνάκη εντάσσεται στην περιοχή των Διασυνδεδεμένων Δεδομένων (Linked Data). Ασχολήθηκε με το πρόβλημα της διασύνδεσης δεδομένων σε πολύ μεγάλη κλίμακα, το οποίο αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Χαρτογράφησε την περιοχή για την καλύτερη κατανόησή της, και εισήγαγε εξειδικευμένα ευρετήρια και αλγορίθμους για την παροχή βασικών υπηρεσιών οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορες άλλες εργασίες, σχετικές με την ολοκλήρωση δεδομένων,  όπως για την εύρεση όλων των αναγνωριστικών μια οντότητας, την εύρεση όλων των γεγονότων που αφορούν μια οντότητα, την εύρεση σχετικών συνόλων δεδομένων, την απάντηση ερωτήσεων, τον εμπλουτισμό δεδομένων, και πολλά άλλα.

Η επίσημη απονομή του βραβείου στον κ. Μουνταντωνάκη θα γίνει κατά την έναρξη του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Σημασιολογικό Ιστό (ISWC – International Semantic Web and Conference) 2020 το οποίο εφέτος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από 2 έως 6 Νοεμβρίου, με διαδικτυακή συμμετοχή, λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Ο Μιχάλης Μουνταντωνάκης έκανε τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και είναι μέλος του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΤΕ από το 2013. Επόπτης της Διδακτορικής του Διατριβής ήταν ο Γιάννης Τζίτζικας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του ΙΤΕ.

Ο ίδιος αναφέρει στην «Π» πως πρόκειται για μία σημαντική διάκριση, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τονίζει πως μέσα από τις διακρίσεις που λαμβάνουν φοιτητές και καθηγητές, αποδεικνύεται ότι στην χώρα μας παράγεται υψηλού επιπέδου έρευνα και μπορούμε να ανταγωνιστούμε ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία του στην Ελλάδα και την Κρήτη, όπου υπάρχουν ευκαιρίες, χωρίς να κλείνει την πόρτα σε όποια πρόταση μπορεί να δεχτεί. Όπως λέει, υπάρχουν δυσκολίες για τους νέους επιστήμονες, λόγω της κρίσης μπορεί επιλέγουν να εργαστούν εκτός συνόρων.

Ο κ. Μουνταντωνάκης θεωρεί πως η πολιτεία πρέπει να στηρίξει, να προωθήσει την έρευνα και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες, να μη χρειάζεται ένας ταλαντούχος νέος να φεύγει στο εξωτερικό αλλά να συνεχίζει την έρευνά του εδώ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον καθηγητή μου, κ. Τζίτζικα, μιας και με την καθοδήγηση, τις γνώσεις του, την πίστη και την στήριξη στο πρόσωπο μου, καταφέραμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την κοπέλα μου Ευσταθία Καγιαμπάκη και την οικογένεια  μου, μιας και ή  πολύτιμη στήριξη και  ενθάρρυνση τους ήταν καταλυτική όλα τα χρόνια των σπουδών μου, για να ολοκληρώσω τη διατριβή μου και να πετύχουμε αυτή τη διάκριση», αναφέρει.

Ιστοσελίδα Μιχάλη Μουνταντωνάκη:  http://users.ics.forth.gr/~mountant/