Με στόχο την προώθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών (STE (A) M), το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Anatolia College της Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε για ένατη χρονιά το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Student Science & Technology Conference – ACSTAC (Anatolia College Science and Technology Annual Conference) στις εγκαταστάσεις του από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Μαρτίου.
Το ACSTAC κάλεσε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, κριτικής σκέψης, συνεργασίας και επικοινωνίας, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους ως πραγματικοί ερευνητές σε αυτό το μαθητικό επιστημονικό συνέδριο.
Τουλάχιστον 350 μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του εκπαιδευτηρίου και συμμετείχαν στο συνέδριο που προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά εφάρμοσαν τις αρχές της διερευνητικής μάθησης, αναζήτησαν πληροφορίες, εξερεύνησαν λύσεις και κατασκεύασαν καινοτόμα προϊόντα. Επιπλέον, καλλιέργησαν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η συνεργασία, η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας, η επικοινωνία, η προσωπική και κοινωνική ευθύνη και ο επαγγελματικός προσανατολισμός.
Το επίκεντρο του 9ου ACSTAC ήταν η πράσινη εκπαίδευση και η σημασία της σύνδεσης της έννοιας της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης με το STE(A)M. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκαν εργαστήρια για την πράσινη προσέγγιση και το STE(A)M τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς.
Η Ηρώ Κολιάκου, φυσικός και οικοδέσποινα του συνεδρίου, μαζί με τον Αστρινό Τσουτσουδάκη, υπεύθυνο του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, έναν από τους συν-συγγραφείς της διδακτικής ενότητας «Adopt A Tree» του σχετικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Science On Stage Europe και την Αναστασία Παπακωνσταντίνου, βιολόγο στο Γυμνάσιο Γουβών, συντόνισαν υποδειγματικά το σχετικό εργαστήριο.
Αρκετοί εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι μαθητές τους είχαν έτσι την ευκαιρία να κατασκευάσουν ένα διαπνοόμετρο, να εξασκηθούν χρησιμοποιώντας λογισμικό για την καταγραφή της κρυφής ζωής των φυτών και επίσης να μετρήσουν τη διαφορά δυναμικού μεταξύ του κορμού του φυτού και του περιβάλλοντος χώματος.
Η πλεινότητα των ενθουσιασμένων συμμετεχόντων επικοινώνησε αργότερα με τους διοργανωτές για να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση για την κατασκευή πιο περίπλοκων διατάξεων ενώ η καλή διάθεση και φιλοξενία, η ευγένεια και η υποστήριξη των ανθρώπων του Anatolia College έκαναν το 3ήμερο συνέδριο μια αξέχαστη εμπειρία για όλους.