Τιμητική Διάκριση για το Γυμνάσιο Παλαικάστρου

Το γυμνάσιο Παλαικάστρου έλαβε Τιμητική Διάκριση για την Αυτοσχεδιαστική κίνηση & τη Μουσική επιμέλεια στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου (Ιεράπετρα 7-11 Απριλίου 2025) για την παρουσίαση του θεατρικού με τίτλο: “Food for Thought”.

Κριτική επιτροπή του φεστιβάλ: Κάρμεν Ρουγγέρη, Βλάσση Ελένη, Στρουμπούλη Αγνή, Ηλιάδης Αντώνης, Στειακάκης Αντώνης, Κονταξάκη Σοφία, Περαντωνάκης Αντώνης, Τσαντηράκη Σοφία, Δασκαλάκη Πόπη

Πρόκειται για θεατρική παράσταση στην Αγγλική Γλώσσα
Συγγραφέας : Χρηστάκη Αγγελική
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Στεργιόπουλος Γεώργιος ΠΕ03, Χρηστάκη Αγγελική ΠΕ06,
Κοστούμια – Επιλογή Μουσικής Χρηστάκη Κλειώ ΠΕ08
Χορογραφίες: Αυτοσχεδιασμός

Συντελεστές μαθητές Α & Β τάξεων:

Βρακουράκης Κων/νος
Κατσικαλάκης Κων/νος
Κουπατσιάρη Χριστίνα
Μηλιδάκης Γιάννης
Νερουλίδη Κων/να
Ξυπολιτάκη Ελένη
Πουλακάκη Μάγδα
Σπανουδάκη Μαρία
Σπανουδάκης Γιώργος
Σπανουδάκης Κων/νος
Τσικαλάκη Μαρία
Τσιμπηδάκη Σταυρούλα

Λίγα λόγια για τη μυθοπλασία

Η μικρή Μαρία, είναι ένα κοριτσάκι από την Σητεία, αλλά θα μπορούσε να είναι από την Αθήνα ή από τη Νέα Υόρκη. Έχει τις έγνοιες που έχουν όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Το σχολείο της, οι σχέσεις με τους συμμαθητές της , το πάρτι των γενεθλίων της. Γίνεται 11 χρονών και θέλει να κάνει ένα πάρτι, να καλέσει τους φίλους της για να χορέψουν να φάνε πίτσα, πατατάκια, γλυκά και βέβαια να πιουν κόκα-κόλα. Όλα αυτά δηλαδή τα ανθυγιεινά, που διαφημίζει η τηλεόραση και μετά μεγάλης βουλιμίας καταναλώνει το αγοραστικό κοινό.

Η μικρή Μαρία, όμως, είναι τυχερή. Έχει γονείς που σκέπτονται κριτικά, δεν καταναλώνουν ότι τους πλασάρουν οι βιομηχανίες και η αγορά και θέλουν να μάθουν και την κόρη τους να αναπτύξει Κριτική Σκέψη. Γι’ αυτό δεν αρχίζουν το κήρυγμα, «ξέρεις όλα αυτά που μας λες έχουν λίπη και θερμίδες και κάνουν κακό στην υγεία κτλ…». Πολύ ήρεμα ο πατέρας χρησιμοποιεί την Σωκρατική μέθοδο, που ακολουθεί σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα που ασχολείται με την ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης: «are you sure about that?”. Η μικρή Μαρία πάει για ύπνο με αυτά τα ερωτήματα και στο όνειρο της παρελαύνουν, όλα τα φαγητά. Ευφάνταστες εικόνες φαγητών την βοηθούν να πάρει την απόφασή της.

Την επόμενη ημέρα, μια δεμένη και λειτουργική οικογένεια, στο τραπέζι για το πρωινό γεύμα, οι γονείς ακούν με σεβασμό την τελική της απόφαση και τότε την διδάσκουν το «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» διότι η απολυτότητα δεν είναι χαρακτηριστικό των κριτικά σκεπτόμενων ατόμων. Έτσι λοιπόν, η Μαίρη έχοντας ενημερωθεί και κατόπιν ώριμης σκέψης κάνει την προσωπική της επιλογή και επιτυγχάνεται το happy end.

Το φεστιβάλ οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, τον Δήμο Ιεράπετρας, την Περιφέρεια Κρήτης, το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ & Awards Ιεράπετρας και τη συνδρομή του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας – Νεάπολης και του συλλόγου φίλων θεάτρου Ιεράπετρας, με ψυχή του τη Δέσποινα Βασαρμίδου