μαθητές δημοτικού μάσκα πανδημία

Μετά από τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται, αν όλα κυλήσουν ομαλά, να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Το πρώτο… πείραμα θα γίνει με τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου με τα self tests που θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως.

Τόσο η κ. Κεραμέως όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, φρόντισαν να βάλουν φρένο στα σενάρια για περαιτέρω άνοιγμα της εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση άνοιξαν με προσεκτικά βήματα τα Λύκεια, ωστόσο δημοτικά, γυμνάσια (αλλά και εστίαση) πάνε για μετά τις γιορτές.

Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μην ζητήσει το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών πριν το Πάσχα εξέφρασε η κ. Κεραμέως.

Απαντώντας σε ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο καθώς αυτό που έχει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στις αίθουσες από τη Δευτέρα και κατόπιν η διαδικασία θα προχωρά βήμα – βήμα.

«Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές» είπε χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό μέχρι και την περίοδο του Πάσχα θα συνεχιστεί κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις υπόλοιπες ηλικίες, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό επαναλειτουργία στο διάστημα αυτό γυμνασίων και δημοτικών.

Άλλωστε, επανέλαβε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση πάνε για μετά τις γιορτές.

Χαρακτήρισε εργαλείο επανάστασης τα self tests τα οποία θα βοηθήσουν για το άνοιγμα του Λυκείου.

Όσον αφορά την ανησυχία που έχει εκφραστεί για τυχόν ψευδείς δηλώσεις, ο ίδιος τόνισε ότι σε περίπτωση που δηλωθεί ψευδώς ένα θετικό τεστ τότε υπάρχει κίνδυνος να είναι φορέας μολύνοντας κόσμο γύρω του.

Με τη θέση αυτή της κυβέρνησης συμφωνούν και αρκετοί επιστήμονες, όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που υποστήριξε ότι «δεν γίνεται να τα ανοίξουμε όλα στην κορύφωση της πανδημίας».

Από την άλλη πλευρά, την διαφωνία του με το άνοιγμα των λυκείων εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα φανεί τη Μεγάλη Δευτέρα τι θα έχει συμβεί, ας ελπίσουμε να εξελιχθούν όλα ομαλώς».

Ο ίδιος κρατά αυτή τη στάση, διότι όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη. Ειδικότερα στη Β. Ελλάδα που φαίνεται να αυξάνεται. Πρόσθεσε, ότι αναμένεται η κορύφωση του φαινομένου περίπου στις 20 Απριλίου. Σημείωσε πως η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση που βρέθηκε η Πορτογαλία.

«Είμαστε πειραματόζωα»

Ο διευθυντής του 7ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Σακελλάρης, αναφέρει στην «Π» πως το Υπουργείο δεν έχει λάβει κανένα νέο μέτρο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ζητούν άδεια για να μην επιστρέψουν στα θρανία, όπως και καθηγήτριες που έχουν παιδιά στο Δημοτικό ή το Νηπιαγωγείο και θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού.

Ο κ. Σακελλάρης αναφέρει πως από τον Μάρτιο του 2020, τα σχολεία θα έπρεπε να λειτουργούν μέρα παρά μέρα με 15 μαθητές, έτσι δε θα έμεναν τα παιδιά τόσο μεγάλο διάστημα σε απομόνωση.

Θεωρεί πως δεν υπήρχε από την αρχή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου, για αυτό το λόγο τα σχολεία συνεχώς ανοίγουν και κλείνουν.

Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως πολλοί γονείς ανησυχούν ότι δε θα μπορούν να κάνουν τα τεστ, αφού δεν έχουν ιατρικές γνώσεις. Φοβούνται μην τραυματίσουν τα παιδιά τους ή μήπως το αποτέλεσμα είναι λανθασμένο.

Απορούν γιατί δεν ανοίγουν και τα Γυμνάσια μαζί με τα Λύκεια και τονίζουν πως πολλοί μαθητές έχουν αδέλφια στα Γυμνάσια και η κοινωνία θα είναι το ίδιο εκτεθειμένη στον ιό ούτως ή άλλως.