Στέλιος Βισκαδουράκης: Τι συμβαίνει όταν ο συγγραφέας βρίσκεται στην τάξη;
Οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με τον συγγραφέα και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές

Έζησαν μαζί μαγικές στιγμές, δημιούργησαν, αντάλλαξαν προβληματισμούς, εμπειρίες και όνειρα.
Ο Ηρακλειώτης συγγραφέας, κ. Στέλιος Βισκαδουράκης, βρέθηκε για μία σχολική χρονιά σε έξι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηρακλείου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Οι συγγραφείς στην τάξη», που είχε ως στόχο οι μαθητές να περιδιαβούν το έργο ενός συγγραφέα με συνοδοιπόρο τον ίδιο.

Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από τις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ο συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης, καθώς και όσοι διευθυντές και εκπαιδευτικοί ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

Στην εκδήλωση, μαθητές θα παρουσιάσουν δικά τους κείμενα, εικαστικά έργα και μουσικά κομμάτια που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Η παρουσίαση θα διανθίζεται με μουσική σε πιάνο από τις καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Λίλυ Δάκα, Ευγενία Ψαρουδάκη καθώς και από μαθητές του ίδιου σχολείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

 ο συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης
Του Στέλιου Βισκαδουράκη

Η ελπίδα της Ελλάδας

«Ήξερα ότι θα βρεθώ στην πύλη της φαντασίας, δεν περίμενα, όμως, να αισθανθώ αυτό που αισθάνθηκα, ότι η Ελλάδα έχει ελπίδα.

Η παιδεία όπως είναι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το εξαιρετικό επίπεδο, συναισθηματικό  και νοητικό, των παιδιών είναι πάρα πολύ υψηλό, ξαφνιάστηκα, βρέθηκα σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικό επίπεδο», περιγράφει στην «Π» ο κ. Στέλιος Βισκαδουράκης.

Οι μαθητές δημιούργησαν εμπνευσμένοι από δικά του κείμενα και του προσέφεραν πολλά δώρα, «έχω ένα θησαυρό στο σπίτι μου, ήμουν ένας φτωχός ψαράς και πήγα μια γύρα στα σχολεία και μάζεψα ανεκτίμητους θησαυρούς, τα έχω ως φυλακτό, είναι ένα δώρο μεγάλο», περιγράφει.

Ο συγγραφέας πλησίασε τα παιδιά με αγνότητα, όπως λέει, χωρίς καμία ιδιοτέλεια, κι εκείνα με τη σειρά τους κατάλαβαν ότι τα αγαπά και αντέδρασαν αναλόγως.

Ήταν μόνο η αρχή

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια ενώ εκτιμάται ότι η αρχή έγινε με μεγάλη επιτυχία.

Οι σχολικές μονάδες που έλαβαν μέρος είναι: -1ο Γεν. Λύκειο Ηρακλείου, -3ο Γεν. Λύκειο Ηρακλείου, -Γεν. Λύκειο Γαζίου, -Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, -Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, -Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.   Οι μαθητές επεξεργάστηκαν συγκεκριμένα κείμενα από το έργο του κ. Βισκαδουράκη, που προσφέρονται για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, και παράλληλα κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαν συναντήσεις με τον ίδιο τον συγγραφέα με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν ισότιμα.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν η δυνατότητα για αδιαμεσολάβητη επαφή και βιωματική ώσμωση των μαθητών με τον συγγραφέα και το έργο του. Αναπτύχθηκε έτσι ελεύθερα μια γνήσια και αυθόρμητη σχέση τόσο με το λογοτεχνικό γεγονός, όσο και ειδικά με τον άνθρωπο-δημιουργό και τα συγκεκριμένα κείμενα.

Η ενεργητικότητα της σχέσης αυτής εκφράστηκε με ποικίλους μετασχηματισμούς του έργου, αφού οι μαθητές δρασκέλισαν «την πύλη της φαντασίας» (Στ. Βισκαδουράκης προς μαθητές, 19/3/2018) ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες προσλαμβάνουσές τους. Έτσι, αποσπάσματα των κειμένων μελοποιήθηκαν, έγιναν εικαστικά έργα, ξαναγράφτηκαν αναβαπτισμένα από τη ματιά και την αντίληψη των μαθητών, ενώ δημιουργήθηκαν και τελείως πρωτότυπα κείμενα.

Τελικά, αυτό που χαρακτήρισε το ταξίδι των μαθητών με τον συγγραφέα ήταν η ελευθερία και η αλήθεια, στοιχεία που άλλωστε αποτελούν προϋπόθεση τόσο της γραφής, όσο και της πρόσληψής της.

Η αυθόρμητη, αθρόα και ιδιαίτερα ενεργός συμμετοχή των μαθητών είναι ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι το πρόγραμμα αυτό αξίζει να επεκταθεί πέρα από τη φετινή πιλοτική μορφή του και να επιχειρηθεί η διεύρυνσή του με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων και συγγραφέων.

Είπαν για τον συγγραφέα

Συγκινητικά είναι τα λόγια των παιδιών για τον κ. Στέλιο Βισκαδουράκη. Μεταξύ άλλων, είπαν:

«Κύριε Στέλιο, η ομιλία σας μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και μου έδωσε τροφή για σκέψη. Σας ευχαριστώ που μας επισκεφτήκατε και μας μιλήσατε με ειλικρίνεια, δίνοντάς μας ένα πρότυπο που δεν μας βλάπτει αλλά αντίθετα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.»

Ήταν φυσικοθεραπευτής και τώρα είναι ψυχοθεραπευτής.

«Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου και η αισιοδοξία του για τη ζωή. Με έκανε να δω με άλλο μάτι τη ζωή και τον ευχαριστώ.»

«Έχω γνωρίσει πολλά άτομα στη ζωή μου αλλά σαν τον κύριο Βισκαδουράκη δεν ήταν κανένας. Πρώτη φορά έρχομαι σε επαφή με  ένα τόσο τρυφερό και αξιολάτρευτο άτομο. Με ενέπνευσε η αισιοδοξία του και τον ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να σας άρεσε η ζωγραφιά μου!»

«Μου κάνατε μεγάλη εντύπωση με αυτήν την ομιλία σας κύριε Στέλιο,  μου άρεσε ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή. Σας θαυμάζω που, παρά την αρρώστια σας, δεν  σταματάτε να παλεύετε καθημερινά. Συμφωνώ ότι στη ζωή πρέπει να έχουμε στόχους και να τους κυνηγάμε!»