Εκπέμπει SOS το ΤΕΙ Κρήτης, με φόντο την υποτιθέμενη αναβάθμισή του σε «τρίτο πανεπιστήμιο» για το νησί.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου του Ηράκλειου εκπαιδευτικά, μέσω του ΤΕΙ, έχουν δημιουργήσει εντονότατες κόντρες στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς, που έχουν πραγματικό στόχο, την ουσιαστική υποβάθμιση του Ιδρύματος και την ενίσχυση τμημάτων σε άλλους νομούς.
Η διαδικασία φαίνεται πως έχει μπλέξει σε «πολιτικά» και «ακαδημαϊκά» συμφέροντα, με πολιτικούς, αλλά και ακαδημαϊκούς να έχουν βρει πεδίο δόξης λαμπρό, σε μια προεκλογική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αρχικό σχέδιο της μεταρρύθμισης, το νέο αναβαθμισμένο «Πανεπιστήμιο» θα έπρεπε να λειτουργεί με 9 – 10 τμήματα στο Ηράκλειο, συν ένα τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής, 3 – 4 τμήματα στο Λασίθι και 1 – 2 τμήματα για τη δυτική Κρήτη, στην οποία ήδη λειτουργούν Φιλοσοφική Σχολή, τμήματα Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Σπουδών, καθώς και το Πολυτεχνείο.
Αυτό το σχέδιο όμως, που είχε ως αρχικό στόχο την εξυπηρέτηση της Εκπαίδευσης και την προάσπιση της Παιδείας, μοιάζει να μην ικανοποιεί καθόλου τη δυτική Κρήτη, η οποία πιέζει για τη δημιουργία ενός «εκπαιδευτικού μορφώματος» που δεν θα λαμβάνει υπόψη πραγματικές ανάγκες, αλλά τοπικιστικές πιέσεις και πολιτικά οφέλη
. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία του τελικού σχεδίου, οι κόντρες που αναπτύσσονται είναι πέρα από κάθε προηγούμενο, με Ρέθυμνο και Χανιά κυρίως να ερίζουν για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα τμήματα, μέσα από μια διαδικασία που φαίνεται ότι δεν έχει κανένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ενώ δείχνει να κρύβει πολλαπλές σκοπιμότητες από διαφορετικές πλευρές.
Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική μπαίνει πάνω από την Παιδεία και τα πολιτικά συμφέροντα πάνω από την πραγματική ουσία των προβλημάτων, αφού αντίστοιχα θέματα και αντίστοιχες πολιτικές «καραμπόλες» είχαν δημιουργήσει πολλά παράδοξα στην εφαρμογή του παλαιότερου σχεδίου «Αθηνά».
Ρέθυμνο
«Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» μοιάζει να διεκδικεί το Ρέθυμνο που επιθυμεί να έχει δικό του πολυτεχνικό τμήμα, αλλά και να πάρει την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Το Ρέθυμνο διεκδικεί επίσης και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού. Εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι όμως της πρότασης, υπάρχουν και ζητήματα που άπτονται της ποιότητας ζωής των φοιτητών.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ρέθυμνο ήδη λειτουργούν 10 διαφορετικά τμήματα, ενώ όπως κατά καιρούς καταγγέλλουν φοιτητές, ως πόλη έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών φιλοξενίας, αφού σχεδόν όλα τα σπίτια προς ενοικίαση διατίθενται για RBNB, με πολλούς φοιτητές να αναγκάζονται να ενοικιάζουν σπίτια αυστηρά από Σεπτέμβριο ως Ιούνιο και στη συνέχεια να γίνονται… περιφερόμενοι.
Το Ρέθυμνο παράλληλα διεκδικεί σημαντικές ενισχύσεις ως προς τα τμήματα, ενώ δεν διαθέτει καν αεροδρόμιο, ούτε καθημερινή σύνδεση με την Αθήνα μέσω πλοίου.
Χανιά
Και ένα και δύο και… 22 αν ήταν δυνατόν Πολυτεχνεία, φαίνεται πως διεκδικούν τα Χανιά. Παράγοντες και καθηγητές από τα Χανιά φέρονται κατ’ αρχάς να αντιδρούν κάθετα στη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο Ρέθυμνο. Κατά δεύτερον, δείχνουν να θέλουν, εφόσον δημιουργηθεί νέα Πολυτεχνική Σχολή, ασφαλώς να έχει έδρα τα Χανιά, προκειμένου να λειτουργούν εκεί… δύο Πολυτεχνεία.
Από τα Χανιά θέλουν επίσης το τμήμα Χημικών Μηχανικών, το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής που προτάθηκε από το Ηράκλειο, αλλά και να φύγουν από το Ηράκλειο όλα τα υφιστάμενα τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης και να λειτουργήσουν στο Λασίθι, προκειμένου το Ηράκλειο να είναι το περισσότερο εξασθενημένο παράρτημα του νέου πανεπιστημίου.
Πώς προχωράει
Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ιδρύσει ένα ακόμα πανεπιστήμιο στην Κρήτη, στη λογική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προκειμένου να εισπράξει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την πολιτική του βούληση, όσο όμως και για να «κερδίσει» πολιτικό κοινό σε ηλικίες που βρίσκονται κοντά στα 17.
Με το όποιο πολιτικό όφελος, η κίνηση κατ’ αρχάς κρίνεται θετική. Όταν όμως βουλευτές, κόμματα και ακαδημαϊκοί αρχίζουν να πιέζουν, γνωρίζοντας πως κερδίζουν σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε εκπαιδευτικό, τότε η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Προς το παρόν φαίνεται ότι οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και όφελος από τις αλλαγές, πιέζουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα στο Ηράκλειο ωστόσο «βοά» για το μένος και τις σκοπιμότητες που θέλουν το ΤΕΙ Ηρακλείου πλήρως απαξιωμένο, καθώς επίσης και για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες δεκάδων χιλιάδων σπουδαστών που παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανα.
Ασφαλώς ούτε στη σημερινή ενημέρωση για το νέο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε και στην επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη, προβλέπεται να παραδεχτεί κανείς τις πιέσεις που υπάρχουν και τις κομματικές σκοπιμότητες που επιχειρούνται. Είναι όμως γνωστό σε όλους το τι συμβαίνει, ενώ οι εξελίξεις θα έρθουν να επιβεβαιώσουν το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά τελικά σε μεταρρυθμίσεις χωρίς να δέχεται πιέσεις ή αν έχει μπει σε μια λογική στην οποία εξυπηρετούνται συμφέροντα σε βάρος της Παιδείας.