Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα στοιχεία που πριν λίγες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη μείωση της χρηματοδότησης την ώρα που ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για fake news, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης παραθέτει στοιχεία για μείωση της χρηματοδότησης κατά 58% και αύξηση των εγγεγραμμένων φοιτητών κατά 40% στα ίδια χρόνια. «Τι από τα δύο ισχύει; Ποια είναι μυθεύματα-σημείωσε ο δημοσιογράφος στην ερώτηση του – και ποια όχι; Και επιπλέον σας ανησυχεί το γεγονός ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, για παράδειγμα, μιλά ξεκάθαρα για παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων;.»
«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τόνισε ο κ. Μαρινάκης- «τα οποία δημοσιεύονται κάθε χρόνο και είναι προσβάσιμα στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, του Προϋπολογισμού της χώρας, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το 2019 έως σήμερα έχει αυξηθεί περίπου κατά 50%. Αυτό είναι δεδομένο. Προκύπτει. Ήταν περίπου 90 εκατομμύρια, έχει φτάσει πάνω από 130 εκατομμύρια. Είναι μια αύξηση περίπου 50% και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα, πολλών εισαγόμενων κρίσεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ούτως ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Γι’ αυτό και στον νόμο που επίκειται να ψηφιστεί και μιλά και για μη κρατικά πανεπιστήμια, για τα οποία θα σας απαντήσω στη συνέχεια, προβλέπεται συνολικά η χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από διάφορους πόρους, όχι μόνο από τον τακτικό κρατικό Προϋπολογισμό, στα δημόσια πανεπιστήμια.
Αυτό, λοιπόν, το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, ότι χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση τα δημόσια πανεπιστήμια, γι΄ αυτό και προβαίνει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Αλλά να λέμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η αύξηση αυτή είναι σημαντική.
Προφανώς και χρειάζονται περισσότερες ενέργειες, όπως σας είπα, γι’ αυτό και λαμβάνεται σχετική μέριμνα. Τώρα, ως προς την επικείμενη νομοθέτηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, έχει αναλυθεί πλήρως το σκεπτικό και ως προς το νομικό του σκέλος και ως προς το ουσιαστικό του σκέλος. Υπάρχει σειρά εισηγήσεων συνταγματολόγων. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση, όπως παρουσιάστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.Πιστεύουμε ότι είναι μια νομοθέτηση, η οποία προφανώς ελπίζουμε να έχει και συνέχεια, με την αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως θα προβλεφθεί, ελπίζουμε να γίνει πράξη επιτέλους στην επικείμενη συζήτηση που θα ανοίξει σε λίγα χρόνια. Αλλά νομίζω ότι εδώ η ουσία είναι πως είναι μια εκκρεμότητα, μια πολύ άδικη για τη χώρα μας εκκρεμότητα, που επιτέλους ήρθε η ώρα να λυθεί. Η χώρα μας έμεινε, όχι χρόνια, δεκαετίες πίσω και σε αυτό το θέμα, με ευθύνη ενός συγκεκριμένου ευρύτερα πολιτικού χώρου. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεοληψίες, την αντίδραση για την αντίδραση, τις φωνές μόνο και μόνο για να υπάρχουν φωνές και να προχωρήσουμε μπροστά».