Μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου με τη διευθύντρια, κ. Αντωνία Μαρμαρέλη, και τον χρόνια καθηγητή του σχολείου, κ. Παύλο Μαυρίδη
Μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου με τη διευθύντρια, κ. Αντωνία Μαρμαρέλη, και τον χρόνια καθηγητή του σχολείου, κ. Παύλο Μαυρίδη

Τι και αν έκαναν παιδιά και εγγόνια; Η ζωή δεν σταματάει στα 30, τα 50, ούτε στα 80, όσο η καρδιά χτυπάει τόσο το μυαλό έχει ανάγκη από τροφή. Αυτό αποδεικνύουν οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου που μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες. Υποψήφιοι από το Εσπερινό Λύκειο μιλούν στην «Π» για τα όνειρά τους.

Μαθητής ετών 84 και… ευσυγκίνητος

Σε λίγους μήνες εύχεται να καθίσει στα ίδια έδρανα με τον μεγαλύτερο εγγονό του, που σήμερα είναι φοιτητής της Φιλοσοφικής στο Ρέθυμνο. Ο κ. Δημήτρης Μουδατσάκης, γνωστός Ηρακλειώτης, ο οποίος διατηρούσε τυπογραφείο, ετοιμάζεται σε ηλικία 84 ετών να δώσει πανελλήνιες. Στο πλευρό του έχει τα τρία του παιδιά και τα επτά εγγόνια του.

Έζησε και συνεχίζει να ζει μια «γεμάτη» ζωή, έφυγε από το χωριό του, το Σκοτεινό, πήγαινε νυχτερινό σχολείο και παράλληλα μάθαινε την τέχνη του, έκανε την επιχείρησή του, μεγάλωσε τα παιδιά και τα εγγόνια του και σήμερα εξακολουθεί να γεύεται ό,τι μπορεί η ζωή να του προσφέρει.

Με δάκρυα στα μάτια, εμφανώς συγκινημένος από τη ζεστή αγκαλιά που του προσφέρει το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου, μιλά για τους καθηγητές του. «Στην αρχή  ήρθα δειλά- δειλά στο σχολείο, όμως, βρήκα μια ατμόσφαιρα πολύ ωραία, με αποδέχτηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές, οι οποίοι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι για να έρθουν σε αυτό το σχολείο, είναι τόσο ωραίοι που δεν υποτίμησαν ποτέ κανένα μαθητή, δεν αδιαφόρησαν για κανέναν» τονίζει.

Ο κ. Μουδατσάκης αναφέρει πως το Εσπερινό επιτελεί ένα σημαντικό έργο, παρέχει εφόδια σε πολύ κόσμο, τους δίνει διάθεση για μόρφωση, δημιουργία, αυτοπεποίθηση, κάτι που αποδεικνύουν και οι επιτυχίες που σημειώνει κάθε χρόνο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η μόρφωση δεν σταματά   στα -άντα και τα -ήντα

«Αισθανόμουν μισός άνθρωπος, χωρίς μόρφωση ο άνθρωπος δεν είναι ολοκληρωμένος, και αυτό έκανε πιο έντονη την επιθυμία μου να έρθω πίσω στο σχολείο» αναφέρει ο κ. Μανώλης Αλεξάκης, 58 ετών. Παράλληλα με το σχολείο, εργάζεται σε ξενοδοχείο και είναι χορευτής κρητικών χορών. Έχει δύο παιδιά, ο γιος του, 19 χρονών, σπουδάζει, και η κόρη του, 16 χρονών, είναι στη Β΄ Λυκείου.

«Μου αρέσει πολύ ο κλάδος της νομικής, ξέρω ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια, όμως, με βοηθάνε οι καθηγητές και ίσως τα καταφέρω» αναφέρει.

Μετά από 20 χρόνια επέστρεψε στα θρανία ο π. Φώτιος Καλύβας, 36 ετών, «είναι μια μοναδική εμπειρία, το κλίμα είναι υπέροχο, περνάμε όμορφα με τα μικρότερα παιδιά και  οι καθηγητές με ιδιαίτερη προσπάθεια μάς μεταδίδουν τη γνώση τους» αναφέρει. Έχει ένα παιδί 10 ετών, είναι άμισθος κληρικός στην Κνωσό και παράλληλα εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, «όταν θέλει κανένας βρίσκει το χρόνο και προχωράει, θέλει δύναμη από το Θεό» τονίζει. Θέλει να περάσει στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

«Επέστρεψα μετά από δέκα χρόνια στο σχολείο για να διευρύνω τις γνώσεις μου, να πάρω το Απολυτήριο, πιστεύω πως  θα με βοηθήσει και στην επαγγελματική μου ζωή» αναφέρει η κ. Καλλιόπη Καβουσάκη, 27 ετών, η οποία θέλει να σπουδάσει Οικονομικά στο Ρέθυμνο.

«Στο Εσπερινό, μου δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, είναι δύσκολο να συνδυάσω το σχολείο με τη δουλειά, αλλά η θέληση είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για να τα καταφέρω», αναφέρει η κ. Αντωνία Σκορδαλού, 46 ετών. Έχει τρία μεγάλα παιδιά, τα οποία παίρνουν δύναμη από το παράδειγμά της. Σε ερώτηση τι τμήματα θα δηλώσει στο μηχανογραφικό της, απαντά πως «σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός». Είναι στη Θεωρητική Κατεύθυνση και η Κοινωνιολογία είναι στις επιλογές της.

«Είχα να βρεθώ στο σχολείο 20 χρόνια, ο αδελφός μου με παρότρυνε, μου είχε πει τα καλύτερα λόγια για το Εσπερινό. Ο ίδιος πέρασε σε ΤΕΙ και μου έβαλε την ιδέα. Εγώ δεν είχα καταφέρει να τελειώσω το Λύκειο και ήθελα να έρθω» αναφέρει ο κ. Σταύρος Βαμβουκάκης, 40 ετών, και προσθέτει πως «ανυπομονούμε να περάσει η ώρα να έρθουμε στο σχολείο, είναι κάτι που δεν το κάναμε ποτέ». Ο κ. Βαμβουκάκης έχει ένα κοριτσάκι 4 ετών, παράλληλα εργάζεται σε ξενοδοχείο και θέλει να σπουδάσει κάτι παρεμφερές, όπως διοίκηση επιχειρήσεων, για να τον βοηθήσει και επαγγελματικά.

«Αν το σκεφτείς από την αρχή, σου φαίνεται βουνό και αγχώνεσαι, αλλά σκαλοπάτι- σκαλοπάτι, δεν είναι τίποτα, τα χρόνια στο σχολείο πέρασαν χωρίς να το καταλάβω» περιγράφει ο κ. Ερμής Βασιλάκης, 25 ετών. Εργάζεται ως μάγειρας και θέλει να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Ρεθύμνου, περισσότερο για τη γνώση που θα αποκτήσει και όχι για να ακολουθήσει ανάλογο κλάδο επαγγελματικά.

Ο 41χρονος, κ. Λευτέρης Καλλέργης, είναι φύλακας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με σύμβαση, εργάζεται κυλιόμενο ωράριο και μπορεί μετά από το σχολείο να πάει κατευθείαν στη δουλειά. Το «φορτωμένο» ωράριο και οι υποχρεώσεις δεν τον απομάκρυναν από το στόχο του, ξεκίνησε από το Εσπερινό Γυμνάσιο και συνέχισε στο Λύκειο.

«Αισθάνομαι περήφανος που φέτος τελειώνω, όσα χαρτιά, εφόδια έχει κάποιος στα χέρια του είναι καλύτερα για τον ίδιο» αναφέρει. Ο κ. Καλλέργης εργάζεται σε ένα χώρο με επιστήμονες, καθηγητές και φοιτητές και θέλει να γίνει ένα με εκείνους.

«Έκλεισε η πόρτα από μια εργασία και αποφάσισα ότι δεν θα αφήσω δεύτερη ευκαιρία να πάει χαμένη» αναφέρει ο κ. Γιώργος Στουμπίδης , 23 ετών. Ένας φίλος του τον επηρέασε και γράφτηκε στο Εσπερινό Λύκειο. Σήμερα σκέφτεται να ακολουθήσει τον κλάδο της Λογιστικής, όπως και οι γονείς του.

Κάθε βράδυ πηγαινοέρχεται από τον Προφήτη Ηλία και, όμως, δεν το βάζει κάτω. Ο κ. Μιχάλης Κολυβάκης, 24 ετών, ασχολείται με τα αγροτικά και θέλει να σπουδάσει Γεωπονική ή Φυτική Παραγωγή για να τον βοηθήσει στη δουλειά του. Όπως λέει, αποφάσισε να γραφτεί στο Εσπερινό και ο χρόνος κύλησε χωρίς να το καταλάβει.

Ο κ.  Κωνσταντίνος Νιώτης εργάζεται σε ανασκαφές και ονειρεύεται να σπουδάσει Αρχαιολογία για να εξελιχθεί στη δουλειά του. Η μέρα του ξεκινά στις 7 το πρωί και σχολάει στις 11 τη νύχτα. Προσπαθεί να συνδυάσει τη δουλειά, το σχολείο και την οικογένειά του για να μη λείπει από την 7χρονη κορούλα του, που συχνά αναζητά τον πατέρα της αλλά, παράλληλα, αισθάνεται περήφανη για αυτόν.

«Το Εσπερινό είναι πηγή έμπνευσης, σε καλλιεργεί σαν άνθρωπο, όχι μόνο τους μικρούς μαθητές αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι καθηγητές είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους αλλά και σαν άνθρωποι» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βαρσαμάς , 30 ετών. Στην προσπάθειά του έχει σύμμαχο τη σύζυγό του. Ένας ξάδελφός του, του είπε για το σχολείο και δεν έχασε καιρό, τώρα βάζει πλώρη για το τμήμα Ηλεκτρολογίας στο ΤΕΙ Κρήτης.