Θεάτρο

Δυο συγκοινωνούντα δοχεία, σχολείο και τέχνη, τα εκρηκτικά αποτελέσματα των οποίων οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να μεταδώσουν στους μαθητές.

Την συμβολή της τέχνης στην εκπαίδευση πρόβαλε χθές στη συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, που συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε και διοργανώνει το 24ο Φεστιβάλ Θεατρικής Έκφρασης – Διαγωνισμός «Αφίσας Φεστιβάλ», καθώς συνεχίζουν την προσπάθεια που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια με τους Κύκλους Παιδαγωγικών Συναντήσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 16ο Κύκλο Παιδαγωγικών Συναντήσεων με θέμα «Θέατρο στην εκπαίδευση ή Εκπαίδευση στο θέατρο», σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Θεάτρου “Νότος” και τον συντονισμό της ομάδας «Νηπιαγωγώντας» του Συλλόγου.

Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός ανώτερου πνευματικού επιπέδου και των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Το θέατρο στην εκπαίδευση καταγράφει και ανιχνεύει θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και τους υποστηρίζει επιστημονικά, θεωρητικά και πρακτικά με τα βιωματικά σεμινάρια.

Ο κύκλος υλοποιείται σε τρεις άξονες: δομές παιχνιδιού, θεωρία και πράξη, εισαγωγή στο σύστημα Στανισλάνσκι, θεωρία και πράξη και θεατρική γραφή και αρχαίος μύθος, θεωρία και πράξη. Σκοπός είναι μέσα από τις δομές παιχνιδιού οι δάσκαλοι να μάθουν να βλέπουν, να αισθάνονται, να συνειδητοποιήσουν τη δημιουργικότητα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της σχολής, ο δάσκαλος οφείλει να αποκτήσει ευθύνη και γνώση του εσωτερικού κόσμου για να μπορεί να τον εκφράσει. Γιατί απώτερος στόχος είναι η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Όσον αφορά το Φεστιβάλ, ο σύλλογος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την αφίσα και το καρτ-ποστάλ της εκδήλωσης.

Το έργο αυτό λειτουργεί ως άσκηση συμμετοχής και συνέκφρασης να ταξιδέψουν στη χώρα του ονείρου και της φαντασίας με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.