Από τη συνάντηση που είχαν η κ. Πανακάκη και ο κ. Μακράκης με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, κ. Έφη Κουτεντάκη
Από τη συνάντηση που είχαν η κ. Πανακάκη και ο κ. Μακράκης με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, κ. Έφη Κουτεντάκη

Ένα «Ιστορικό  ημερολόγιο από το Αλβανικό Μέτωπο», που αποτελεί μια σημαίνουσα αυθεντική μαρτυρία του Ελληνοϊταλικού πολέμου με τις προσωπικές καθημερινές καταγραφές του στρατιώτη Νικόλαου Εμμ. Πανακάκη, θα διανεμηθεί σύντομα σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κρήτης.

Η παραχώρηση του αυθεντικού ημερολογίου και η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κα. Ελένη Πανακάκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος».

«Τόσο η έκδοση όσο και η διανομή του ιστορικού ημερολογίου έγινε με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία ευχαριστούμε για την πολύτιμη στήριξη και συμβολή της.

Το «Ιστορικό  ημερολόγιο από το Αλβανικό Μέτωπο» πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ουσιαστική ιστορική πηγή γνώσης και αξιοποιήσιμο εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», αναφέρεται, σε ανακοίνωση του συλλόγου.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του πως «η εκδοτική πρωτοβουλία της δασκάλας Ελένης Πανακάκη, μέσα από την αποτύπωση της πορείας στο μέτωπο το Νικολάου Πανακάκη, φέρνει στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά που είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Τα διδάγματα των αγωνιστών του Αλβανικού Μετώπου, των ηρώων της Μάχης της Κρήτης, αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη για όλους τους Κρητικούς όπου γης, μια ιστορική πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής μας συνείδησης».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως το βιβλίο «ως αυθεντική πηγή μεταλαμπάδευσης των δραματικών καταστάσεων που ζούσαν καθημερινά οι πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής των μαχών, συνδράμει στην ανάδειξη αυτονόητων μηνυμάτων: η φρικαλεότητα των πολέμων και οι συνέπειές τους, οι βαρβαρότητες του φασισμού, η δίψα για την υπεράσπιση της πατρίδας, της ειρήνης και της ελευθερίας».

Η κ. Πανακάκη, στο προλογικό της σημείωμα, τονίζει πως η χρησιμότητα του ημερολογίου «αποδείχτηκε στην αποδοχή, την ανταπόκριση, τη γνώση, τον θαυμασμό και τη συγκίνηση που πρόσφερε στους μαθητές των σχολείων μου, που το προσέγγισαν ως αυθεντική ιστορική πηγή.

Αυτή τη συγκίνηση αλλά και τη γνώση του τι είναι ο πόλεμος, πιστεύω πως θα ήθελε και ο ίδιος να νιώσουν τα νέα παιδιά και αυτό ήταν το κίνητρο της προσπάθειάς μου ώστε να εκδοθεί το ημερολόγιο».