Τα πάνω κάτω φέρνουν στη λειτουργία του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής τόσο οι πολιτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την ένταξη παιδιών 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών. Μια πρόχειρη αποτίμηση δείχνει ότι, εάν ισχύσει το πρώτο, θα πρέπει να κλείσουν τέσσερις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ενώ αν ισχύσει το δεύτερο, πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα με την άδεια λειτουργίας τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Νέα δεδομένα στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών σηματοδοτούν οι δρομολογούμενες αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο υπουργός παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου για την ένταξη παιδιών 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Το όλο θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα με ψήφισμά της η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση ανάκληση των δηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και τη διασφάλιση της δυνατότητας καθολικής και όχι υποχρεωτικής ένταξης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε όλες τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία).
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό διεκδικεί την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και την τήρησή των δηλώσεών του στις 9.5.2017 για τη δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή – παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.
Εάν πάντως ισχύσουν τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου, τέσσερις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να κλείσουν, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης. Ωστόσο ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς, όπως σημειώνει οι συγκεκριμένοι τέσσερις σταθμοί θα μπορούν να μετατραπούν σε βρεφονηπιακούς και να καλύψουν τις οξύτατες ανάγκες που υπάρχουν για τη φύλαξη των νηπίων στις οποίες ο Δήμος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί.
Όπως τονίζει, “υπάρχουν αυτή τη στιγμή 350 βρέφη τα οποία είναι εκτός παιδικών σταθμών ακριβώς επειδή δεν είχαμε το περιθώριο να τα απορροφήσουμε. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν δρομολογηθούν ανακατατάξεις σε σχέση με τη φιλοξενία των παιδιών 4 ετών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα μετατραπεί η λειτουργία τους σε βρεφονηπιακές δομές και έτσι θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες της πόλης”.
Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα το οποίο ανακύπτει και δυσκολεύει πραγματικά την κατάσταση σε πολλούς παιδικούς σταθμούς έχει να κάνει με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και αφορά τη λειτουργία των δομών προσχολικής αγωγής. Όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών σταθμών όχι μόνο ποτέ δεν τέθηκε σε διαβούλευση, ώστε να μπορεί και η αυτοδιοίκηση να εκφράσει άποψη και να καταθέσει τις προτάσεις της, αλλά αλλάζει σε μεγάλο ρυθμό τα δεδομένα των δομών προσχολικής αγωγής.
Πιο συγκεκριμένα αλλάζουν οι προδιαγραφές για τους παιδικούς σταθμούς σε σχέση και με τους εξωτερικούς χώρους τους και τους εσωτερικούς και τίθενται τέτοιες προϋποθέσεις που σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη αρκετοί παιδικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα με την αδειοδότησή τους.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η υπηρεσία έχει βάλει στο μικροσκόπιο το νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών για να ελέγξει ενδελεχώς τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Ωστόσο είναι προφανές από τα πρώτα στοιχεία ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για πολλούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου που θεωρητικά θα πρέπει να έχουν δομήσει τους χώρους τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες δεν έχουν διασφαλιστεί. Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα έχουν στη διάθεσή τους μια πενταετία για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις προδιαγραφές αυτές και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, κυρίως σε σχέση με τους χώρους που καταλαμβάνουν οι παιδικοί σταθμοί, κάποιοι από τους οποίους είναι περιορισμένοι και είναι αμφίβολο αν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.