ΔΑΣΚΑΛΑ

Εδώ και πέντε χρόνια εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχουν οργανική θέση και τώρα ελπίζουν ότι αυτή η ιδιότυπη ομηρεία θα λάβει τέλος.

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην κατανομή 2.394 οργανικών θέσεων σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που σκορπίζει χαμόγελα σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που το 2013 είχαν αποφασίσει να ζητήσουν μετάθεση από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, χάνοντας, όμως, έτσι την οργανική τους θέση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οργανικές θέσεις που αφορούν μεταταγμένους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20 (νυν ΠΕ86) και ΠΕ32-1841 (νυν ΠΕ91).

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο τονίζει πως «η σημερινή κυβέρνηση “κληρονόμησε” το δυσεπίλυτο υπηρεσιακά ζήτημα από την περίοδο υπουργίας του κ. Αρβανιτόπουλου -που με τους ανεύθυνους χειρισμούς του μετέτρεψε ένα υπηρεσιακό ζήτημα σε πρόβλημα.

Η κυβέρνηση έχει επί σειρά ετών ασχοληθεί με το πρόβλημα και προέβη με συστηματικά και οργανωμένα βήματα στην επίλυσή του: Ίδρυσε τους αντίστοιχους κλάδους που δεν υπήρχαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σύστησε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3391/τ. Β’/20-10-2016) αντίστοιχο αριθμό οργανικών θέσεων με τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς ανά διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ολοκληρώνει την αποκατάσταση του εκκρεμούς ζητήματος κατανέμοντας τις οργανικές θέσεις σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε ότι για το ίδιο ζήτημα των μετατάξεων, όσον αφορά τους κοινούς κλάδους εκπαιδευτικών ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16 (νυν ΠΕ79), με ΦΕΚ 1719/2.Β’/17-8-15 συστήθηκαν 1.686 νέες οργανικές θέσεις οι οποίες κατανεμήθηκαν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε 6/7/2016».

Ο υπουργός Παιδείας, κ.  Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε πως «η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.   Ένα τέτοιο πρόβλημα που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους λύνεται με μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών τα τρία τελευταία χρόνια. Βάζουμε τέλος στις παθογένειες του πελατειακού συστήματος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετούσαν με ευλαβική προσήλωση».

Αναμένουν το ΦΕΚ

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Αποστολάκης

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, κ. Δημήτρης Αποστολάκης, αναφέρει πως το θέμα αφορά ειδικότητες που το 2013 είχαν μεταταχθεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «από το 2013, επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, κάθε χρόνο ήταν στη διάθεση της υπηρεσίας και τους τοποθετούσαμε τον Σεπτέμβριο στις σχολικές μονάδες.

Πλέον, θα έχουν σταθερά οργανική θέση, είναι σημαντικό για εκείνους και για την υπηρεσία. Πρέπει να βγει η απόφαση σε ΦΕΚ και να ανακοινωθούν συγκεκριμένες θέσεις ανά νομό και ανά ειδικότητα».

Στο Ηράκλειο εδώ και πέντε χρόνια παρέμεναν «ξεκρέμαστοι» περίπου 50 εκπαιδευτικοί. Θα κληθούν, βάσει των μορίων τους, να επιλέξουν το σχολείο που από εδώ και στο εξής θα αποτελεί τη βάση τους.

Σημειώνεται πως πρόκειται για ειδικότητες, όπως γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, που μπορεί να κάνουν μάθημα ακόμα και σε πέντε σχολεία προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Ο κ. Δερμιτζάκης
Ο κ. Δερμιτζάκης

«Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, οι συνάδελφοι το ζητούσαν χρόνια, κάθε χρόνο τούς έταζαν ότι θα το κάνουν, όπως και πέρσι η ίδια κυβέρνηση το είχε τάξει» αναφέρει ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Δημήτρης Δερμιτζάκης.

Πριν από πέντε χρόνια, όπως εξηγεί, υπήρχαν πλεονάζουσες θέσεις στη δευτεροβάθμια και εκείνη την περίοδο επικρατούσε ο φόβος ακόμα και της απόλυσης, οπότε η λύση της μετάταξης ήταν μονόδρομος.

«Ήταν έρμαια, τώρα θα έχουν πλέον μια βάση, θα ξέρουν πού είναι πάντα και εκεί θα καλύπτουν το περισσότερο ωράριο, δεν αλλάζει άρδην τα πράγματα αλλά βοηθάει να έχει ένα μπούσουλα» αναφέρει.