Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο όλοι μιλούν για «σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς». Φέτος, όπως και πέρσι, η εικόνα που έχουμε στα Δημοτικά του Ηρακλείου είναι «θρανία άδεια από μαθητές».
Όπως έγραψε χθες η «Π», τα τελευταία δύο χρόνια τα σχολεία του Ηρακλείου έχουν 500 περίπου λιγότερα πρωτάκια, κάτι που αποτελεί απόρροια της οικονομικής κρίσης. Λιγότεροι μαθητές σημαίνουν και λιγότερες τάξεις, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί που μιλούν στην «Π».
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει πως η εικόνα δεν είναι αντίστοιχη στις άλλες περιφερειακές ενότητες του νησιού. Στο Λασίθι, οι εγγραφές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στα Χανιά υπήρξαν είκοσι λιγότερες εγγραφές, στο Ρέθυμνο, όμως, τα Δημοτικά θα έχουν 100 λιγότερα νέα παιδιά φέτος.
«Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι στο σχολείο υποδεχόμαστε τα παιδιά που γεννήθηκαν στην αρχή της κρίσης. Επίσης, έχουν φύγει αρκετοί μετανάστες που είχαν παιδιά στα σχολεία», αναφέρει. Προσθέτει πως ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι οι εγγραφές έγιναν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, από 1 ως 20 Μαΐου, και ενδέχεται ο αριθμός των μαθητών να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.
Τα σχολεία της Κρήτης υποδέχονται τα προσφυγόπουλα
Ο κ. Τερζάκης αναφέρει πως ίσως η μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των μαθητών πιθανόν να αντισταθμιστεί, σε έναν βαθμό, με τα προσφυγόπουλα που υποδεχόμαστε στην Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τα σχολεία της Κρήτης θα φιλοξενήσουν 50 περίπου παιδιά προσφύγων, 42 στο Ηράκλειο και τα υπόλοιπα στα Χανιά. Σε ορισμένα σχολεία θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής για να βοηθηθούν οι μαθητές που βρίσκονται πλέον στη χώρα μας. Λεπτομέρειες θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.
Λιγότερα παιδιά, λιγότερες τάξεις και εκπαιδευτικοί…
Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Δημήτρης Δερμιτζάκης, αναφέρει πως η μείωση του μαθητικού δυναμικού δεν «αγγίζει» τα σχολεία του κέντρου της πόλης που ασφυκτιούν από μαθητές αφού φιλοξενούν και παιδιά όσων εργάζονται στην περιοχή. Περιφερειακά του κέντρου, όμως, όπως στις περιοχές Τσαλικάκι, Γιόφυρο, Δειλινά, Άγιος Ιωάννης Χωστός, Καμίνια και Ν. Αλικαρνασσός, ο αριθμός των μαθητών είναι εμφανώς μειωμένος. Ενδεικτικά, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει πως παλιότερα, τα προνήπια πήγαιναν σχολείο μετά από κλήρωση, αφού ήταν τόσα πολλά που έπρεπε να γίνει επιλογή.Αυτό τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει! Ο ίδιος αποδίδει την εικόνα αυτή στην κρίση, την υπογεννητικότητα και τη φυγή των οικονομικών μεταναστών.
Παράλληλα, ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι η μείωση του αριθμού των τμημάτων που φιλοξενούν, όμως, μεγαλύτερο πλέον αριθμό μαθητών. Δηλαδή, αν σε ένα σχολείο υπήρχαν 60 πρωτάκια και φέτος είναι 50, από τρία τμήματα των 20 παιδιών, τώρα θα γίνουν δύο τμήματα με 25 παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει πως η μείωση στις εγγραφές είναι, κατά μέσο όρο, δέκα λιγότερα παιδιά σε κάθε σχολείο. Έτσι, τα τρία τμήματα της πρώτης τάξης γίνονται δύο ή τα δύο ένα με ως 26 μαθητές. Τονίζει πως ο μεγάλος αριθμός μαθητών δεν διευκολύνει το έργο των εκπαιδευτικών, ειδικά όταν πρόκειται για τους μικρότερους μαθητές στο Δημοτικό.
Η εικόνα στη Μεσσαρά
Περίπου 10% λιγότερους μαθητές θα δεχτούν φέτος τα σχολεία της Μεσσαράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσαράς «Η Φαιστός», κ. Γρηγόρη Γιαμαλάκη. Όπως αναφέρει, σε άλλες περιοχές υπάρχουν λιγότερες εγγραφές και σε άλλες περισσότερες. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως το Δημοτικό Αγίων Δέκα φέτος θα δεχτεί 27 παιδιά, ενώ πέρσι είχε 17 πρωτάκια, στον Ζαρό θα γίνουν 19 εγγραφές φέτος, ενώ την περσινή χρονιά η α’ τάξη είχε 30 μαθητές.Το 2ο Δημοτικό Τυμπακίου φέτος έχει 18 πρωτάκια, ενώ πέρσι είχε 32 και το 2ο Δημοτικό Μοιρών φέτος έχει 56 και πέρσι είχε 45, δηλαδή οι μαθητές του αυξήθηκαν.