Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ

Λύσεις στην ενεργειακή κρίση αναζητούν οι επιστήμονες που ψάχνουν τρόπους να απαγκιστρωθούμε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναφορικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις παραγωγής πλεονάσματος ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη υδρογόνου με τη χρήση υπερ-ισχυρών λέιζερ.

Πολύ σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει τα επόμενα χρόνια το Ινστιτούτο στην έρευνα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με το ερευνητικό γίγνεσθαι της σύντηξης με χρήση ισχυρών λέιζερ.

Το παραπάνω αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι πρυτανικές Αρχές και η Διεύθυνση του Ινστιτούτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις του στα Τρία Μοναστήρια στο Ρέθυμνο, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για την πολύ σημαντική πρόσφατη είδηση από τις εγκαταστάσεις του  National Ignition Facility των ΗΠΑ που αφορά την παραγωγή πλεονάσματος ενέργειας από πυρηνική σύντηξη με ισχυρά λέιζερ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ιστορική ανακάλυψη που ανακοίνωσε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 η υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Jennifer Granholm, σχετικά με την παραγωγή πλεονάσματος ενέργειας από πυρηνική σύντηξη υδρογόνου με τη χρήση υπερ-ισχυρών λέιζερ στην ερευνητική υποδομή National Ignition Facility (NIF) στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την εμπλοκή του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο παραπάνω ζήτημα, ο κος Ταταράκης ανέφερε: «Η Ευρώπη με την πρώτη φάση του προγράμματος HiPER (High Power Energy Research) δημιούργησε την επιστημονική βάση έρευνας για τη σύντηξη με λέιζερ.

Τώρα με το υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα HiPER+ αναπτύσσεται στην Ευρώπη ο οδικός χάρτης της έρευνας για σύντηξη με χρήση ισχυρών παλμών λέιζερ μέσω μιας διαφορετικής αρχιτεκτονικής/μεθόδου σε σχέση με αυτή που ακολουθείται σήμερα στην NIF στις ΗΠΑ με στόχο τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Σε αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια η Ελλάδα πρωτοστατεί εδώ και χρόνια μέσω του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ και του ελληνικού δικτύου που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Ινστιτούτο. Απαιτούνται ακόμα πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για την επίτευξη ενέργειας σύντηξης σε βιομηχανική κλίμακα.

Σε συνδυασμό όμως με τις αναμενόμενες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να υπάρξει πλέον μεγάλη ώθηση για την ταχεία πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση υπό το φως της ιστορικής ανακοίνωσης. Η Ελλάδα έχει τους επιστήμονες και την τεχνογνωσία για να πρωτοστατήσει σε αυτή την ενεργειακή επανάσταση. Απαιτείται η πολιτεία να λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις στήριξης της αντίστοιχης ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα».