Οι φοιτητές της Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων
Οι φοιτητές της Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων

Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετική τροπολογία που θα αναγνωρίζει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών Γεωπονίας.

Το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, μετά από τις κινητοποιήσεις φοιτητών του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οι οποίοι και τόνιζαν ότι ο περίφημος νόμος Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναβάθμιζε τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, δεν φρόντιζε να αναγνωρίσει κανένα δικαίωμα στους αποφοίτους των νέων τμημάτων, μετατρέποντας ουσιαστικά μια μεταρρύθμιση σε κενό γράμμα.

Μετά τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, η ενεργοποίηση ήταν άμεση, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης είχε επικοινωνία τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, όσο και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Τα συναρμόδια υπουργεία αναγνώρισαν το κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, ενώ συμφώνησαν να προχωρήσει η σχετική τροπολογία, που εκτός απροόπτου, αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη από το ελληνικό κοινοβούλιο και να δώσει ένα τέλος στην άτυπη ομηρεία χιλιάδων φοιτητών, με δεδομένο ότι η έλλειψη αναγνώρισης των δικαιωμάτων αφορά σε 17 συνολικά σχολές στην Ελλάδα.

Μιλώντας πάντως στο Θέμα Κρήτης 103.1, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Μανώλης Ροδιτάκης τόνισε πως οι προσπάθειες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων γίνονται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του τμήματος διευκρίνισε πως οι εξελίξεις είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεδομένων των αναβολών που έχουν υπάρξει, αναμένεται η επίσημη ψήφιση της τροπολογίας, προκειμένου οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αποκλειστικά πολιτικό, υπό την έννοια πως αν δεν θέλει η βουλή να προχωρήσει στην αναγνώριση των δικαιωμάτων, δεν υπάρχει κάποιος άλλος, «έμμεσος» τρόπος αναγνώρισής τους.