Τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ επισκέφθηκε ο Μ. Συντυχάκης
Τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ επισκέφθηκε ο Μ. Συντυχάκης

Πάνω από 1100 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, καθώς και με την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από την ΕΕΤΑΑ δίνονται πολλές περισσότερες εγκρίσεις μέσω ΕΣΠΑ (VOUCHER) σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του κόμματος, στο Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης του δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ).

Ο  βουλευτής στηλίτευσε την έλλειψη διορισμών εργαζομένων (χαρακτηριστικά ο Δήμος Ηρακλείου έχει 95 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 90 συμβασιούχους ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 280 εργαζόμενους) καθώς και την έλλειψη χρηματοδότησης για ανέγερση νέων δομών και τονίστηκε πως η έκτακτη χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ ανά Δήμο και μάλιστα χωρίς κριτήρια πληθυσμιακά κ.τλ είναι σταγόνα στο ωκεανό.

Στην συνάντηση με τους εργαζόμενους τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τους συμβασιούχους να αναφέρουν πως βρίσκονται κάθε χρόνο σε ομηρία και σε διαρκή αβεβαιότητα, καθώς και η εντατικοποίηση της εργασίας τους που ειδικά τους μήνες των αιτήσεων, της έκδοσης των αποτελεσμάτων και της τοποθέτησης των παιδιών εργάζονται υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως μετά και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, θα στηρίξει «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», είναι παραμύθια καθώς πάνω από 67.000 παιδιά, για τα οποία έκαναν αίτηση οι οικογένειές τους, δεν θα απορροφηθούν σε καμία δομή.

Ενώ εάν υπολογιστούν και τα παιδιά των οικογενειών που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση το νούμερο πολλαπλασιάζεται. Χαρακτηριστικά μόνο για το Δήμο Ηράκλειου πάνω από 8.500 παιδιά θα έπρεπε να είναι στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε στους εργαζόμενους την ευθύνη της κυβέρνησης, της ΚΕΔΕ αλλά και των δήμων που δεν διεκδικούν από την κυβέρνηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες ώστε να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις αντεργατικές πολιτικές που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή  πολιτική στο σύνολό της.