Οι μαθητές επέστρεψαν με μέτρα στα σχολεία, οι κλινικές είναι γεμάτες ασθενείς, ενήλικες και παιδιά, οι φαρμακοποιοί δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τον κόσμο στα φαρμακεία που έχουν ελλείψεις στα τεστ γρίπης και Covid και στις παιδιατρικές αντιβιώσεις.
Και είμαστε ακόμη στην αρχή, καθώς η κορύφωση του κύματος των ιώσεων, του κοροναϊού, της γρίπης, θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες, προς το τέλος Ιανουαρίου.
Φουλ της γρίπης και της κόβιντ
Η εικόνα στην Κρήτη είναι παρόμοια με εκείνη της υπόλοιπης Ελλάδας.
Πάρα πολλά παιδιά νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλη Γαλανάκη, ευτυχώς όμως χωρίς βαριά συμπτώματα.
Η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί όλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και οι κλινικές, όπως λένε οι γιατροί, θα παραμείνουν θα γεμάτες.
Στην Κρήτη έχουμε πάρα πολλά κρούσματα κόβιντ και γρίπης, επεσήμανε και ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.
Συνωστισμός στα φαρμακεία
Η έξαρση των ιώσεων, της γρίπης, του κοροναϊού, ταλαιπωρούν πολλούς ενήλικες και παιδιά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η ζήτηση τεστ και φαρμακευτικών σκευασμάτων να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, υπάρχει έλλειψη κυρίως στα διπλά τεστ που γίνεται η διάγνωση γρίπης και κόβιντ, αλλά και τις αντιβιώσεις για παιδιά.
Κατά καιρούς καταγράφονται ελλείψεις και σε αντιβιώσεις για ενήλικες, αλλά αντιμετωπίζονται.
«Γίνεται προσπάθεια και οι ελλείψεις καλύπτονται» είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, σημειώνοντας ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση και για αντιγριπικά εμβόλια, όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ενώ πανελλαδικά θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια Έλληνες, έχουν κάνει το εμβόλιο λίγο περισσότεροι από 3 εκατομμύρια.
Αναφορικά με το εμβόλιο του κοροναϊού, έχει εμβολιαστεί μόνο το 10% των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι άνω των 60 και οι γιατροί επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσακρή, «το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα τρία χρόνια της πανδημίας, όταν εφαρμόζονταν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δεν εκτέθηκε στους εποχικούς ιούς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην έχει ακόμα τα απαραίτητα ανοσιακά ερεθίσματα, να μην διαθέτει δηλαδή επαρκή ανοσία, η οποία θα περιόριζε την εξάπλωση διαφόρων ιώσεων.
Αποτέλεσμα αυτού του «ελλείμματος» είναι η έξαρση πολλών διαφορετικών ιώσεων και μάλιστα σε περιόδους εκτός της συνήθους επιδημικής έξαρσής τους, όπως συνέβη πέρσι με τη γρίπη.
Ενδέχεται να χρειαστεί άλλος ένας χρόνος, ο δεύτερος από την άρση των περιοριστικών μέτρων, μέχρι να ανακτήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα την ισορροπία που είχε στην προ covid περίοδο».
Το μόνο σίγουρο είναι, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ότι ο κοροναϊός θα είναι πάντα «στο κάδρο»: θα συνεχίσει να υπάρχει, με υφέσεις και εξάρσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να αποκλείονται επιδημικά κύματα ακόμα και το καλοκαίρι.
“Εμβολιαστείτε” λέει η Αγαπηδάκη
Για την αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κοροναϊού μίλησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως τόνισε, υπάρχει αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες Covid, ωστόσο το ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει πίεση και ζήτησε από τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε κάτω από 50% σε αυτούς τους δείκτες», ανέφερε σχετικά με τις διασωληνώσεις. «Έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι. Αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός από την πολιτεία όταν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα» πρόσθεσε σε εκπομπή του Mega.
«Έτσι, λοιπόν, καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και του κοροναϊού. Έχουμε περίπου 190.000 εμβόλια έναντι της Covid αυτή τη στιγμή και κλεισμένα 50.000 ραντεβού. Έχουμε ένα πολύ υψηλό κύμα γρίπης, έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών» υπογράμμισε.