Η σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες μέρες θα είναι η τελευταία που δε θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Για το παραπάνω δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας,κ. Κώστας Γαβρόγλου, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας.
Ο κ. Γαβρόγλου και ο υφυπουργός, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συζήτησαν για τα θέματα που εκκρεμούν πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, είπε στην «Π» πως στις 5 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις και αναμένεται να καλυφθεί το σύνολο των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, «πάμε για την καλύτερή μας χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ερχόμενη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Αυγούστου θα γίνει η δεύτερη φάση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει το νέο σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί καθώς και τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν.
Όπως δεσμεύτηκε, τον Σεπτέμβρη του 2019 τα σχολεία θα έχουν επιπλέον μόνιμο προσωπικό.
Περισσότερα από χίλια τα κενά
«Στην παιδεία, κ. Τσίπρα, αναζητούμε ακόμα την Ιθάκη…» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή τα λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο είναι 1.127.
«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς τους οποίους η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει επανειλημμένα εξαγγείλει και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των Σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Έχουμε επισημάνει επίσης ότι για την λειτουργία των σχολείων στο Νομό Ηρακλείου με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως Σύλλογος απαιτείται ο διορισμός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών» τονίζει.
Τα λειτουργικά κενά της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του συλλόγου έχουν ως εξής: 330 δασκάλων, 170 νηπιαγωγών, 33 αγγλικής γλώσσας, πέντε γαλλικής, 10 γερμανικής, 47 γυμναστών, 55 εικαστικών, 35 θεατρολόγων, 34 πληροφορικής, 28 μουσικής και 30 σε τμήματα ένταξης. Συνολικά, τα λειτουργικά κενά είναι 777.
«Επίσης στα παραπάνω κενά θα προστεθούν και τα κενά για την Παράλληλη Στήριξη και στελέχωση των τάξεων Υποδοχής και σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα οι απαιτήσεις ξεπερνούν τους 350 εκπαιδευτικούς.
Με βάση την εκτίμηση μας οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Νομό Ηρακλείου θα ξεπεράσουν τις 1.127», αναφέρει ο σύλλογος.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως «η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να κάνει άμεσα τις ενέργειες που απαιτούνται για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις εκπαιδευτικών ώστε την πρώτη μέρα του σχολικού έτους οι μαθητές να βρουν τους εκπαιδευτικούς τους σε όλα τα σχολεία και σε κάθε σχολείο να λειτουργεί και το πρωινό ωράριο και το Ολοήμερο.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να περάσουν από τους πανηγυρισμούς για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, στις πράξεις και να προχωρήσουν επιτέλους στους μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και που τόσες φορές οι ίδιοι (εκ του ασφαλούς ελέω μνημονίου) με προκλητικό τρόπο και λαϊκισμό έχουν υποσχεθεί.
Είναι καιρός η Παιδεία να γίνει η πρώτη εθνική προτεραιότητα, γιατί πολύ φοβούμαστε ότι μας χωρίζει ακόμα πολύ δρόμος και κάποιες χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών για να φτάσουμε επιτέλους στην πολυπόθητη Ιθάκη».