Aγιασμός Λύκειο

Ώρα 3 τα ξημερώματα και όσοι… άντεξαν είχαν τη χαρά να δουν το όνομά τους μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων της χώρας, μία «ανάσα» πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Το μεγάλο «κύμα» προσλήψεων αφορά την ειδική αγωγή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ στη δευτεροβάθμια ακόμα περιμένουν να γίνει πράξη η δέσμευση του υπουργού για κάλυψη του 70% των κενών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη 15.371 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εκ των οποίων οι 6.313 είναι για την πρωτοβάθμια, οι 8.104 για την ειδική αγωγή και οι 954 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Υπουργείο πανηγυρίζει αυτή την πρώτη μεγάλη φάση με μία ανακοίνωση που κάνει λόγο για αμείλικτους αριθμούς που δε συγκρίνονται με ο, τι γινόταν στο παρελθόν. Η έμφαση δίνεται στην ειδική αγωγή, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Υπουργείο, από τις χρονιές 2011-2012 μέχρι 2015- 2016, δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη το αντίστοιχο διάστημα.
Αναλυτικά, προσλαμβάνονται στην ειδική αγωγή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 8.104 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 6.313 δάσκαλοι,  νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων οι οποίοι θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών ακόμη και στα 834 ολιγοθέσια σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Στις δομές ειδικής αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν 3.489 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.
Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 954 καθηγητές στα γυμνάσια και λύκεια και 2.094 στα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ 2.521 αναπληρωτές ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού τοποθετήθηκαν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι τα όποια πραγματικά κενά προκύψουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καλυφθούν από τις πιστώσεις που το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προνοήσει να υπάρχουν.

Η εικόνα στο Ηράκλειο

Σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύφθηκαν τα κενά που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η δευτεροβάθμια και φέτος αναδεικνύεται… ο φτωχός συγγενής πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία της παρουσίασης των εκπαιδευτικών και της τοποθέτησής τους στα σχολεία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

«Εάν θέλουμε να προσφέρουμε πραγματικά υπηρεσία για το καλό της εκπαίδευσης θα πρέπει να μην αναδεικνύουμε τους αριθμούς και τα μεγέθη που ήρθαν και να θριαμβολογούμε για αυτά, αλλά να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τους αριθμούς και τα μεγέθη που υπολείπονται» αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Μανώλης Μπελαδάκης.
Όπως λέει, στο Ηράκλειο χρειαζόμαστε ακόμα 300 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, ακόμα και δασκάλους που υπολογίζεται πως παραμένουν 40 κενά για τα σχολεία του Ηρακλείου, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και τάξεις υποδοχής.

Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αναφέρει πως «η χρονιά ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς και χωρίς πληθωρικά τμήματα». Για τις ανάγκες σε δασκάλους και νηπιαγωγούς τονίζει πως καλύφθηκαν σε ποσοστό 100% τα σχολεία του Ηρακλείου, στις ειδικότητες έρχονται αναπληρωτές σε ποσοστό 80% των κενών που υπήρχαν και στην ειδική αγωγή έγινε ένας μεγάλος αριθμός προσλήψεων.

Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, κ. Μανώλης Πιταροκοίλης, αναφέρει πως οι ελλείψεις στη γενική παιδεία καλύφθηκαν μονάχα κατά το 1/3 και στην ειδική αγωγή κατά 50%.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο τοποθετούνται 48 καθηγητές γενικής παιδείας και μένουν 122 κενά, στην ειδική αγωγή προσλαμβάνονται 55 εκπαιδευτικοί και παραμένουν 35 κενές θέσεις και στην παράλληλη στήριξη έρχονται 15 καθηγητές και χρειαζόμαστε άλλους 35.
Αν υπολογίσει κανείς το Μουσικό και το Καλλιτεχνικό Σχολείο, στο Ηράκλειο έχουμε ακόμα 230 περίπου κενά.
Σημειώνεται πως από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως 30 φιλόλογοι, 15 μαθηματικοί και 20 περίπου χημικοί, φυσικοί και βιολόγοι.

Ο κ. Πιταροκοίλης σημειώνει πως οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή, στην οποία δόθηκε βαρύτητα από το Υπουργείο, γίνονται μέσω ΕΣΠΑ ενώ στη γενική αγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εκκρεμούν, τονίζει, οι αποσπάσεις γυμναστών σε ομοσπονδίες και οι μετατάξεις ως ειδικό προσωπικό σε ΑΕΙ.

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως οι διαδικασίες για τους υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη και σημειώνει ότι οι υποδιευθυντές έχουν μειωμένο ωράριο κατά πέντε ώρες, συνεπώς θα προκύψουν και νέες ανάγκες σε προσωπικό.

«Οι διαδικασίες για τα κενά και τις ελλείψεις είναι λίγο βιαστικές από πλευράς Υπουργείου» τονίζει και υποστηρίζει πως σαφή εικόνα για τις ανάγκες των σχολείων θα έχουμε το ερχόμενο Σάββατο.