Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου επισκέφτηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. κ. Ευγένιος Β΄.
Απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της διευθύντριας του σχολείου, κ. Μαρίας Γ. Πατραμάνη, φιλολόγου- δρ. Ιστορίας.
Η γιορτή έγινε στο αμφιθέατρο του Σχολείου, τηρουμένων των μέτρων της πανδημίας, με αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών και εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και με την παρουσία εκπαιδευτικών φορέων, εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου.
Στο προοίμιο της γιορτής, κ. Πατραμάνη προσφώνησε τον σεβασμιώτατο και τον παρουσίασε στους μαθητές και μαθήτριες με καίριες αναφορές στο πρόσωπο και τη συμβολή του νέου ποιμενάρχη της Εκκλησίας Κρήτης, με το πολύπτυχο εκκλησιαστικό, θεολογικό, κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό έργο. Ακολούθησε το συμβολικό καλωσόρισμα αγάπης και σεβασμού προς τον σεβασμιώτατο, από έναν μαθητή και μία μαθήτρια, με προσφορά λουλουδιού και ευχετήρια κάρτα, εκ μέρους της σχολικής κοινότητας.
Στη συνέχεια, η κ. Πατραμάνη εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, «εστιάζοντας, καταρχάς, στην εθνική κοσμοθεωρία του Ρήγα Φεραίου, προχωρώντας σε επισκόπηση των χρονικών φάσεων της Επανάστασης και της χωρογραφίας της. Τέλος, προβαίνοντας σε αποτίμηση της σημασίας του Ελληνικού Ζητήματος στη διεθνή διπλωματία, επί δεκαετία (1821- 1831), δηλαδή το πώς η Ελληνική Επανάσταση σηματοδότησε την εμφάνιση του Νέου Ελληνισμού στο προσκήνιο της Ιστορίας, ως μοντέρνου Έθνους που επιζήτησε τη δημιουργία του δικού του κυρίαρχου εθνικού κράτους».
Το πρόγραμμα της γιορτής ακολούθησε με φροντίδα της φιλολόγου- δρ. φιλοσοφίας, κ. Μαρίας Φιολιτάκη, με συμμετοχή των εκπαιδευτικών, κ. Ζαχαρία Αλετρά, φιλολόγου και κ. Παναγιώτη Ασημακόπουλου, θεολόγου, καθώς και των ασκούμενων φοιτητριών της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, κ. Μ. Βασιλειάδου και κ. Αρ. Μποτζάκη.
Έπαιξαν μουσική η Ορφανού Χάρις, μπουζούκι, ο Ζαϊμάκης Αγγελής, πιάνο και ο Καπετανάκης Αδάμ, κιθάρα. Ενώ τη χορωδία απάρτισαν οι Ανδρέας Τσατσάνης, Γιάννης Πολυχρονάκης, Ραφαήλ Βλάμης, Καραμπίνης Παναγιώτης, Ναϊρί Κυρίτση, Θεοδώρα Μαράκη, Βίβιαν Σκουλά, Μάρθα Συλιγάρδου και Αλεξάνδρα Φρέσκου.
Τέλος, απήγγειλαν βραβευμένα ποιήματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στις ποιητικές ανθολογίες «1821-2021: 200 Χρόνια Ελεύθερος Βίος» και «Αξίζει να Τολμάμε» της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Δήμου Βύρωνα, οι παρακάτω μαθήτριες: Ρηγάκη Καλλιόπη: το ποίημα «Θυσία», που τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο στην Κατηγορία Ποίηση/Α΄ Λυκείου στον 18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Σχολική Χρονιά 2020-21).
Μπριλάκη Ροδάνθη: το ποίημα «Απατηλό Όραμα Ελευθερίας» το οποίο απέσπασε το 2ο Βραβείο στην Κατηγορία «Ποίηση/Εφήβων» στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης του Δήμου Βύρωνα (2020-21).
Μποτσάκη Μαρινέλλα: το ποίημα «200 χρόνια πριν», λαμβάνοντας τον 1ο Έπαινο στην Κατηγορία Ποίηση/Β΄ Λυκείου στον 18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Σχολική Χρονιά 2020-21).
Σπυριδάκη Στέλλα: το ποίημα «Πάλεψε», που απέσπασε Τιμητικό Έπαινο στην Κατηγο ρία “Ποίηση/Εφήβων” στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης του Δήμου Βύρωνα (Σχολική Χρονιά 2020-21).
Στο επιμύθιο της γιορτής, ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγενίου Β΄, με την αμεσότητα και χαρισματικότητα στην επικοινωνία του προς τα νέα παιδιά, στο πνεύμα του τόνου της επετείου, προέβη σε αποτίμηση της εκδήλωσης και έκανε τις επίκαιρες αναφορές του στη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία σήμερα και ευχήθηκε για την ειρήνη στον κόσμο και τη συναδέλφωση των λαών. Στη συνέχεια, παρέμεινε στον χώρο του αμφιθεάτρου και είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με μαθητές και μαθήτριες.