Πανεπιστήμια φοιτητές

Ενώ η πανδημία είναι σε έξαρση, όλοι ελπίζουν πως τα Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν δια ζώσης το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν rapid test, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τους διαχωρίζει σε «εμβολιασμένους» και «μη εμβολιασμένους», ενώ τα Πανεπιστήμια κάνουν απανωτές εκκλήσεις στους φοιτητές να εμβολιαστούν πριν επιστρέψουν στα αμφιθέατρα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι δεν έχουν προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό.

Από την πλευρά των πανεπιστημιακών υπάρχουν επίσης αντιδράσεις καθώς, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, σχεδόν στο σύνολό τους είναι εμβολιασμένοι κάτι όμως που δεν συμβαίνει με τους φοιτητές και συνεπώς θα εκτεθούν σε σοβαρούς κινδύνους όταν ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία. Μάλιστα μεγάλη μερίδα του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ζητά να συνεχιστεί η εξ΄αποστάσεως διδασκαλία με δεδομένο ότι οι φοιτητές στην πλειονότητα τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οσο για τα Πανεπιστήμια παροτρύνουν τους φοιτητές τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

«Η πράξη του εμβολιασμού δείχνει ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, αλλά και προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας αλλά και εμπιστοσύνης στην επιστήμη, η οποία θα ενισχύσει τη συλλογική υγεία», τονίζει ο Πρύτανης του Οικονομικού πανεπιστημίου καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης σε σχετική επιστολή του.

Τα νέα μέτρα

Φοιτητές: Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Συρίγος: «Δια ζώσης θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια»

Το πώς θα επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος περιέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος. «Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσεως ή τεστ. Για να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων χωρίς ραντεβού. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής» επισήμανε.

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου δια ζώσης. Και πρόσθεσε: «Από πλευράς στατιστικών δεν ξέρουμε ειδικά τι συμβαίνει στους φοιτητές αλλά βλέπουμε ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο αριθμός των εμβολιασθέντων είναι χαμηλός και άρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο να αυξηθεί. Το πόσο θα αυξηθεί, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες διότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω διακοπών ή απουσίας από το σπίτι ήταν αρκετά δύσκολο να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του. Τώρα που επιστρέφουν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού».