Τη δύσκολη εξίσωση της οξύτατης έλλειψης σχολικής στέγης ειδικά στην προσχολική αγωγή καλείται να λύσει ο Δήμος Ηρακλείου, που ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη για τη μίσθωση πέντε κτηρίων στο κέντρο και περιφερειακά της πόλης, στα οποία θα στεγάσει ισάριθμα νηπιαγωγεία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι η έκβαση της προσπάθειάς του, και πόσο εύκολο είναι να βρεθούν κατάλληλοι χώροι, με δεδομένο το γεγονός ότι βάσει του κτηριολογικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, απαιτούνται 400 τετραγωνικά για κάθε σχολείο.
Η μίσθωση κτηρίων είναι απόρροια της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης, αλλά και των εξαιρετικά αργών ρυθμών που καταγράφονται σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων κτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή μισθώνονται για την στέγαση των σχολείων 37 περίπου ακίνητα (1 για ΕΠΑΛ, 3 για τη στέγαση Δημοτικών σχολείων και 33 για νηπιαγωγεία). Όπως προκύπτει σε πολλά νηπιαγωγεία λήγουν οι μισθώσεις και σε κάποια από αυτά οι ιδιοκτήτες τους, τα ζητούν πίσω για να τα αξιοποιήσουν με διαφορετικές χρήσεις.
Παράλληλα πολλοί εκπαιδευτικοί βλέποντας ότι οι συνθήκες λειτουργίας μέσα στους χώρους που σήμερα βρίσκονται δεν είναι κατάλληλες για την προσχολική αγωγή και ζήτησαν από τη Λότζια να προχωρήσει στην αναζήτηση νέων κτηρίων, πράγμα που δρομολογείται.
Ωστόσο το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος είναι ότι οι προδιαγραφές που το υπουργείο Παιδείας θέτει για τα κτήρια που θα ενοικιαστούν για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα καθώς θα πρέπει βρεθούν στη Θέρισο, στην Αλικαρνασσό, στο Μασταμπά, την Κηπούπολη και τις Μεσαμπελιές κτήρια 400 τετραγωνικών που θα έχουν το υπόβαθρο για τη μετατροπή τους σε νηπιαγωγεία.
Συγκεκριμένα αναζητούνται κτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των 2ου, 17ου, 37ου, 46ου και 50ου νηπιαγωγείων. Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, το γεγονός ότι έγινε υποχρεωτική η διετής φοίτηση στην προσχολική αγωγή, μοιραία αυξάνει τις απαιτήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους που θα πρέπει να έχουν τα νηπιαγωγεία, για να μπορέσουν να καλύψουν και τις ολοήμερες βάρδιες και άρα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα.
Συγκεκριμένα απαιτείται να έχουν εξασφαλιστεί εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες ανάπαυσης, φαγητού, γραφεία για τους εκπαιδευτικούς, ειδικές υποδομές για τα ΑμεΑ.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι ανάγκες προσχολικής αγωγής όταν ανέκυψε πιεστικά το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης καλύφθηκε προσωρινά με οικίσκους του υπουργείου Παιδείας αλλά και του Δήμου, που όμως έχει στη διάθεση του μια πενταετία για να ολοκληρώσει την κατασκευή των αναγκαίων κτηρίων και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο μεσοδιάστημα όμως οι ανάγκες θα καλυφθούν από κτήρια που θα ενοικιαστούν και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη θα παραταθεί η μίσθωση των υφιστάμενων κτηρίων.
Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να ξέρουν ότι εάν αποφασίσουν να διαθέσουν το ακίνητο τους για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής θα έχουν την ασφάλεια της έγκαιρης πληρωμής του ενοικίου για το οποίο δεν θα έχουν καμία αγωνία. Ωστόσο και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι μόνο εύκολη δεν είναι η εξίσωση που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος για να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης που όπως σημειώνει έχει ως αφετηρία το γεγονός ότι το σχέδιο πόλης του ’58 δεν είχε καμία πρόβλεψη και μέριμνα σε ότι αφορά την προσχολική αγωγή με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες οι οποίες δεν είναι εύκολο να καλυφθούν.