ΣΧΟΛΕΙΑ: Αλλαγές-ανατροπές στους διευθυντές

Του Γιάννη Ζωράκη

Ανακοινώθηκαν και επίσημα χθες τα αποτελέσματα των διευθυντών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο κύκλο αγωνίας και αμφισβητήσεων. Τα σχόλια της «Π» επιβεβαιώνονται πλήρως από την ανακοίνωση των ονομάτων, αφού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ένας στους δύο διευθυντές είτε είναι νέος είτε αλλάζει σχολείο τοποθέτησης. Πολλά νέα στελέχη παράλληλα, τα οποία διαθέτουν μικρή αναλογικά εμπειρία διοίκησης, αναλαμβάνουν υψηλές θέσεις ευθύνης. Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση η εικόνα είναι αντίστοιχη, με πολλές αλλαγές στις θέσεις Διεύθυνσης, αλλά με μικρότερες… αποδοκιμασίες σε σχέση με την Πρωτοβάθμια. Και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν πολλές φωνές που μιλούν για εύνοια κομματικά προσκείμενων στελεχών, ωστόσο με δεδομένο τον τρόπο μοριοδότησης και κατάταξης, η κατάσταση εμφανίζεται περισσότερο εξομαλυμένη. Και σίγουρα καλύτερη από πριν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι περισσότερο από καθαρός ένας μαινόμενος «πόλεμος» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη της ΠΑΣΚ στο Ηράκλειο μετακινήθηκαν είτε σε σχολεία εκτός Ηρακλείου είτε στα … σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, εντός Ηρακλείου βρίσκονται, ακόμα και για πρώτη φορά, συγγενείς και φίλοι υψηλά ιστάμενων προσώπων στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Από την όλη διαδικασία, περισσότερο «αλώβητα» βγαίνουν στελέχη που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, κυρίως όμως διότι διαθέτουν τα αντικειμενικά προσόντα, που ούτως ή άλλως τα ανεβάζουν υψηλά στον πίνακα.

Η διαδικασία

Σχολιάζοντας τη διαδικασία ο πρόεδρος του Συλλόγου “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος” και μέλος του Διευρυμένου Συμβουλίου επιλογής διευθυντών, κ. Γιώργος Μακράκης, εύχεται μια καλή, δημιουργική και παραγωγική θητεία στους νέους διευθυντές. Σε δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Μακράκης εκφράζει παράλληλα την ελπίδα και την πεποίθηση ότι τα νέα πρόσωπα θα κάνουν σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό το καλύτερο δυνατό σε σχέση τόσο με το διδασκαλικό όσο και το κοινωνικό έργο που έρχεται να επιτελέσει το Δημόσιο Σχολείο.

Περισσότερο καυστικός στις δηλώσεις του είναι ωστόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νίκος Καζαντζάκης», Μανώλης Μπελαδάκης. «Από τη δημοσιοποίηση των νέων διευθυντών παρατηρείται το φαινόμενο ότι οι μισοί διευθυντές από αυτούς που τοποθετήθηκαν άλλαξαν σχολείο» αναφέρει ο κ. Μπελαδάκης και διευκρινίζει: «Την ίδια στιγμή, παλιοί, έμπειροι και καταξιωμένοι διευθυντές βρέθηκαν εκτός των πρώτων προτιμήσεών τους και της πόλης του Ηρακλείου ως απόρροια της διαδικασίας των συνεντεύξεων. Η φιλοσοφία εκείνων που έκοψαν και έραψαν αυτόν τον νόμο, με απώτερο σκοπό να ανακατευθεί η τράπουλα για να δοθούν ευκαιρίες σε δικά τους παιδιά, φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της. Είναι λυπηρό που κάποιοι έμπειροι και καταξιωμένοι συνάδελφοί μας είτε δεν έπιασαν καθόλου θέση είτε βρέθηκαν εκτός των προτιμήσεών τους. Εκφράζω την ευχή η εκπαίδευση κάποτε να μείνει έξω από αυτά τα μικροκομματικά παιχνίδια κάποιων και επειδή θα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, εύχομαι σε όλους τους διευθυντές που θα τοποθετηθούν την πρώτη του μήνα, καλή θητεία και να πρυτανεύει σε όλους μας το συμφέρον των μαθητών μας και της εκπαίδευσης».

Αρκετά μετριοπαθής εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και μέλος του Συμβουλίου Επιλογής, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης. Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως η επιλογή των διευθυντών έγινε μέσα από μία διαδικασία που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει απορρίψει εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες της συνέντευξης εμπεριέχουν υποκειμενικότητα. «Παρά το συγκεκριμένο γεγονός, θεωρώ ότι η διαδικασία έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς συνεννοήσεις» αναφέρει ο κ. Ρηγάκης, ο οποίος και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων διευθυντών είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και κατανοούν πως καταβλήθηκε η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για δίκαιες και αντικειμενικές επιλογές».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ αναφέρεται επίσης και στην περίπτωση του διευθυντή που κατηγορείται για κατοχή πλαστού πτυχίου, ο οποίος επιχείρησε να συμμετάσχει εκ νέου στη διαδικασία. «Από τη στιγμή που δεν έχει τελεσιδικήσει η διαδικασία σε βάρος του συγκεκριμένου διευθυντή, ο νόμος τού έδινε τη δυνατότητα να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα» υποστηρίζει ο κ. Ρηγάκης για να τονίσει:

«Παρόλα αυτά, εμείς ανταποκρινόμενοι στο κοινό αίσθημα και από άποψη ηθικής τάξης, τον αποκλείσαμε από τη διαδικασία, σεβόμενοι ωστόσο το τεκμήριο αθωότητάς του».