Δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν τις σπουδές τους και έχουν στρωμένη δουλειά! Οι επαγγελματίες της Πληροφορικής είναι τόσο περιζήτητοι που οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν περιμένουν από τους φοιτητές να πάρουν το πολυπόθητο πτυχίο αλλά τους… «βουτούν» από τα αμφιθέατρα!
Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας που έγινε ανάμεσα στις διοικήσεις των 35 Τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών των ελληνικών ΑΕΙ, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), διαπιστώθηκε πως το ποσοστό αποφοίτησης στα Τμήματα αυτά είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 50%. Κάθε χρόνο, εισάγονται 8.000 με 9.000 υποψήφιοι και αποφοιτούν μόλις 4.000 με 5.000.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Αντώνης Αργυρός συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας και αναφέρει στην «Π» πως αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Ηράκλειο.
Σημειώνεται πως τα τελευταία επτά χρόνια, η βάση εισαγωγής στο Τμήμα ακολουθεί μια ανοδική πορεία, τη στιγμή που οι βάσεις εισαγωγής στα περιφερειακά ΑΕΙ πιέζονται, λόγω οικονομικών δυσχερειών των οικογενειών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Παράλληλα, διαπιστώνεται πως πάνω από τους μισούς εισακτέους έχουν ως 1η τους προτίμηση το συγκεκριμένο Τμήμα στο μηχανογραφικό τους δελτίο, ενώ πάνω από το 70% το τοποθετούν σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις. Αυτό σημαίνει πως οι φοιτητές που σπουδάζουν Πληροφορική στο συγκεκριμένο Τμήμα το κάνουν από συνειδητή επιλογή και όχι από… τύχη.
Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς καθυστερούν όπως και στα άλλα Τμήματα Πληροφορικής, να πάρουν το πτυχίο τους.
Ο κ. Αργυρός αναφέρει πως υπάρχουν διάφορες ενδεχόμενες εξηγήσεις για αυτό.
Η μία είναι η κόπωση των νέων φοιτητών από τις πανελλήνιες εξετάσεις η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τα πρώτα εξάμηνα να μένουν πίσω στις σπουδές τους και αυτό να δυσκολεύει την πορεία τους στο Τμήμα. Ακόμα, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην αγορά εργασίας, πολλοί φοιτητές εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους πριν την αποφοίτησή τους και αυτό, φυσικά, δεν τους επιτρέπει να αφοσιωθούν στα μαθήματα.
Ο πρόεδρος του Τμήματος τονίζει πως το πτυχίο Πληροφορικής είναι ένα «πολύ δυνατό χαρτί» για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος και ότι το Τμήμα τους δίνει όλα τα ουσιαστικά εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής.
Σημειώνεται πως ο ΣΕΠΕ, στο ετήσιο συνέδριό του τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσίασε μελέτη που εκτιμά τη ζήτηση σε θέσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) να υπερβαίνει τη σημερινή προσφορά κατά 7-8 χιλιάδες ετησίως μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι 160.000 και εκτιμάται πως ως το 2030 οι ανάγκες θα έχουν διπλασιαστεί!
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση εργασίας, οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ -με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και την απώλεια ταλέντου προς το εξωτερικό- και ότι σ’ ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 43%, η ετοιμότητα ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αξιολογήθηκε από τις συμμετέχουσες εταιρείες ως «μέτρια», ενώ σημαντική ζήτηση προκύπτει για δεξιότητες προγραμματισμού και κυβερνοασφάλειας.
Επομένως, οι βασικοί στόχοι της συνάντησης εργασίας περιελάμβαναν τη διερεύνηση των αιτίων της καθυστέρησης στη λήψη πτυχίου, την παρουσίαση καλών πρακτικών που εφαρμόζουν κάποια Τμήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτάσεις για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών για τις επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα και σχεδιασμό δράσεων για την καλύτερη προετοιμασία των αποφοίτων για ένταξη στην αγορά εργασίας.
Η βελτίωση στους παραπάνω τομείς ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια της χώρας να συνεχίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, να ικανοποιήσει μεσοπρόθεσμα τις ανάγκες σε ειδικούς ΤΠΕ και να δημιουργήσει, μέσα από τα ΑΕΙ, τη νέα γενιά στελεχών για την ανερχόμενη ελληνική βιομηχανία ΤΠΕ. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα διερευνήσουν περισσότερο τα αίτια του προβλήματος και θα προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Είναι, βέβαια, σημαντικό η Πολιτεία, η οποία λαμβάνει μηνύματα και από την αγορά εργασίας, να στηρίξει τα συγκεκριμένα Τμήματα με πόρους για προσωπικό αλλά και εξοπλισμό. Εάν ως κοινωνία και ως πολιτεία συνειδητοποιούμε ότι η πρόοδος περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ανάπτυξη της Πληροφορικής, θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να επενδύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.