O Kάρολος Δαρβίνος και ο Ιμμάνουελ Καντ… έρχονται στα νέα μαθήματα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που ξεκινούν την , Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024!
Ένας επιστήμονας και ένας φιλόσοφος, που διαμόρφωσαν όσο λίγοι τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας, μας «συστήνονται» στον καινούριο κύκλο μαθημάτων. Μαζί, τρεις επαναλήψεις αγαπημένων μαθημάτων από την Ιστορία, την Επιστήμη Υπολογιστών και τη Φυσική, περιμένουν στην πλατφόρμα του Mathesis.
Πρόκειται για τα μαθήματα:
Στο Φως της Εξέλιξης (Ν), Σπύρος Σφενδουράκης, Πανεπιστήμιο Κύπρου
‘’Στο μάθημα αυτό, θα επιχειρήσουμε -τονίζεται- να συνεισφέρουμε στην κατανόηση των βασικών αρχών της σύγχρονης επιστημονικής αντίληψης για την εξέλιξη των βιολογικών οργανισμών και θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε τις περισσότερες από τις συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με την εξέλιξη, τη δαρβινική θεωρία και την επιστήμη γενικότερα.
Θα συζητήσουμε, επίσης, διάφορες προεκτάσεις της εξελικτικής ερμηνείας σε ποικίλους τομείς που ενδιαφέρουν τον άνθρωπο και θα εξετάσουμε ζητήματα συμπεριφοράς, κοινωνικής οργάνωσης, πεποιθήσεων, αισθητικής, ηθικής και θρησκευτικής πίστης υπό το φως της εξέλιξης.
Εν ολίγοις, θα δείξουμε τους λόγους που η δαρβινική θεώρηση αποτέλεσε την πλέον σημαντική τομή στην ανθρώπινη σκέψη και γιατί ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζεται συχνά με δισταγμό ή εχθρότητα. Θα διαπιστώσουμε, λοιπόν, ότι ο δαρβινισμός προσφέρει τη μοναδική μέχρι σήμερα έγκυρη και μεστή νοήματος επιστημονική ερμηνεία για τη βιοποικιλότητα».
Η Φιλοσοφία του Καντ:
Το ωραίο και η ελπίδα (Ν), Γιώργος Σαγκριώτης, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάτι είναι ωραίο; Είναι η ομορφιά μια αντικειμενική ιδιότητα των πραγμάτων ή μήπως πρόκειται για την αυθαίρετη υποκειμενική μας αξιολόγηση;
Και, αν συμβαίνει το τελευταίο, τότε γιατί λογομαχούμε για αισθητικά ζητήματα και γιατί επιθυμούμε να μοιράζονται οι άλλοι άνθρωποι τις προτιμήσεις μας;
Ποιος είναι ο σκοπός της τέχνης, γιατί μας συγκινεί και ποιο μπορεί να είναι το κριτήριο αποτίμησης της αξίας των έργων της;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Καντ στο πρώτο μέρος της ´Κριτικής της δύναμης της κρίσηςª (ή Κριτικής της κριτικής δύναμης), το τρίτο από τα μεγάλα φιλοσοφικά του έργα, όπου ο Καντ διερευνά θέματα που δεν εμπίπτουν στα αντικείμενα των δύο πρώτων Κριτικών, δηλαδή στη θεωρητική ή στην ηθική φιλοσοφία.
Τέτοιο θέμα δεν είναι μόνο η αισθητική αλλά και η τελεολογία, δηλαδή η θεωρία περί της ύπαρξης σκοπών στη φύση, με την οποία ασχολείται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Υπάρχουν άραγε τέτοιοι σκοποί, όπως μοιάζει να συμβαίνει στην περίπτωση των έμβιων όντων, και ποιο είναι το νόημα της ζωής για τον άνθρωπο;
Κατευθύνεται μήπως η παγκόσμια ιστορία προοδευτικά σε έναν σκοπό και δικαιούμαστε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον, μολονότι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε;
Στις απαντήσεις του Καντ, είτε τις δεχόμαστε είτε τις απορρίπτουμε, συνοψίζεται, με τον πιο εύγλωττο τρόπο, το πνεύμα της νεωτερικότητας, στον ορίζοντα της οποίας δεν έχουμε πάψει να κινούμαστε και από την οποία αντλούμε το θεμέλιο του τρόπου με τον οποίο κατανοούμε τους εαυτούς μας και τις κοινωνίες μας στον μοντέρνο κόσμο.
Επαναλήψεις
– Παγκόσμια Ιστορία 3: Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του – Μέρος Α (Ε), Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Aνάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με node.js (E), Χρήστος Σιντόρης-Νίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών
– Κλασική Μηχανική, Κώστας Τάσσης (Ε), Πανεπιστήμιο Κρήτη
Το Mathesis
Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 —με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη του Στέφανου Τραχανά— ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.