Πράσινο σχολείο 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Το εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2: “Green Schools for a bright green future – small steps can make a difference” (Πράσινα σχολεία για ένα λαμπρό, πράσινο μέλλον- μικρά βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά) εκπονείται στο 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος είναι η συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η αφύπνιση περιβαλλοντικής – οικολογικής συνείδησης, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευθύνης και η προώθηση της βιωσιμότητας και της προστασίας του πλανήτη.

«Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος λοιπόν υποδεχτήκαμε πρόσφατα για μία εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα πέντε εταιρικά σχολεία της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο επισκεφτήκαμε το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και συμμετείχαμε σε εκπαιδευτική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας και σε περιήγηση στους χώρους του Αγροκτήματος, όπως τον Βοτανικό κήπο, τις υδροπονικές καλλιέργειες, ελαιώνες, το θερμοκήπιο ανθοκομίας και το θερμοκήπιο υποτροπικών.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τις θεματικές του προγράμματος Erasmus εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και στην ενίσχυση περιβαλλοντικά βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών. Ευχαριστούμε τον επίκ. καθ. κ. Δαλιακόπουλο και τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Αναπ. Καθ. κ. Ροδιτάκη για τον άρτιο σχεδιασμό του προγράμματος, καθώς και το λοιπό προσωπικό του Τμήματος Γεωπονίας για τον χρόνο που αφιέρωσαν, τη θερμή υποδοχή, την άψογη οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης και την παρουσίαση των δράσεων του Τμήματος.

Ευχαριστούμε επίσης για την ξενάγηση από μέλη του προσωπικού του Τμήματος στις ερευνητικές υποδομές και τα θερμοκήπια, την αναλυτική ενημέρωση για τις πρότυπες καλλιέργειες, για την ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, την κυκλική οικονομία, τα έντομα, τα βότανα της Κρήτης, τα ανθοκομικά και αρωματικά φυτά και τα είδη δέντρων», αναφέρει το σχολείο.