Από τη μακέτα φαίνεται… κόσμημα.
Ένα αποφασιστικό βήμα για την ανέγερση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας σηματοδοτεί η προέγκριση της σχετικής άδειας από την ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές) καθώς ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος το οποίο προβλέπεται να φιλοξενήσει 780 μαθητές ηλικίας 5 έως 18 ετών σε χώρο της πανεπιστημιούπολης στις Βούτες.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας κ. Μ.Βασιλάκη, η προέγκριση της άδειας από την ΚΤΥΠ είναι ένα καθοριστικό βήμα για την εξέλιξη του έργου το οποίο δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής που είναι το ακριβώς επόμενο στάδιο στην κατεύθυνση της ανέγερσης του σχολικού συγκροτήματος.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, η έκδοση της άδειας έχει δύο βασικά στάδια. Το πρώτο είναι αυτό της προέγκρισης, που δίδεται με την κατάθεση ενός τοπογραφικού σχεδίου που περιγράφει το ακίνητο, και ενός διαγράμματος κάλυψης που δείχνει τον όγκο του κτηρίου, βάσει των οποίων αξιολογείται η τήρηση της νομιμότητας σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης, το ποσοστό κάλυψης, τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται…
Μετά την προέγκριση, ο δρόμος είναι ανοικτός για την κατάθεση της αρχιτεκτονικής στατικής και μηχανολογικής μελέτης που στην περίπτωση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας απαιτεί μια επικαιροποίηση.
Σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο κ. Μ. Βασιλάκη, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας είναι πολύτιμο για το Ηράκλειο, διότι δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες από το εξωτερικό να έρθουν να διδάξουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, να συνεργαστούν με το ΙΤΕ ή να εργαστούν στον ΕΝΙSΑ έχοντας εξασφαλίσει τη μόρφωση των παιδιών τους.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και θα αναγερθεί σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Βουτών, σε χώρο της πανεπιστημιούπολης στις Βούτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη του σχολικού συγκροτήματος, έχει βραβευτεί ανάμεσα σε 134 άλλες μελέτες που κατατέθηκαν στο πλαίσιο παγκόσμιου διαγωνισμού και διακρίνεται για τη φιλικότητα προς τους μαθητές και το περιβάλλον και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό της.
Τι προβλέπει η μελέτη
Ο σχεδιασμός του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδεία, προβλέπει τη φιλοξενία 780 μαθητών ηλικίας 5 έως 18 ετών και προβλέπεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο που βρίσκεται έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Βουτών, σε χώρο της πανεπιστημιούπολης στις Βούτες, για τον οποίο υπάρχει τοπικό ρυμοτομικό και χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου τμήματος για χώρο ανέγερσης διδακτηρίων Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας εκπαίδευσης.
Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 15.748,50 μ2. Ζητούμενο είναι το σχολείο να αγκαλιάζει τους μαθητές που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και να συνδέεται αρμονικά με τη φύση, ώστε τα παιδιά να βιώνουν χαρά και μέσω της εκπαίδευσης βαθύτερα νοήματα της ζωής. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η κεντρική ιδέα βασίζεται σε αίθρια – αυλές γύρω από τις οποίες οργανώνεται το σχολείο. Διαμορφωμένες ως φυσικό περιβάλλον και συνδεδεμένες με τους χώρους διδασκαλίας είναι πνεύμονες δράσης, τόποι συνένωσης, αγκαλιές που προωθούν τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και το ιδιαίτερο σχήμα του οικοπέδου, τα κτήρια διασπώνται σε μακρόστενους χαμηλούς όγκους μικρού βάθους, που αγκαλιάζουν τις αυλές τους. Τα τρία σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο) ορίζουν τον χώρο τους με σαφήνεια μέσω των κτηριακών όγκων τους και αποφεύγεται έτσι κάθε είδους περίφραξη. Ο διαχωρισμός αναμεταξύ τους επιτυγχάνεται επιπρόσθετα με πέργολες και κάθετους φυτευτούς τοίχους με αναρριχώμενα.“Ρευστότητα” στο όριο ανάμεσα στον μέσα και έξω χώρο με στοές, ανασυρόμενα παράθυρα που δίνουν στον εσωτερικό χώρο αίσθηση ημιυπαίθριου, πέργολες, πεζούλες και φύτευση παροτρύνουν τη διεξαγωγή μαθημάτων στην ύπαιθρο. Υιοθετούνται στοιχεία και υλικά της κρητικής παράδοσης, όπως το μιτάτο – ένας πέτρινος θολωτός χώρος ανάπαυσης, οι περίκλειστες, προστατευμένες από τον έξω κόσμο αυλές και οι στοές – περάσματα με χρηστικούς χώρους στον όροφο.
Προτείνονται τοπικά, οικολογικά υλικά με χαμηλή εμπεριεχόμενη ενέργεια όπως πηλός, τοπική πέτρα, ξύλο, μαλλί κλπ. με την “τραχειά”, ακατέργαστη μορφή τους όπως συνηθίζεται στην τοπική παράδοση. Τα υλικά αντικατοπτρίζουν τον ανήσυχο χαρακτήρα και τρόπο ζωής των Κρητικών, την αίσθηση αλλαγής και της ελευθερίας.
Οι χώροι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να διευκολύνουν τη βιωματική μάθηση. Καταλυτικό ρόλο παίζει η πολύμορφη σύνδεση με τη φύση. Δίνονται δυνατότητες κίνησης, πειραματισμού και ερεθισμάτων, ώστε να εξελίσσονται οι δημιουργικές ικανότητες των μαθητών και τα ταλέντα τους. Η δόμηση ανέρχεται σε 6.627,17μ² συμπεριλαμβανομένων και των θερμοκηπίων, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπονται σε ημιυπαίθριους. Το σχολικό συγκρότημα περιλαμβάνει ισόγεια έως και τριώροφα κτήρια με μέγιστο ύψος 15,00μ.