Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Μήλον της Έριδος μεταξύ δύο κλάδων, των εκπαιδευτικών από τη μία και των βρεφονηπιοκόμων από την άλλη, αποτελεί η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να τη θεσμοθετήσει ως υποχρεωτική για δύο χρόνια.

Χθες η Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. πραγματοποίησε απεργία με αίτημα να μην γίνει πράξη η δέσμευση του υπουργού, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ενώ αύριο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προχωρά σε κινητοποίηση για ακριβώς τον αντίθετο λόγο!

“Ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας η εκπαίδευση”

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. είχε χθες ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ.  Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Τα μέλη της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο.

Ο  κ. Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019) και ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να έχουν όλα τα παιδιά μια θέση στις δομές των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων ανάλογα με την ηλικία τους.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγχώνευσης των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. με τα Τμήματα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και ότι το Υπουργείο προγραμματίζει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των βρεφονηπιοκόμων.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, ο κ. Μπαξεβανάκης κατέστησε, τέλος, σαφές ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι τομέας του οποίου την αποκλειστική ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Κρήτης

Η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και στην προσπάθεια να ληφθούν σύντομα οι αποφάσεις από το Υπουργείο, η ΔΟΕ και οι διδασκαλικοί σύλλογοι πραγματοποιούν κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και Μεσσαράς «Φαιστός» προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη 1 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Παράλληλα,  με βάση και τις αποφάσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κηρύττουν τρίωρη στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, εξηγεί στην «Π» πως η κινητοποίηση γίνεται για να αναδειχθεί το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Αίτημά μας είναι παιδιά ηλικίας 4 ως 6 ετών να φοιτούν υποχρεωτικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, κάτι που έχει επιστημονική και παιδαγωγική βάση» τονίζει.

«Αναμένουμε  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που έχει δεσμευτεί γι’ αυτό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που το έχει ανακοινώσει σε συνέντευξη στο Υπουργείο, να γίνει σε πρώτη φάση η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και σε δεύτερη φάση να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση από πλευράς της πολιτείας» , αναφέρει ο κ. Μακράκης.

Γιατί θορυβούνται  οι εκπαιδευτικοί

Οι διδασκαλικοί σύλλογοι αναφέρουν πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από τις συνεχείς συζητήσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., καλλιεργείται έντονα το κλίμα για τη συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση των ανωτέρω τμημάτων, με ή χωρίς κατευθύνσεις στο εσωτερικό τους, θα σηματοδοτήσει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, καθώς, πιθανότατα, και των εν ενεργεία βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, για τις ηλικίες από 0 έως 6 ετών (σύμφωνα με υποστηρικτές αυτής της άποψης ενδεχομένως και για τις ηλικίες 0 έως 8 ετών).

Μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τη δυνατότητα επιλογής των γονέων μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου.  Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος  (με πολιορκητικό κριό το Νηπιαγωγείο) για την εκχώρηση της δημόσιας  εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου), για την είσοδο των κουπονιών (vouchers) στη δημόσια εκπαίδευση, των διδάκτρων – τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (στο πλαίσιο μιας έντεχνα προωθημένης «ενιαίας» λειτουργίας της εκπαίδευσης). Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη «ιδιωτικοποίηση» της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. τα τελευταία τριάντα χρόνια θέτουν ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης, δημόσιας, δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών).

Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης».