Πέρασαν με επιτυχία μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα Πειραματικά Σχολεία επελέγησαν το διάστημα 2012- 2013 με πενταετή θητεία, η οποία λήγει, και αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πώς και αν θα ανανεωθεί.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι διευθυντές των Πειραματικών Λυκείου και Γυμνασίου Ηρακλείου, κ.κ. Δημήτρης Καλυκάκης και Μανώλης Καρτσωνάκης, όπως και οι διευθυντές όλων των Πειραματικών Σχολείων της χώρας, είχαν επαφή με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπήε Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων κ. Δημήτρη Ψύλλο. Τους είχε διαβεβαιώσει ότι όλες οι εκκρεμότητες θα τακτοποιούνταν το επόμενο διάστημα. Σήμερα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση ώς τον ερχόμενο Μάρτιο. Εικάζεται ότι το θέμα των Πειραματικών θα εξεταστεί συνολικά με το νέο οργανόγραμμα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Μέχρι τότε είναι στον «αέρα» οι 40 περίπου καθηγητές των σχολείων του Ηρακλείου και οι 500 μαθητές τους.
Υπενθυμίζεται πως όταν στο «τιμόνι» του Υπουργείου Παιδείας ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είχε γίνει μία προσπάθεια αναβάθμισης των Πειραματικών, είχαν μετανομαστεί σε Πρότυπα Πειραματικά, και μεταξύ άλλων η επιλογή των μαθητών γινόταν με εξετάσεις και όχι με κλήρωση, όπως γίνεται ξανά σήμερα.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει με αμηχανία, θα έλεγε κανείς, τα συγκεκριμένα σχολεία και τώρα όλοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της.
Αξιολογημένοι, χωρίς οργανική!
«Είναι τα μόνα σχολεία που δεν έχουν οργανικές θέσεις» αναφέρει στην «Π» ο κ. Καλυκάκης. Όπως εξηγεί, η επιλογή έγινε το 2012- 2013 «με μία διαδικασία πολύ αξιόλογη και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του δημόσιου τομέα». Ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός καλείτο να καταθέσει έναν φάκελο με όλα τα προσόντα του, τους τίτλους σπουδών, την προϋπηρεσία και συγκέντρωνε συγκεκριμένο αριθμό μορίων. Ο σχολικός σύμβουλος τον αξιολογούσε μέσα στην τάξη, ενώ ο εκπαιδευτικός κατέθετε και στοιχεία για τη φιλοσοφία που έχει στη διδασκαλία, με παραδείγματα από το διδακτικό του έργο, όπως διαγωνίσματα. Περνούσε, επίσης, από τη διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον μίας τριμελούς επιτροπής από έναν πανεπιστημιακό, έναν σχολικό σύμβουλο και διευθυντή Πειραματικού Σχολείου από άλλη περιοχή της χώρας.
Ο κ. Καλυκάκης αναφέρει πως ορισμένοι εξαίρετοι εκπαιδευτικοί δεν θέλησαν να συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς ήταν κάτι καινούργιο για τον κλάδο.
«Το μέλλον των Πειραματικών Σχολείων είναι ένα κεφάλαιο που θέλει ψυχραιμία» σχολιάζει ο κ. Καλυκάκης.
Ως επί επτά χρόνια διευθυντής του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα Πειραματικά υπάρχουν, γιατί τα θέλουν οι ίδιοι οι γονείς που προτιμούν τα παιδιά τους να μη φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς.
«Είμαστε σε εκκρεμότητα» σχολιάζει ο κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, ο οποίος αναφέρει πως ώς το 2013 οι καθηγητές των Πειραματικών ήταν όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, στη συνέχεια όσοι κατάφεραν να περάσουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης «κέρδισαν» μία πενταετή θητεία, αλλά «έχασαν» την οργανική τους θέση.
«Είμαστε οι μοναδικοί στο ελληνικό δημόσιο που δεν έχουμε οργανικές θέσεις και υποτίθεται πως είμαστε οι πιο αξιολογημένοι υπάλληλοι» λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καρτσωνάκης αναφέρει ότι και παλιότερα όσοι δίδασκαν στα Πειραματικά ακολουθούσαν μια διαφορετική διαδικασία, επιλέγονταν κεντρικά από το ΚΥΣΔΕ, είχαν όμως οργανική θέση.
Τονίζει πως η συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας θητεία που ισχύει αποτελεί και ένα αντικίνητρο για κάποιον εκπαιδευτικό να επιλέξει ένα Πειραματικό Σχολείο, αφού αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον, τη στιγμή που δεν απολαμβάνει επιπλέον παροχές. «Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λήξει, το Υπουργείο αντιμετωπίζει με μια διστακτικότητα τα Πειραματικά» σχολιάζει.