Ο κ. Γενς Πλέτνερ φάνηκε εντυπωσιασμένος απ’ όσα είδε στο Ηράκλειο

Ευκαιρίες για συνεργασία με τη Γερμανία ανοίγει το πρόγραμμα της μαθητείας που λειτουργεί και στο Ηράκλειο.

Οι τεχνικές σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και το ΕΒΕΗ ήταν οι δύο σταθμοί της χθεσινής επίσκεψης στο Ηράκλειο του υφυπουργού Παιδείας, κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, και του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Γενς Πλέτνερ.

Σε ξεχωριστές συναντήσεις είχαν επαφές με παραγωγικούς φορείς του τόπου.

Ο υφυπουργός Παιδείας με τον Γερμανό πρέσβη στις τεχνικές σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Ο υφυπουργός Παιδείας με τον Γερμανό πρέσβη

Η μαθητεία στο επίκεντρο

Ο κ. Μπαξεβανάκης ήρθε στο Ηράκλειο συνοδευόμενος από τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ Ελένη Γιαννακοπούλου, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργο Τερζάκη και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Νίκο Γιγουρτάκη.

Στόχος της εκδήλωσης που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ήταν η ενημέρωση, προβολή και υποστήριξη του θεσμού της μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ και γενικότερα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο κ. Γενς Πλέτνερ αναφέρθηκε στο διττό σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στη Γερμανία, ενώ πληροφορήθηκε για την υλοποίηση του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί για να διευρυνθούν οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων.

Ως προς τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», ο υφυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στον χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας.

Ο κ. Μπαξεβανάκης επισήμανε ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου αποτελεί βασικό διοργανωτή ενός εκ των τριών πιλοτικών προγραμμάτων μαθητείας που υλοποιήθηκαν κατά την περσινή χρονιά και ιδιαιτέρως συνεχάρη τους ανθρώπους του Επιμελητηρίου για την ουσιαστική τους συμβολή στην προώθηση και έμπρακτη στήριξη του θεσμού. Ευχήθηκε μέσα από τη συνεργασία σχολείου, τοπικών επιχειρήσεων και την αρωγή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου να διευρυνθεί ο θεσμός εμπλέκοντας περισσότερους εργοδότες και μαθητευόμενους.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός είχε επισκεφθεί το 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου όπου είχε εκτεταμένες συζητήσεις με εκπαιδευτικούς συγχαίροντάς τους για την εξαιρετική δουλειά τους και την καθημερινή τους προσπάθεια να αναβαθμίσουν την επαγγελματική εκπαίδευση.

Καλλιεργείται η συνεργασία

Ο κ. Γενς Πλέτνερ συζήτησε για τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας,  των αγροδιατροφικών προϊόντων και της μαθητείας/ επαγγελματικής κατάρτισης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, όπως επίσης και με τους επιχειρηματίες – εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο Γερμανός πρέσβης επεσήμανε την αναγκαιότητα να επεκταθεί η τουριστική περίοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως επίσης και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχουν διάφορα είδη εξειδικευμένου τουρισμού, όπως θρησκευτικός και  περιπατητικός, τα οποία ξεφεύγουν από το στερεότυπο ήλιος – θάλασσα – άμμος.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη μαθητεία / επαγγελματική κατάρτιση, καθώς ο κ. Πλέτνερ ανέφερε το διττό σχήμα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στη Γερμανία, στο οποίο ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια. Ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος όταν πληροφορήθηκε τόσο τις πρωτοβουλίες του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στον τομέα της μαθητείας καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει αναλάβει να υλοποιήσει πρόγραμμα μαθητείας το οποίο περιλαμβάνει παράλληλα μαθήματα θεωρίας και εξάσκηση – εργασία των ενδιαφερομένων σε επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα συζήτησης ήταν αυτό της διοργάνωσης της Ετήσιας Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης από τον Δήμο Χερσονήσου το 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γερμανός πρέσβης τόνισε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς που προάγουν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Σχετικά με την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου, ο κ. Πλέτνερ ανέφερε ότι παρά τη δυναμική παρουσία των εξαγωγέων στα σημαντικά εκθεσιακά γεγονότα στη Γερμανία, τα ελληνικά ελαιόλαδα θα πρέπει να παρουσιάζονται πιο οργανωμένα και συλλογικά.