Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια και το αίτημα για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα στο Ρέθυμνο, παραμένει ζωντανό.
Ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ίδρυμα την περασμένη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας.
Συνοδευόμενος από τον βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμο Σενετάκη και την υπηρεσιακή γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, κα Σταυρούλα Μηλιάκου, επισκέφτηκε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και συναντήθηκε με τον πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Γεώργιο Κοντάκη.
Ο κ. Κοντάκης καλωσόρισε τον υφυπουργό και έκανε μία σύντομη αναφορά στα χαρακτηριστικά του Ιδρύματος που καθοδηγούν τη στρατηγική του.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον κ. πρύτανη για τη δυνατότητα που του δόθηκε να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το ενδεχόμενο ίδρυσης Τμήματος Τουρισμού τέθηκε από τον υφυπουργό, ενώ θέση της Πρυτανείας, όπως είπε στην «Π» ο κ. Κοντάκης, είναι το αίτημα να εξεταστεί εφόσον υπάρξει αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας.
Η συζήτηση θα έχει νόημα μόνο αν υπάρχει ανάγκη, δεδομένου ότι λειτουργούν συναφή Τμήματα στην Κρήτη, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κοντάκης ανέφερε πως ήδη το Ίδρυμα έχει δύο θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Εξάλλου, το αίτημα είναι χρόνια στα συρτάρια.
Το είχε προσπαθήσει πολύ η προηγούμενη πρυτανική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Οδυσσέα Ζώρα. Μάλιστα, στις αρχές του 2018, σε συνέντευξη Τύπου, ο τότε πρύτανης του Ιδρύματος είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού γίνεται πλέον σε στέρεα βάση και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν το προσωπικό, οι πόροι και ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα σπουδών.
Είχε, μάλιστα, ευχαριστήσει τον Δήμο Ρεθύμνης για την παραχώρηση χώρου που θα στέγαζε το Τμήμα αλλά και το Ίδρυμα Νιάρχος που έδειχνε ενδιαφέρον με τη στήριξή του. «Πολλές φορές το Υπουργείο έχει άλλα στο μυαλό του από αυτά έχουμε εμείς», είχε σχολιάσει αλλά είχε πει πως είναι αναγκαία η ίδρυσή του. Η τότε Πρυτανεία οραματιζόταν ένα καινοτόμο Τμήμα, όχι με αποκλειστικά οικονομικό προσανατολισμό, που θα αγγίζει και άλλες επιστήμες, όπως την αρχαιολογία.
Ήδη, όμως, από το 2007 ο τότε πρύτανης, κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, είχε στείλει στα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Παιδείας τα πρακτικά της Συγκλήτου σχετικά με την έγκριση της αναθεωρημένης Μελέτης Σκοπιμότητας για την ίδρυση Τμήματος Τουριστικής Διοίκησης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2019, λίγο πριν το ΤΕΙ Κρήτης γίνει ΕΛΜΕΠΑ, είχε ταχθεί κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου, καθώς στους κόλπους του λειτουργεί ιδίου αντικειμένου Τμήμα.
Συνεργασία Π.Κ. με Υπουργείο Τουρισμού
Στη διάρκεια της συνάντησης του πρύτανη του Ιδρύματος με τον υφυπουργό Τουρισμού συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και αναζήτησης κοινών δράσεων για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο πρύτανης ενημερώθηκε για τη νέα μεταρρύθμιση του Υπουργείου Τουρισμού που στοχεύει στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική από άλλες χώρες της Μεσογείου που εξελίσσονται ραγδαία στον τομέα αυτό και επιβεβαίωσαν την ανάγκη για συνέργειες, ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στην τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις δομές της χώρας από όλους τους παρόχους εκπαίδευσης.
Ο πρύτανης συνεχάρη τον υφυπουργό για τη νέα Σχολή Ξεναγών στο Ρέθυμνο που αποτελεί όχημα τουριστικής ανάπτυξης για την Κρήτη και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το έργο της Σχολής, εφόσον αυτό εμπίπτει στη στρατηγική ανάπτυξης που θα αποφασίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ακολούθως, τον ενημέρωσε για τις δράσεις και τα θέματα του Πανεπιστημίου και τόνισε ότι στόχος του είναι να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ένα Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και ζήτησε τη θετική συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού.
Τέλος, η υπηρεσιακή γραμματέας κ. Σταυρούλα Μηλιάκου τόνισε την ανάγκη της αγοράς για σπουδές πάνω στο αντικείμενο του hospitality management, εξειδίκευση που προσφέρουν οι σχολές του Υπουργείου Τουρισμού με απορροφητικότητα 100%.