ΤΕΤΥ: Διαφήμισή του οι... φοιτητές του
ΤΕΤΥ: Διαφήμισή του οι... φοιτητές του

«Άριστα» έλαβε πρόσφατα το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η Επιστήμη Υλικών συνδυάζει Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Πληροφορική για να μελετάει και να σχεδιάζει τα υλικά που έχουν αλλάξει την ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες– από οθόνες αφής και φωτοβολταϊκά μέχρι τεχνητά ανθρώπινα μέλη και κινητήρες αεροσκαφών.

Το ΤΕΤΥ αξιολογήθηκε πρόσφατα με άριστα  από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα σπουδών του συμμορφώνεται πλήρως με τα αυστηρά ευρωπαϊκά πλαίσια διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Πολλοί απόφοιτοί του έχουν κατακτήσει κορυφαίες θέσεις σε γνωστές εταιρίες υλικών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης. Εδώ και μερικά χρόνια, τα τμήματα Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πάτρας προσπαθούν να αποκτήσουν οι απόφοιτοι τους και το δικαίωμα να διδάσκουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Φοιτητές- διαφημιστές

Παρότι διεθνώς η Επιστήμη Υλικών θεωρείται περιζήτητος κλάδος των θετικών επιστημών, ο τομέας είναι ελάχιστα γνωστός στην χώρα μας. Οι φοιτητές του ΤΕΤΥ έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην διαφήμισή του. Η επιτροπή προβολής αποτελείται από περίπου δέκα εθελοντές φοιτητές και τρεις καθηγητές-  οι τελευταίοι έχουν κυρίως συμβουλευτικό ρόλο.

Η επιτροπή διαχειρίζεται μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ετοιμάζει υλικό ενημέρωσης και διοργανώνει δράσεις γνωριμίας με μαθητές.

Φέτος, το Τμήμα πρωτοτύπησε και πάλι, καθώς εμπιστεύτηκε τους φοιτητές του για την δημιουργία και την τελική επιλογή του λογότυπου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού.  Κατατέθηκαν πάνω από 30 λογότυπα, πολλά από τα οποία ήταν εντυπωσιακότατα και τεχνικά άρτια. Το λογότυπο της κ. Ειρήνης Κλινάκη το οποίο κέρδισε ψηφίστηκε θετικά από το σύνολο της επιτροπής.

Η ίδια, τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος, είπε “Από τη μέχρι τώρα πορεία μου και εμπειρία μου ως φοιτήτρια, κρίνω πως το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης παρέχει στους φοιτητές του ποικίλες γνώσεις, υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου.

Το διδακτικό προσωπικό της σχολής, προσφέρει  την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση, για τον φοιτητή που επιδιώκει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων με στόχο την εξέλιξή του.

Η ιδέα για το λογότυπο της σχολής μου κινείται γύρω από το διεπιστημονικό χαρακτήρα της και το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τα χημικά διαλύματα. Οι διαφορετικοί κλάδοι θετικών επιστημών που περιλαμβάνει το τμήμα, συνδυάζονται αρμονικά, όπως τα συστατικά για ένα «πετυχημένο πείραμα».”

Η Δανάη Κατρισιώτη αποφοίτησε το 2020 από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας  Υλικών και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα. Η έρευνά της σχετίζεται με τις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες και εφαρμογές διδιάστατων ημιαγωγών.

Ανέφερε πως «το Τμήμα, λόγω της διεπιστημονικότητάς του, προετοιμάζει και προσφέρει στους φοιτητές του τα κατάλληλα εφόδια για να ανταπεξέλθουν  στα επιστημονικά πεδία της Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών και Φυσικής.

Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμο, για έναν μαθητή 18 χρονών, με κλίση στις θετικές επιστήμες, που δεν έχει αποφασίσει  ακριβώς με ποια από αυτές θέλει να  ασχοληθεί, να γνωρίσει αυτό το τμήμα.

Θεωρώ πως το 2021, ένας μελλοντικός ερευνητής, δεν πρέπει να επικεντρωθεί σε έναν μόνο κλάδο των θετικών επιστημών, αλλά καλό θα ήταν να έχει μια σφαιρική γνώση αυτών.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω, πως το τμήμα και το διδακτικό προσωπικό με βοήθησε να γνωρίσω όλους τους κλάδους, και να διαλέξω σε ποιον από αυτούς θέλω να αποκτήσω εξειδίκευση στις μεταπτυχιακές μου σπουδές.”

Η Μαριλένα Μοσχογιαννάκη είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος με πτυχίο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το τμήμα Φυσικής.

Η διατριβή της θα έχει θέμα εκτυπώσιμους αισθητήρες για περιβαλλοντικές εφαρμογές και χρηματοδοτείται με υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ). Τόνισε πως «η επιλογή του συγκεκριμένου τμήματος ήταν συνειδητή καθώς με ενδιέφερε ως πεδίο έρευνας η ανάπτυξη καινοτόμων υλικών με μοναδικές ιδιότητες με σκοπό την χρήση τους σε καθημερινές εφαρμογές.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η δυνατότητα  συνεργασίας με καθηγητές που κατέχουν  διακρίσεις και βραβεία σε διεθνές ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς και οι διασυνδέσεις του τμήματος με μεγάλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Ο τομέας των Υλικών αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για κάθε επίδοξο επιστήμονα και αναμένεται να φέρει ακόμα περισσότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις στο εγγύς μέλλον!”

Ο συντονιστής της επιτροπής προβολής,  Αν. Καθηγητής  Γιάννης Ρεμεδιάκης είπε ότι «είναι μεγάλη χαρά το ότι τόσοι πολλοί καλοί φοιτητές μας συμμετέχουν ενεργά στην επιτροπή προβολής και βοηθάνε στην βελτίωση της εικόνας του τμήματος προς τα έξω.  Έχουμε τη χαρά να έχουμε πάρα πολλά παιδιά με μεγάλες καλλιτεχνικές ικανότητες στο τμήμα μας.

Λόγω της χαμηλής βάσης εισαγωγής, το τμήμα μας έχει προσελκύσει πολλά παιδιά που έχουν κλίση και ικανότητα στις θετικές επιστήμες αλλά δεν είχαν χρόνο ώστε να επιτύχουν πολύ υψηλή επίδοση στις πανελλαδικές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι παιδιά που παράλληλα με το λύκειο έκαναν  προχωρημένες σπουδές μουσικής, χορού ή εικαστικών τεχνών αλλά και παιδιά που είχαν επαγγελματική δραστηριότητα ή έκαναν πρωταθλητισμό.»

Την άνοιξη όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης ανοίγουν τις πόρτες τους και ξεναγούν μαθητές σχολείων της Κρήτης. Φέτος αναγκαστικά αυτό γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Το Τμήμα διοργανώνει τρεις διαδικτυακές ενημερώσεις γνωριμίας και παρουσίασης του Τμήματος σε  μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. Οι ημερομηνίες και οι ώρες για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί οι ενημερώσεις είναι: Παρασκευή 14/5/21 ώρα 10, Δευτέρα 17/5/21 ώρα 11 και Τρίτη 18/5/21 ώρα 12.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σαραντάλεπτη παρουσίαση της Επιστήμης Υλικών και του Τμήματος και κατόπιν συζήτηση με καθηγητές και φοιτητές του τμήματος και επιδείξεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά με  παρόμοιο σύστημα με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την τηλεκπαίδευση στα δημόσια σχολεία.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τα ενδιαφερόμενα σχολεία ή τμήματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ιστοσελίδα https://www.uoc.gr/PUBREL/index.php/el/mod-antikeimeno-hidden/episkepseis-menu-hidden.