Ώθηση σε έναν θεσμό που συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων επιδιώκει να δώσει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, χρηματοδοτώντας θέσεις επισκέπτη καθηγητή και επισκέπτη ερευνητή.
«Ένας εκ των κυριότερων στόχων είναι και η δημιουργία συνθηκών για να επιστρέψουν σταδιακά Έλληνες επιστήμονες που μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας», δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας απευθύνεται επίσης στα ΑΕΙ της Ελλάδας, για τη χρηματοδότηση του επισκέπτη καθηγητή/επισκέπτη ερευνητή, για την παροχή διδακτικού/ερευνητικού έργου, καθώς και για τη χρηματοδότηση συνεργαζόμενων επιχειρήσεων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με στόχο να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό έργο από κοινού με έναν επισκέπτη καθηγητή/επισκέπτη ερευνητή.
Τα ΑΕΙ θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές προσκλήσεις για έμπειρους ακαδημαϊκούς/ερευνητές για την εισαγωγή νέων επιστημονικών αντικειμένων ή προσεγγίσεων στη διάρθρωση και τη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών ή νέων ερευνητικών πεδίων και αντικειμένων της ερευνητικής δραστηριότητας του ιδρύματος.
Με την απόφαση της συνέλευσης του τμήματος θα καθορίζονται το διδακτικό έργο που ανατίθεται στο πλαίσιο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος, το είδος της απασχόλησης, το ύψος των αποδοχών τους και η πηγή χρηματοδότησης για την κάλυψη του κόστους απασχόλησής τους, όπως και η διάρκεια εργασιακής παραμονής τους στο ίδρυμα.
Η απασχόληση επισκεπτών καθηγητών ή ερευνητών θα πραγματοποιείται μέσω σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ή σύμβασης έργου για θητεία ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης έως τη συμπλήρωση τριών ακαδημαϊκών ετών. Ειδικά στον επισκέπτη ερευνητή μπορεί να ανατίθεται και αποκλειστικά ερευνητικό έργο στο πλαίσιο του τμήματος ή των επιμέρους ακαδημαϊκών δομών που εντάσσονται σε αυτό.